kapat
16.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Japon senatörü şaşkına çeviren sözler

İki yıl Türkiye'de kalan Japonya Üst Meclisi Senatörü Yamamoto: Beni gören 'Çang! Çing! Çong!' diyordu. Önceleri çok garipsedim.
Meğer bana karşı ilgilerini bildikleri bu sözcüklerle dile getiriyorlarmışTürkiye'ye geldiğinin ilk haftasında evi soyuldu. Anne ve anneannesinin "Senatör olduğunda takarsın" dediği tüm takılarını kaybetti. Ama o, ne hemen Japonya'ya döndü ne de Türkiye'ye karşı önyargı besledi.

Kanae Yamamoto.. Japonya Üst Meclis'inde senatör olan ve Türk turizmini geliştirmek, Japonya'ya döndüğünde, "Türkiye'de terör yok. Bu yaz Türkiye'ye gidin" demek için gelen Yamamoto ile Türkiye ve Türk insanını konuştuk. İşte Japonya'daki üç partili koalisyonun ikinci büyük ortağı olan Komeito Partisi Senatörü Kanae Yamamoto'nun Türkiye sevdası..

* Türkiye'de kaç yıl yaşadınız?

1996 yılında Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkçe öğrenmem için Türkiye'ye gönderildim. İki yıl Türkiye'de kaldım. Önce Boğaziçi Üniversitesi'nin yurdunda kaldım ve orada sekiz aylık bir dil eğitimi aldım. Ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde master eğitimine başladım. Yurt hayatımın yanısıra Gümüşsuyu'nda, Cihangir'de ve Harem'de öğrenci hayatı yaşadım.

* Sizi en çok ne etkiledi?

Türkiye'de öğrenci olarak yaşadım ve çoğunlukla dolmuşla seyahat ettim. İstanbul'da aklımı başımdan alan ve bana bütün dertlerimi unutturan şey dolmuşla Taksim'den Beşiktaş'a giderken İnönü Stadyumu'nun arkasından görülen deniz manzarası.. O manzarayı hayatım boyunca unutmam, unutamam. Beni canlandıran bir manzaradır.

* Türk ve Japon kültürü yakın mı?

Ben Türkiye'den sonra Kazakistan'a gittim. Türkiye'den Japonya'ya kadar 'İpekyolu' güzergahındaki tüm ülkeleri bu değerlendirmenin içine koyduğumuzda iki kültürün yakınlığı ortaya çıkıyor zaten. Her iki ülke de Ural-Altay dil grubunda yer alıyor ve gramerlerimiz benzer. Yine Anadolu'da yerde yemek yemek ya da yerde yatmak bizim kültürümüzde yer alan ögeler.

* Türkiye'de nereleri gördünüz?

İstanbul'un dışında Adana, Hatay, İskenderun, Trabzon ve pekçok yere gittim. İnanmayacaksınız Hatay'a künefe yemeye gittim. Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgeleri'ni gördüm diyebilirim. Doğu ve Güneydoğu dışında Türkiye'nin birçok yerini gördüm.

* Hiç yabancılık çekmediniz mi?

Türkiye'ye geldiğim ilk zamanlar da beni gören hemen 'Çang! Çing! Çong!' diyordu. Başlangıçta çok garipsedim ama sonra 'Bana karşı ilgilerine ancak bildikleri bu sözcüklerle gösteriyorlar' diye düşündüm. Sonra yine yanımdan geçenlerin 'Bruce Lee, Jackie Chan' gibi isimler söylediklerini duydum. Bunu siz kötü şeyler düşünerek söylemiyorsunuz. Samimi bulduğunuz için söylüyorsunuz.

* Türkiye'de sizi en çok üzen ne oldu?

Geldiğimin birinci haftasında evimin soyulması oldu. Evin kapısında üç kilit vardı ama hırsız üç kilidide açmayı başarmış. Anne ve anneannemin 'senatör olduğunda takarsın' diye verdikleri bütün takılar gitti. Karakola gittim. Önce polis inanmadı sonra derdimi elimdeki sözlükle anlatmaya çalıştım. Çok zorlandım. Japonya'da biraz Türkçe öğrenmiştim ama yeterli değildi. Binbir güçlükle şikayet dilekçesinde bulundum ama bir sonuç çıkmadı. Bu tür olaylar her yerde olabilir ama o takıların manevi değeri çok yüksekti.

'Pratik zekanıza hayran kaldım'
Türkler'e olan hayranlığını sık sık dile getiren Yamamoto, özellikle de "pratik zekamıza" bayılıyor. Yamamotu, bunu şöyle anlattı:

Harem'de oturduğum zaman yürümekte zorluk çeken yaşlı bir teyzenin penceresinden bakkala sepet uzattığını gördüm. Daha sonra bu tip görüntülerle daha sık karşılaştım. Böyle bir şeyi ne Japonya'da ne de Avrupa'da görmeniz mümkün. Ben bunları bile özlüyorum.

'MANÇO KÖPRÜ OLDU'
Senatör Yamamoto, iki yıl önce yitirdiğimiz ünlü sanatçı Barış Manço'nun iki ülke arasında önemli bir köprü olduğunu belirterek "Çok başarılıydı. Ağır müzikleri bizim eski halk türkülerimize benzer" dedi.

Yamamoto Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti:

"İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve Turizm Bakanı Mustafa Taşar ile görüştük. 11 Eylül olayından sonra tüm dünyada olduğu gibi Japonya'da da insanların 'terör korkusu' var. Bunun Türkiye için abartılmaması gerektiğini, Türkiye'ye gönül rahatlığıyla gelmeleri için bir engel olmadığını söyleyeceğim.

TÜRK ERKEĞİ
Yamamotu, "Türk erkek arkadaşınız oldu mu?" şeklindeki sorumuzu ise şöyle cevaplandırdı:

Hayır kısmet olmadı. (Gülerek...) Çok sıcak davrandılar, ben de sıcak davrandım ama olmadı.

ALPER URUŞ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır