Tarhana
Yapılışı: Soğanları ve domatesleri dörde bölün. Biberlerin tohumlarını çıkarıp, iri iri doğrayın. Sebzeleri düdüklü tencereye atıp, kendi sularında yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzeleri suyuyla birlikte kevgirden geçirin ve kevgirde kalan kabuklu kısımları atın. Kevgirden geçirdiğiniz sebzeli ve sulu karışım soğuduğunda içine irmik, yoğurt, un ekleyerek, yoğurun. Hamurunuz ne çok katı, ne de sulu olmalı. Hamurun üzerini kapatarak, 3 gün oda sıcaklığında mayalandırın. 3 gün sonra hamurdan yumruk kadar parçalar koparıp, elinizle yassılaştırın. Parçaları bir beze serin ve zaman zaman alt üst ederek kurutun. Hamurlar kuruduktan sonra, birkaç parçaya bölüp kevgirden geçirin. Tekrar beze serip, birkaç gün kurutun. Bez bir torbada ya da cam kavanozda saklayabilirsiniz. Malzemesi: Bir buçuk kg domates, yarım kg salçalık biber, 1 kg soğan, bir buçuk kg süzme yoğurt, 250 gram irmik, aldığı kadar un.
|