'Kara liste'deki 'Türk'!
ABD seferinde hiç gündeme gelir mi, oradan buradan birisi konuyu açar mı, manasını-manasızlığını sorar mı, ciddi bir mesele midir... gerçekten bilmiyorum. Ama tuhaf! ABD Hazine Bakanlığı'nın son "kara liste"sinde "Türk" sıfatı ve adresleri tuhaf bir manzara arz ediyor.
*** Eskiden beri önyargıları, kara listeleri, ambargoları mevcut olan ABD, 11 Eylül sonrasında, bu bağnaz yönetimle paranoyalarını çoğalttı. "Şer ekseni" denilen devletlerle terör ve uyuşturucu bağlantılı yahut salt zanlı, hatta kafadan damgalanmış ülkeler ile kişiler bir sürü kara listede toplanıyor. Bunlardan, ticaret-finans dünyasında en dikkate alınanı, Hazine Bakanlığı "Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC)"nin "SDN" listesi.
SDN, "Özel olarak işaret edilmiş vatandaşlar ve bloke edilen kişiler" anlamında. Yani, "lanetli ülkeler"den şirketler ile terör-uyuşturucu bağlantısı bilinen yahut şüpheli kişiler; ABD'deki maddi varlıkları bloke edilen, dondurulan, ABD vatandaşlarının iş yapması yasak olanlar. OFAC bu listeyi, "çeşitli yaptırım programlarına dahil olanlar hakkında kamuoyunu bilgilendirme" amaçlı açıklıyor, sık sık güncelliyor, çıkarıyor, ekliyor.
3 bin 500 dolayında şirket ve kişiden oluşan kara liste, "ABD vatandaşlarının yahut ABD'den iş yapanların bu isimlerle dünyanın herhangi bir yerinde bilerek, bilmeyerek ilişkiye girmesini yasaklıyor." İhlal halinde, hele taammüdense, ceza davaları 50 bin-10 milyon dolar ile 10-30 yıl hapis öngörüyor.
*** 22 Ocak tarihli son listede, Türkiye'deki "Arap-Türk Bankası" 24 kez anılıyor. Türkiye'deki ofisleri ve posta kutuları, hem "Arap-Türk", hem "Arab-Turkish", hem de "ATB" olarak üçer kere: PK 38 Çankaya-Ankara, Aşağı Ayrancı- Ankara, PK 52 Pasaport-İzmir, Alsancak- İzmir, PK 380 Şişli-İstanbul, Ziyapaşa Bulvarı-Adana, Nişantaşı-İstanbul, PK 21 Adana.
Ayrıca, "kişisel" olarak listeye alınan bazı isimlerin adresleri de bankanın Nişantaşı ofisi. Ayed Dahaim, Kemal el Khalls , Muhammed Mustafa Gadban (ayrıca Trablus, Bingazi adresleri), Farag el Amin Şalluf (ayrıca Beyrut adresi), Beşir M. Şerif. Bu kişiler Türkiye'de mi, bilmiyorum, ama bankanın yönetim listelerinde isimleri görünmüyor. Tabii, aynı listede Kızılay-Ankara, Levent- İstanbul adresleriyle yer alan İran bankası "Bank Mellat" gibi, bu bankanın da "Libya sermayesi"nden dolayı otomatik infazla listelendiği belli. İsimler ise soru işareti, çünkü bankanın yönetimindeki her "Arap" adı kara listede yok.
*** Tuhaf olan şu ki, 1977'de kurulan "Arap-Türk", Arap olduğu kadar Türk! Sermayesinin yüzde 47.69'u "Libya Arap Yabancı Bankası"na, yüzde 6.4'ü "Kuveyt Yatırım Şirketi"ne... Yüzde 20'si İş Bankası'na, yüzde 15'i Ziraat Bankası'na, yüzde 10.91'i Tekfen'e ait (Bankanın web sitesi bilgileri). Yönetim Kurulu'nun başında bir İş Bankası genel müdür yardımcısı bulunuyor. Ve merkezi Türkiye. Ve ABD Hazine Bakanlığı'nın "paranoyak" listesinde! "... Türk Bankası" adıyla!
*** SDN'deki diğer Türkiye adresleri arasında; Birleşmiş Milletler'in de "El Kaide bağlantısı" gerekçesiyle kara listeye aldığı ve 2002 kasım ayında Türkiye faaliyeti durdurulan "Nasco Nasreddin Holding" Zeytinburnu (ve Milano, Bahama, Liechtenstein, Fas, İsviçre) adresiyle; "Global Yardım Vakfı" çok sayıda İslam, Asya, Afrika, Avrupa ülkeleriyle birlikte, İstanbul-Şirinevler adresiyle; "Türk-Libya Ortak Deniz Taşımacılığı Şirketi" İstanbul-Karaköy adresiyle; "Türk-Libya Ortak Tarım Ürünleri Şirketi" Ankara adresiyle; "Sudan Serbest Bölgeler Şirketi" de bulunuyor.
*** Bilmem ki, belki sorun değil, "No problem"dir!
|