kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
300 milyarlık taylar yarın satışa çıkıyor
300 milyarlık taylar yarın satışa çıkıyor
Pipetle vişne suyu içen atım bile var
Hipodromun Halit Kıvanç'ı heyecanlı

Hipodromda Lüküs Hayat

Adeta kuş sütüyle beslenen 15 taya geleceğin şampiyonları gözüyle bakılıyor. Yarın Veliefendi Hipodromu'ndaki müzayedede satılacak bu taylardan trilyonluk gelir bekleniyor.

- KARACABEY Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen tayların anne ve babaları da pek çok yarış kazanan birer şampiyon.
- FİYATLARI 300 milyarı bulan tayların beslenme düzenine çok önem veriliyor. Pipetle vişne suyu içen bile var.
- TAYLARIN bazıları arabesk, bazıları klasik müzikle rahatlıyor.
- MİLYARLIK tayların adları da çok ilginç; Azimtay, Taşanbey, Yormaz...



300 milyarlık taylar yarın satışa çıkıyor

Veliefendi Hipodromu'nda yapılacak müzayedeyi bekleyen 15 tayın satışından trilyonlarca gelir elde edilecek. Kıyasıya rekabet olması beklenen açık artırmada adeta kuş sütüyle beslenen geleceğin şampiyonlarının sahipleri belli olacak.

Sadece iki yaşındalar ama pırıl pırıl tüyleri ve özenle taranmış yeleleriyle hepsi çok güzel... Doğdukları ilk günden itibaren büyük bir özenle yetiştirilen bu taylardan bazılarının değeri 250- 300 milyar liraya ulaşıyor. Görücüye çıktıklarının farkındaymışçasına arada bir kişneyerek, kendilerini gösteriyorlar. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Karacabey Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen 15 Safkan Arap tayı, yarın İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda yapılacak müzayede ile sahiplerinin olacak. Ancak bugün Ankara'da yapılan Hatay Koşusu, bu tayların satışını yakından ilgilendiriyor. Niye mi? Çünkü, müzayedeye çıkacak tayların abileri ya da ablalarının bu yarışta alacağı dereceler, onların da gelecekte neler yapabileceğinin işareti olacak. 30- 60 milyar lira arasında değişen muhammen bedellerle açık artırmaya çıkacak taylardan bazılarının 250 hatta 300 milyar liradan satılması bekleniyor. Geçen yılki Hatay Koşusu'nu kazanan Ahunaz'ın kardeşi Azimtay ile kardeşleri çok önemli başarılar kazanan Acartay ve Taşanbey müzayedenin yıldızları olacak gibi görünüyor. Peki çeyrek trilyona alınan bu taylar nasıl yetiştirilir, büyütülürken nelere dikkat edilir, şampiyon olacağı nereden bellidir? Tüm bu soruların cevapları, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Karacabey Tarım İşletmesi'nin Atçılıktan Sorumlu Veteriner Hekimi Fikret Yıldırım'da.

ŞECERELERİ BELLİ
Türkiye'deki Arap atlarının dünyadakilerden çok daha üst düzeyde safkan özellik taşıdığını anlatan Yıldırım, şampiyon taylar yetiştirmede "baba" nın çok önemli olduğunu söylüyor: "Babanın yarış neticeleri birinci baz olarak alınıyor. Ancak iyi koşmuş olmak iyi damızlık olmak demek değildir. Bundan dolayı, daha geniş geriye dönük şecere analizleri yapmak gerekiyor. Bizim elimizde 1930'lara kadar giden şecereler var. Müzayedeye çıkacak Azimtay'ın babası hiç yarış görmemiş ama Türkiye'nin en değerli aygırlarından biri. Birçok şampiyon tay vermiştir." İyi bir yarış atı için "anne" seçiminin de önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, atların gebelik döneminde dikkat ettikleri unsurları şöyle anlatıyor: "Kısrakların gebelik süresi 11 aydır. Gebelik periyoduna göre üç dönem halinde bir beslenme programı uygulanır. Birinci dönemi ilk 5-6 aydır. Bu sırada kısrak önceki yıl doğurduğu tayı da emzirdiği için beslenmesi önemli. Buna göre bir program yapılır. Aşağı yukarı 2.5- 3 ay süren ikinci dönem ile sonraki bölümde, gebe hayvanın beslenmesi açısından gerekli protein, mineral ve enerjiyi kapsayan yemleme yapılır." Doğduklarında 35-50 kilo olan ağırlıkları 2.5 yaşında 400 kiloya ulaşan tayların beslenmesinde ise hava şartları ve gün ışığı önemli. Yıldırım, günde iki kez, sabah 07.00 ile akşam üzeri 16.00- 17.00 sıralarında yemleme yapıldığını anlatarak, "İlk altı 6 anne sütünün yanında tay besleme yemi verilen hayvanlar için bu süreden sonraki ilk 15 gün önemlidir. Protein, enerji ve mineral maddeler içeren yemler verilir" diyor. Tayın yetiştirilmesinde farklı yaş dönemlerine göre uygulanan beslenme programı ise gerekirse özel yemlerden oluşuyor. Yulaf arpa, mısır, soya küspesi ve kepekten oluşan bu beslenme, onları satın alan ve yarışa hazırlayan kişiler tarafından zenginleştiriliyor. Yarış öncesi yiyecekleri arasına pekmez bile ekleniyor. Bunların yanı sıra tımar ve tırnak bakımı da tayların yetişme döneminde en fazla dikkat edilen noktalardan bazıları. Taylardaki gelişimin "kemikler, göğüs kafesi ve kas" sırasını izlemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, asıl önemli olanın ata davranış biçimi olduğunu söylemeden geçmiyor:

