Dünya ekonomisindeki gelişmelerin Türkiye'yi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan İSO Başkanı, "En ufak gevşeme telafisi zor sonuçlar doğurur" dedi.
Sanayide verilerin düzelmesine rağmen istihdamda hâlâ ilerleme kaydedilemediğini belirten İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye'nin IMF programları dışında kendi yatırım programlarını da ortaya koyması gerektiğini vurguladı. Küçük, 2005'in 2004'e nazaran çok daha zor bir yıl olacağını öngördü. İSO'nun üyeleri ile yaptığı Ekonomik Durum Tespiti ve Beklenti anketinin ikincisini açıklayan Küçük, anket sonuçlarında en dikkat çekici konunun istihdam ve cari açık olduğunu belirtti. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde finansman sıkıntısının yüksek olduğunu hatırlatan Küçük, "2004'e dair beklentilerimiz dilek ve temenniden öte, zorunluluk halini aldı. Yapısal reformlar tamamlanmalı ve yatırım ortamı iyileştirilmeli. En ufak bir gevşeme, telafisi zor kayıpları beraberinde getirir. Zira ihracattaki başarı cari işlemler açığının büyümesini engelleyemedi" dedi.
YATIRIM PROGRAMI İSTİYORUZ Yılın ilk yarısında sanayi üretiminin yüzde 13.6 büyüdüğüne işaret eden Küçük, "Ekonominin son iki yıldaki olumlu seyrinde dünya konjonktürünün önemi büyük. Ancak 2005, 2004'ten çok daha güç bir yıl olacak. ABD faiz oranlarını artırma eğilimini sürdürür, petrol fiyatları yüksek düzeyini korur, hammadde pazarındaki fiyatlarda yükseliş devam eder ve gelişmiş ülkelerde maliyet kaynaklı enflasyon beklentisi artarsa, konjonktür Türkiye aleyhine dönecek demektir'' uyarısında bulundu. Son iki yılda verimlilikte yaşanan artışa rağmen hâlâ 1990'lardaki seviyelerin yakalanamadığına da dikkat çeken Küçük, şöyle devam etti: "Stand-by anlaşmaları tabii ki çok önemli. Ama Türkiye orta ve uzun vadede artık kendi programlarını ortaya koyabilmeli. Bu demek değildir ki, IMF'siz olacak, sadece kendi programı olacak. Ama daha üretime dayalı bir program ortaya çıkarılmalı. Üretimde, ihracatta, kısmen iç satışta iyimserlik hakim. Ama bu temkinli bir iyimserlik..."