|
|
Sigara kullanımında tuzak
SABAH Posta Kutusu'nda 25 Ocak 2004 tarihinde yayımlanan Sayın Elfin Tüzün'ün sigara konusundaki yazısı ile ilgili yazıyorum. Ayrıca aynı gün, İstanbul Milli Eğitim ve Gençlik Komisyonu'nun sigara ile ilgili aldığı kararı çok yerinde ve gerekli buldum ve bence tüm illerde benzer kararlar alınmalı ve sıkı bir şekilde bu kararlar izlenmeli diye düşünüyorum.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2003 yılı ile ilgili bilgileri şu şekilde: Sigara endüstrisinin büyümesi için yeni neslin sigaraya başlaması gereklidir. Tütün ve tütün ürünleri (sigara, puro, pipo, nargile vs.) kullananların gittikçe bilinçlenerek bırakması ve erken ölümleri nedeni ile kaybedilen pazarın telafisi, çocuk ve gençlerin bir an önce sigaraya başlaması ile geriye alınmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, sigaraya başlayanların % 90 gibi büyük bir çoğunluğu, bu öldürücü bağımlılığın kucağına 20 yaşın altında düşmektedirler. Bu nedenle sigara üreticileri, pazarlarını genişletmek için reklamlarında özellikle gençliğin bilinçaltına hitap etmektedirler. Ayrıca, sigara modası ve kültürünün sürdürülebilmesi, sigaraya karşı savaşanların mesajlarının etkilerinin azaltılması için de taktikler geliştirmektedirler. Bilinen reklam yollarının dışında, açık ve gizli şekilde spor, sanat, moda, medya üzerinde kendi amaçları doğrultusunda sponsorluklar yapmaktadırlar. Devasal bütçeli bu girişimler ile istedikleri hedeflere ulaşmaktadırlar.
2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü, 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü'nün anlamını "sigarasız film ve sigarasız moda" olarak açıklamıştır. Burada hedeflenen topluma karşı vicdani sorumluluk taşıyan başta yapımcı, yönetmen ve sanatçılar olmak üzere herkesi uyarıp bundan sonra bu tür yapımların sigaradan arındırılmış olarak gerçekleştirilmesidir. Sigara olmadan da bu senaryolar gerçekleştirilebilir. Netice olarak toplumun korunması sorumluluk sahibi her yurttaşın görevidir. Bir sapığın elma şekeri ile bir çocuğu kandırmasını gören herkes, nasıl buna karşı çıkarsa, çocuk ve gençlerimizin sigara tuzağına çekilmesine de karşı çıkmalıyız. Doç.Dr. Celal KARLIKAYA (Trakya Üniv. Tıp Fak. Göğüs Hastalıkları AD. öğr. üyesi)
|