SEVGİYİ ANLIYORLAR
"At sosyal bir hayvandır. Bir abimiz 'At insan ile hayvan arasında bir mahluktur' der. Ne insandır ne hayvan yani. Bu işte sevgi çok önemli. Çünkü kesinlikle sizinle iletişim halinde oluyorlar." Meraklıları tarafından yüzlerce milyar liraya satın alınan bu tayların devlete maliyetini sorduğumuzda Yıldırım, birkaç noktaya dikkat çekiyor: "Bizim işletmelerimizde sadece atçılık yapılmıyor. Bitki üretim faaliyetlerinde çalışan bir ziraat mühendisinin bile bu atların beslenmesinde emeği var. Yine de ortalama olarak bir tayın yıllık maliyeti 10 milyardan aşağı olmaz. Ancak buna 350-400 milyara alınan aygırların maliyetini de eklemek lazım. Çünkü bir milyardan 10-12 milyara kadar değişen sperma bedeli var. Bunu da hesap etmek lazım." Bir haftadan bu yana Veliefendi Hipodromu'nda, müzayedeye katılmak isteyenler tarafından yakından incelenen tayların adları da ilginç; Azimtay, Tunaboyu, Şenat, Tekçe, Malkoç, Yormaz, Mirliva, Kafkaslı, Taşanbey. Onlara bu adları veren ise veterinerler. Yıldırım, bazen isim bulmakta güçlük çektiklerini söylüyor: "Türkiye, 1998'de Dünya Arap Atları Organizasyonu'na (WAHO) girdi. Ondan önce tayların adını, onu alan sahibi koyuyordu. Ama bu organizasyon atın adını yetiştirenin vermesini kurala bağlıyor. Geçen yıl bizim işletmede 144 tay doğdu. Bu isimlerin Arap atına yakışır ağırlıkta olması gerekiyor. Yarışı sunan kişinin kolayca söyleyebileceği, akılda kalıcı isimler bulmak kolay olmuyor."

Halime Sürek Kahveci

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sokak bilgesi saksafoncu
 Gizemli avukat şöhreti ikinci baharında yakaladı
 Oğul Eastwood konser için geldi
 İzmirli Kaçanik ailesi Nazilere karşı savaşıyor
 Darphane Nazım'ı unutmadı!
 Terminatör tohum tartışması
 Mutluluk hastalığına yakalandı
 Bu okul hastalıklara iyi geliyor
 Nakşidil Sultan Fransız mı?
 Bu cezaevinin mahkumları hayata yeniden hazırlanıyor
 Onları da unutmadılar
 Derslerde bilgisayar devrimi
 The Times'ın gündemi Türkiye
 Turkish delight'ın öyküsü
 Tuale düşen kahve falı
 Kent Orkestrası yıldızlarla çalacak
 Müziklerinin rengi açık ve uçuk mavi
 Küçük ticari araçlar tatil canavarı olabilir
 Karsu'da resim sergisi
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Anket defteri merakı
Siz hiç anket defteri hazırladınız...
MEHMET ALTAN
Türk'ün Türk'ten önceki dostu Norveçli...
ALİ POYRAZOĞLU
Genel istek üzerine...
Şunları bir araya...
KAZIM KANAT
İlk harçlığım delikli iki buçuk kuruştu
Sıfırları attık...
ÖNCEL ÖZİÇER
Duvarın nemi!
Bu tür özlü sözleri aklımda tutamam ama bu...
REFİK DURBAŞ
ABD'nin güldüren yasaları
Çok, çok eskiden bir gazeteden...
Artık eskisi gibi değiliz bu film bizi değiştirdi
Artık eskisi gibi değiliz bu film bizi değiştirdi
Brezilyalı yönetmen Walter Salles'la "Motosiklet Günlükleri"nin Altın...
Jumbo jet A380 şubatta uçacak
Jumbo jet A380 şubatta uçacak
Dünyanın en büyük yolcu uçağı olacak olan iki katlı A380 uçağının ilk...
100 yıl yaşamak tesadüf değil
1952 yılında kurulan "Yüz Yıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti" üyelerine...
Kalbinizi egzersizle koruyun
Yaşlılarda kalp ve damar hastalıkları sıklıkla görülüyor. Fiziksel...
Güllaç her kapıyı açar mı?
Ramazan bir gelenekler bütünüdür. En azından yaşadığımız topraklarda. Güllaç...
Küçük şişedeki doyulmaz lezzet
Beş on yıl öncesine kadar balzamik sirkeyi İtalya sınırları dışında bilenlerin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.