|
Nakşidil Sultan Fransız mı?
|
|
Avrupa ile eski bağlarımız hakkında yapılan iddialar arasına tarihçiler şimdi de II. Mahmud'un annesi Nakşidil Sultan'ın Fransız olup olmadığını dahil ettiler.
Tarihin bazı önemli konularında aslı değiştirmek ya da doğruyu aramamak konusunda, neredeyse ihtirasa varan bir gayretimiz var. Avrupa ile eski bağlarımızı yeni Avrupa Birliği çerçevesinde bakanlar, ne kadar fantezi varsa medyaya tarih olarak sunuyor. Utanmasalar neredeyse Nakşidil'i Fransız yapacaklar. Hatta daha ileri gidip İkinci Mahmud ıslahatını bu gelinin orijinine bağlayacaklar. Kuzeni vasıtasıyla Napolyon'u akrabadan sayıp, onu da bizden biri yapacaklar. Valide Sultan'ı Avrupalı ve Hıristiyan kökenli sayanlar, hayatını vakfa adayan, sayısız cami ve imaret yaptıran kadının bir Katolik gibi öldüğünü öne sürenler diyorlar ki: "Galata Capucin Manastırı Başpapazı Chrysostme, o gece saraya getirilip kendi dininde can vermesi oğlu II. Mahmud tarafından sağlandı." Oysa Nakdişil sofu bir Müslüman'dı ve Ayvansaray'daki Mustafapaşa Mahallesi Camii'ni yaptırmıştı. Bütün bunların deşilmesinde Avrupa'ya sunduğumuz "mozaik" yani Osmanlı'nın "hoşgörü" kavramı yatıyor.
Biz de Osmanlı'nın hoşgörüsüne inanıyor ama tarihin değiştirilmesine hoşgörü ile bakmıyoruz. İmparator Napolyon'un eşi Josefin (Josephine de Beaharnais) ile aynı yıl 1776'da Martinik Adası'nda Duboc de Rivery ailesinin bir kız çocuğu dünyaya gelmişti. Aimee adı verilen bebek, öğrenim çağı geldiğinde Notre Dame de la Visitation Okulu'na gönderilmişti. Fransız İhtilali'nin karışıklığı sırasında okul kapanıyor, 14 yaşındaki Aimee ailesinin yanına gitmek için yakınları tarafından bir gemiye bindiriliyordu. Martinik'e ulaşamayan gemiden bir daha haber alınamamış, geminin battığını düşünen ailesi kızlarının üzüntüsünü unutmaya çalışmıştı.
PADİŞAHA HEDİYE Aynı yıl Cezayirli korsanlar, Baba Mehmed diye tanınan esirciye bir kız getirdiler. Baba Mehmed, kendisine gemiler dolusu silah göndermiş olan Padişah Abdülhamid'e bu güzel kızı hediye eder. Birbirinden farklı bu iki olayı birleştiren ilk İngilizler olmuştur. "Doğulu bir hükümdardan beklenmeyecek kadar medeni hareketleri başlatılan II. Mahmud'u etkileyen birisi vardı. Bu da Valide Sultan olan Fransız Aimee Duboc de Rivery'di" diyordu İngilizler. II. Mahmud'u dünyaya getirenin Nakşidil Sultan olduğunu söylemekle beraber, gerçek annesinin şehzadeyi dünyaya getirdikten kısa bir süre sonra öldüğü ve ona çok benzeyen Nakşidil Sultan'ın analık ettiği görüşü de mevcuttur. Ağırlık kazanan görüş ise: Nakşidil Sultan, II. Mahmud'un annesidir. Tarih ve Edebiyat Mecmuası'ndaki "Osmanlı Saray Hayatında Kadınlar" başlıklı yazıda Balıkhane Nazırı Ali Rıza Bey'in beyanı şöyledir: "Sultan Mahmud'un annesinin kim olduğu zaman zaman sorulmakta ve Fransız olduğuna ilişkin iddialar genişlik kazanmaktadır."
Bir başka görüş ise "Alemi İslam" isimli mecmuanın 18'inci sayfasındadır: "Son yıllarda Naxe De La Bazori isminde bir genç kızdan bahsediliyor. Bazori ailesi Fransa'nın Orlean şehrine mensup asil bir Fransız ailesidir ki, 18'inci Yüzyıl'da Martinik Adası'nda otururlardı. Bu sülaleden Josef Gaspor, İmparatoriçe Josefin'in babası idi. Fransa'da tahsilini tamamladıktan sonra Martinik'e dönerken, bindiği gemiyle Cebelitarık civarında korsanların eline düşmüş. Naşe harikulade bir kız olduğu için Cezayir Beyi tarafından adet olduğu üzere İstanbul'a hediye edilmişti.. Bu kız padişahın haremine girmiş, sonunda Mahmud'un annesi olmak şerefine erişmişti."
|