Yeni Borçlar Yasa Tasarısı Taslağı, kefillikte eş izni dönemini başlatıyor. Ayrıca taslakta kiracı lehine hükümler var..
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ankara Hakimevi'nde düzenlediği basın toplantısıyla Yeni Borçlar Yasa Tasarısı Taslağını açıkladı.
Yeni Borçlar Yasa Taslağı, kefillikte eş izni dönemini başlatıyor. Ayrıca, taslakta kiracı lehine hükümler yer alıyor.
Bakan Çiçek, 1926 yılında yürürlüğe giren Borçlar Yasası'nın, dünyada ve Türkiye'de yaşanan, toplumsal, sınai, ekonomik ve teknolojik gelişmeler ile globalleşmenin getirdiği değişimler karşısında yetersiz kaldığını söyledi.
Çiçek, tasarının bakanlıklar, yüksek mahkemeler, üniversiteler ve diğer ilgili makamların görüşlerine sunulduğunu ve görüş için 3 ay süre verildiğini bildirdi. Çiçek, üç aylık sürenin sonunda alınan görüşlerin, yine Komisyonca değerlendirilmesi sonucunda oluşturulacak tasarının yasalaşması amacıyla Başbakanlığa sevkedileceğini kaydetti.
Taslağın 589'uncu maddesi "Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak yarı yaşama hakkı doğmadıkça ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir" şeklinde düzenlendi.
Ancak, kefalet, ticaret siciline kayıtlı bir işletmenin sahibi, bir kollektif ortaklığın ortağı, bir komandit ortaklığın sınırsız sorumlu ortağı, bir anonim ortaklığın yöneticisi veya müdürü, bir sermayesi paylara bölünmüş komandit ortaklığın müdürü veya bir limited ortaklığın yönetici ortağı tarafından işletmeyle ilgil olarak verilmişse, eşin rızası aranmayacak.
Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına neden olmayan değişiklikler için de diğer eşin rızası gerekmeyecek.
KİRA SÖZLEŞMELERİNE YENİ HÜKÜMLER
* Yeni Borçlar Yasa Tasarısı Taslağı, kira sözleşmelerinde de yeni hükümler getiriyor. Taslağın 306'ncı maddesine göre, kiracılar, tuttukları evin önceki kira sözleşmesinde yer alan kira bedelinin kendisine bildirilmesini isteyebilecek.
* Taslağın 311'inci maddesi de kiracı, ev sahibinden evdeki ayıbı uygun bir sürede gidermesini isteyebilecek. Bu ayıbın giderilmemesi halinde, kiracı sözleşmeyi feshedebilecek. Ev sahibi, evdeki ayıbı gideremezse, yerine ayıpsız olanıyla değiştirebilecek.
* Taslağın 341'nci maddesi ise ev sahibini, kiracı evden çıktıktan sonra, evin durumunu gözden geçirerek, kiracının sorumlu olduğu eksiklikleri ve bozuklukları ona hemen bildirmekle yükümlü tutuluyor. Bu bildirimin yapılmadığı hallerde, kiracı her türlü sorumluluktan kurtulmuş olacak. Ancak, teslim alma sırasında olağan incelemeyle belirlenemeyecek olan eksikliklerin ve bozuklukların varlığı halinde, kiracının sorumluluğu devam edecek. Ev sahibi, bu tür eksiklikleri ve bozuklukları kiracıya hemen bildirmek zorunda olacak.
* Taslağın 349'uncu maddesine göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamayacak.
*Taslağın 350'nci maddesiyle, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları da düzenlendi. Buna göre, anlaşmalar, bir önceki kira yılında toptan eşya fiyat artışı oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacak. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak.
* Taslağın 355'inci maddesine göre, aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda, kiracı eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa, kiracı, hakimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilecek. Ev sahibi, fesih bildirimi ve fesih uyarısına bağlı bir ödeme süresinin belirlenmesini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmekle yükümlü olacak.
* Ev sahibi, gereksinimleri nedeniyle kiracısını evden çıkarması halinde, haklı bir sebep olmaksızın evi 3 yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamayacak.
*Eski kiracının ayrıca, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı bulunuyor. Bu hakkın, ev sahibinin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekecek, bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanmayacak.
* Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına bir yıllık yazılı kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacak.