|
|
Lezzet Güneşi
Limonlu ekmek Kaynar suda 1 çorba kaşığı şekeri ve mayayı eritip, maya kabarıncaya kadar ılık bir yerde 5- 10 dakika dinlendirin, yumurtaları ilave edin. Un, tuz, limon kabuğu rendesi ve kalan şekeri karıştırıp, ortasını havuz gibi açın. Kabarmış mayayı ve tereyağı parçalarını katıp, iyice yoğurun. Hazırladığınız hamuru, büyük, yağlanmış bir kaba alın. Kabın içinde çevirerek her tarafının yağlanmasını sağlayın. Üzerini bir mutfak havlusu ile örtüp, ılık bir yerde iki katı kabarıncaya kadar yaklaşık 1,5 saat dinlendirin. (Hamurun yavaş kabarması için gece boyunca buzdolabında da dinlendirebilirsiniz.) Hamuru hafif unlu bir yüzeye alıp, 2-3 defa hafif yoğurun ve 8 parçaya bölüp, yuvarlayın. Hamurları yağlanmış fırın kalıbına birbirlerine birleşecekleri kadar yakın yerleştirip, üzerlerini örtün ve iki katı kabarıncaya kadar yaklaşık 40 dakika daha dinlendirin. Kabaran hamurların üzerlerine suyla çırptığınız yumurta sarısını fırça ile sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kabarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Ilık olarak tereyağı veya reçel ve marmelatla servis yapın.
MALZEMELER (8kişilik) * 2 çorba kaşığı tozşeker * 3 çorba kaşığı su (kaynar) * 1 çorba kaşığı kuru maya * 2 adet yumurta (hafif çırpılmış) * 2,5 su bardağı un (elenmiş) * 3/4 tatlı kaşığı tuz * 1 adet limonun kabuğu (rendelenmiş) * 90 gram tereyağı (küçük parçalara kesilmiş, yumuşatılmış) * 1 adet yumurtanın sarısı 1 çorba kaşığı su ile çırpılmış) (üzerine sürmek için)
|