Bu cezaevinin mahkumları hayata yeniden hazırlanıyor
Afyon Cezaevi hükümlüler için eğitim yuvası oldu. Ekmek yapıyor, meyve ve sebze yetiştiriyorlar. Üstelik tüm bu uğraşları onlara para da kazandırıyor.
Afyon Cezaevi, hükümlüler için sadece dışarı çıkmanın beklendiği bir yer olmaktan çıktı. Burada uygulanan çalışma ile her biri meslek sahibi olan tutuklular, para da kazanıyor. Çünkü, Afyon Açık Cezaevi, Avrupa standartlarında bir ıslah ve rehabilitasyon merkezi gibi çalışan örnek bir cezaevi... Bu cezaevinde, tüm hükümlülerinin uğraş verdikleri bir alan var. Cezaevi bünyesinde kurulan kurtarma ekibi Cezaevi Kurtarma Teşkilatı (CEKUT) ile hayat kurtaran mahkumlar, ekmek imal ediyor; inşaatından mobilyasına anahtar teslimi bina yapıyor; organik tarım yöntemi ile sebze ve meyve yetiştiriyor.
Afyon Açık Cezaevi'nin diğer cezaevlerinden farkını kapısından içeriye adım atar atmaz anlıyorsunuz. İçinde çeşit çeşit meyve ve sebzenin olduğu kocaman bir bahçe, inşaat, mobilya, demir atölyeleri, ekmek fırını, kapısında CEKUT yazan farklı bir bina ile Afyon Cezaevi, farkını hemen hissettiriyor. Afyon Açık Cezaevi Müdürü Adem Çakmak, iki yıldır süregelen uğraşlarla bu noktaya geldiklerini ifade ediyor. Cezaevinde bulunan 180 hükümlünün tümünün çalışmalarda yer aldığını kaydeden Çakmak, şöyle konuştu: "Amacımız işledikleri suçlar nedeniyle cezaevine girmiş vatandaşlarımızı topluma kazandırmak ve dışarı meslek sahibi olarak çıkmalarını sağlamak. Genç dinamik hükümlüleri ön planda tutuyoruz."
YEDİ SEKİZ DAKİKADA HAZIRLAR Cezaevi bünyesinde kurulan arama kurtarma ekibi CEKUT'ta 20 hükümlü görev yapıyor. Çakmak "Teşkilatı 7-8 dakikada hareket edebilecek hale getirdik. Son olarak Isparta'da bir bölge tatbikatına katıldılar ve büyük ilgi gördüler. 'Suç işlemiş bir insan için kendini affettirmenin en iyi yolu başka bir hayat kurtarmaktır' bilinciyle çalışıyorlar" diyor. Cezaevinde bunun dışında mobilya, inşaat ve demir atölyelerini kurduklarını belirten Çakmak, ayraca organik tarım çalışmaları yapıldığını da söylüyor. Hükümlüler günde 7 bin ekmek de üretiyor.
"Afyon halkının iftar ekmeği bizden" diyen Çakmak, bu faaliyetlerin hükümlülere kazanç sağladığını da vurguluyor. Faaliyetlerden sağlanan gelirin yüzde 25'i hükümlülere kar payı olarak dağıtılıyor, kalanı da sermayeye ekleniyor. Cezaevi müdürü Çakmak, bu yıl sadece organik tarımdan 3.5 milyar lira kar ettiklerini hatırlatarak, mahkumların da bu durumdan hoşnut olduğunu söylüyor: "Çalışan mahkumlara çırak-kalfa-usta olma durumuna göre 4.5 milyondan 6 milyon liraya kadar yevmiye veriliyor. Ayrıca yaptıkları işten de yüzde 25 prim alıyorlar. Çalışan mahkumların hepsi sigortalı. Bazı hükümlülerimizin eline gösterdikleri faaliyetlere bağlı olarak yılda 500 milyon para geçiyor. Böylece ailelerine bile yardım edebiliyorlar.
M. Pınar Mercan
|