Bir 'bilgi edinme hakkı' ön girişimi
Pazartesi burada da yer aldı ya... Hani yeni "Bilgi edinme hakkı kanunu" çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarına başvurup 15 gün içinde cevap talep edeceğiz ya. Aşağıdaki soruları, kanunun yürürlük tarihi olan 24 Nisan'dan önce bir taslak, bir ön girişim diye kabul edin lütfen.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına; Genelkurmay Başkanlığına; Milli Savunma Bakanlığına; Savunma Sanayii Müsteşarlığına; Konu: 4982 Sayılı yasa uyarınca bilgi edinme isteğidir. Türkiye ve İsrail arasındaki savunma projelerinden yürürlükte olanlar ve gündemde olanlar hakkında; yasa uyarınca "ulusal güvenlik ve devlet sırrı" kapsamı dışındakilere dair.
1. Ortadoğu'da Birleşmiş Milletler kararlarına bile uymadan tek taraflı dayatmalarla harita çizen ve devlet terörü uyguladığı konusunda genel konsensüs oluşan İsrail devleti ile yoğun askeri savunma işbirliği yürütmenin milli-askeri-stratejik-ekonomik-insani gerekçeleri nelerdir? 2. Halihazırda yürüyen projeler ve tutarları nedir? 3. Başta 170 tankın 688 milyon dolar karşılığında İsrail devlet şirketi IMI tarafından modernizasyonu olmak üzere, projelerin alternatifleri yeterince incelenmiş midir? 4. Bu projelerde genellikle ihaleye çıkılmaması doğru mudur? 5. Her ne kadar askeri olsalar da, bu projelerin maliyet-teknoloji-isabet gibi ölçüleri, askeri yetkililer kadar sivil sorumlularca da yeterince incelenmiş midir? 6. Projelerde milli-yerli imkanlar yeterince dikkate alınmış mıdır? 7. Projelerde devreye giren aracılar, şirketler hangileridir? Resmi denebilecek bir "komisyon" söz konusu mudur? 8. Projelerde söz sahibi olmuş, emekliler de dahil, herhangi bir askeri ya da sivil yetkili yahut yakınları bu nevi firmalarda çalışmış yahut çalışmakta mıdır? 9. İsrail'in tercih edilme gerekçesi diye gösterilen "teknoloji transferi" ne derece gerçekçidir, ne derece alternatifsizdir ve transfer edildiği söylenen teknoloji hangi aşamada millileşmektedir? Bu teknoloji ne derece geçerli, ne derece eskidir? 10. Ortadoğu'da, Filistin'de yaşanmakta olanlar ışığında ya da gölgesinde, İsrail'e verilmesi düşünülen yeni projeler nelerdir? 11. Mesela, F-4 uçaklarının modernizasyonu konusunda İsrail'in IAI firmasıyla yeni mesafeler kaydedilmiş midir? 12. Hava Kuvvetleri Komutanı'nın bir süre önce kendi kullandığı bir F-4'le İsrail'e gitmiş olmasının mahiyeti nedir? 13. Hava Kuvvetleri Komutanı'nın F- 4'lerin İsrail tarafından modernizasyonu konusunda ısrarcı olduğu, Genelkurmay Başkanı'nın tereddütlere sahip olduğu gibi bir sorun var mıdır? Hükümet ne dü- şünmektedir? 14. İsrail'in ve 2005'te ıskartaya çıkarmayı düşündüğü F-4'lerden hibe olarak alınması ve modernizasyonun IAI'ye verilmesi düşünülmüş müdür? 15. Milli Savunma Bakanlığı'nın 7.5 milyar dolarlık bütçesinde cari harcamaların yarısının, tüm bütçenin dörtte birinin bu nevi "modernizasyon faaliyetleri"ne gittiği doğru mudur? 16. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları ne derece uzun vadeli öngörülerle planlanmakta, ne derece, belki de imkansızlıklar yüzünden, günübirlik çözümlerle giderilmeye çalışılmaktadır? 17. İsrail, bu durumu istismar edici bir pozisyona sahip midir? 18. "Modernizasyon" adı altında, çok sayıda eski silah sistemi yenileştirmeye çalışılırken, kısıtlı kaynakların yeni teknolojilere yeterince ayrılamamasıyla da, bir "silah çöplüğü" yaratıldığı iddiası doğru mudur? 19. Hükümet, Silahlı Kuvvetler'in ve Türkiye'nin gerçek ihtiyaçları konusunda ne derece bilgi sahibi, ne derece duyarlıdır? 20. Dilekçenin muhatabı kurum ve kuruluşlar, İsrail meselesinde kamu vicdanına ne kadar duyarlıdır? Saygılarımla (İmza yukarıda)
|