Sizi uyarıyorum! Tüketici kredisindeki fon artabilir
Maliye Bakanı Unakıtan, cari açık için kamunun yanı sıra bankaların da önlem alması gerektiğini belirterek, "Kredi pompalamayı bıraksınlar. Tüketici kredileri üzerindeki KKDF artabilir" dedi.
Hükümet tüketici kredilerinde patlamayı frenlemek için önlem arayışına gidiyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bankalarımızı uyarıyorum. Tüketici kredileri ile ilgili önlemler alınacak. Kimse oportünistçe hareket etmesin" uyarısında bulundu ve ekledi: "Tüketici kredileri üzerindeki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) artırılabilir." Merkez Bankası verilerine göre yılın ilk 7 ayında tüketici kredileri geçtiğimiz yıla göre yüzde 188 artarak, 4.2 katrilyondan, 12.1 katrilyona çıkmıştı. 2004 yılı makro ekonomik gelişmeleri ve bütçe uygulamaları sonuçlarını, açıklayan Unakıtan, cari açığın sorunm yaratmayacağını söyledi. Unakıtan, "Cari açık üzerinde çok dikkatlice duruyoruz. Kamu gelir artırıcı tedbirleri alıyor" diye konuştu.
TEDBİR SIRASI BANKADA Akaryakıtla ilgili alınan tedbirin bunlardan bir tanesi olduğunu belirten Unakıtan, şöyle devam etti: "Tüketim harcamalarındaki gelişmeleri çok dikkatle izliyoruz. Bu konuda gereken tedbirleri her zaman alabiliriz. Bilhassa tüketici kredileriyle ilgili olarak da bankalar üzerine düşeni yapmak mecburiyetindedirler. Bankacıların geçmiş dönemlerden muhakkak suretle ders almaları lazım. Devlet olarak biz hiç kimsenin ayak değneği değiliz ve kimsenin de gözünün yaşına bakmayız. Bankaların gelir sayiki ile tüketici kredilerini fazla pompalamamaları lazım" dedi.
Para varsa, verilir Kemal Unakıtan, kaynağı olmayan harcamanın yapılmayacağını belirterek, "Torbaya bakarsınız, varsa verirsiniz, yoksa kusura bakmayın sonra verirsiniz. IMF olsa da olmasa da bu böyle'' dedi. Geçmişte gelir politikasından bağımsız izlenen giderler nedeniyle bütçe açığı ve kamu borçlanma gereğinin katlanılamaz noktaya geldiğini de hatırlattı.
Borç stoku azalıyor 2003yılı sonu itibariyle 251.3 katrilyon olan kamu net borç stoku 2004 Mart ayı sonu itibariyle 251.4 katrilyon olarak gerçekleşti. Konsolide bütçe bazlı borç stoku, 2003 yılı sonunda 202.7 milyar dolar iken, Haziran 2004 sonu itibariyle 204.2 milyar dolar oldu. Unakıtan bu durumun, kamu borç stoku artışının yavaşlama eğilimine girdiğini söyledi.
Hedef 7 ayda tuttu Kemal Unakıtan, ilk yedi ayda faiz dışı fazlanın 19.1 katrilyon olduğunu açıkladı. Aynı dönemde giderler 76.6 katrilyon, gelirler ise 60.6 katrilyon oldu. Temmuzda faiz dışı fazla 4 katrilyon 69 trilyon lira ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Böylece, faiz dışı fazlada yılın ilk 7 ayında 19.1 katrilyon ile yıl sonu hedefinin yüzde 94.5'ine ulaşıldı.