kapat
16.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Uzman olmayan KİT'lere giremez

Artık siyasiler istedikleri adayı KİT'lere atayamayacak. Çıkacak yeni yasaya göre KİT'leri yönetmek için özel sektör deneyimi ve çalışılacak alanda uzmanlık şart
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, özelleştirme kapsamındaki KİT'lerin yönetim kurullarında görev yapan ANAP kökenlilerin görevlerinden ayrılmaları talimatı, KİT'leri arpalık olmaktan kurtaracak yeni bir düzenlemeye dönüşüyor.

Hazırlıkları tamamlanan ve çeşitli kuruluşların görüşüne sunulan Özelleştirme Yasa Tasarısı'na, yeni bir hüküm ekleniyor. Buna göre;

PROFESYONELLİK ŞARTI
* Siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatlarında görev alanlar

* Milletvekili adayları

* Eski milletvekilleri özelleştirme kapsamındaki KİT'lerin yönetim ve denetim kurullarına atanmayacak.

Ayrıca KİT yönetim kurullarına atanmak için eskiden 4 yıllık yüksek okul mezunu olmak yeterli sayılırken, yeterlilik şartı ağırlaştırılacak. Böylece, KİT yönetimlerinde görev yapacak kişilerde,

* Anonim şirket yönetecek deneyim

* Şirketin faaliyet konusunda ehliyet ve liyakat şartı aranacak.

Özelleştirme kapsamındaki KİT'lerin yönetim ve denetim kurullarına yapılacak atamalar, Hazine'nin kontrolündeki KİT'lere göre daha kolay oluyor. Genellikle siyasi yönü ağır basan atamalar için Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı devreye giriyor. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, KİT'lerin siyasilerden arındırılması girişimi için şöyle konuştu:

"Özellikle uluslararası halka arzlarda karşımıza çıkan ilk soru, 'Şirketin yönetimi nasıl?' oluyor. Zaman zaman 'Siyasiler içinde değerli insanlar var, önyargılı olmayalım' deniyor. Bu doğru, ama devletin ekonomideki rolünü azaltacaksanız bu tercihi yapacaksınız."

38 kuruluşta 250 siyasi yakını var
Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlara siyasi nitelikli atamalar yapılması zaman zaman koalisyon ortakları arasında ciddi gerginliklere yolaçtı. Nitekim THY Yönetim Kurulu'nda görev yapan Alaattin Kuday'ın, bu göreve atanmasında sorunlar yaşanmış, bunun üzerine sorun bir bürokrat ataması ile çözülmüştü. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, bu olaydan sonra THY Yönetim Kurulu'na girmişti. Özelleştirme İdaresi ayrıca, Tüpraş, Petkim, POAŞ, Erdemir gibi portföyün gözde kuruluşlarının yönetimlerine İdare Başkan Yardımcılarını getirerek, siyasi içerikli kararların önüne geçmeyi hedefledi.

Hâlen Petkim (Abdullah Akarsu, Tahsin Toygar), Kıbrıs Türk Hava Yolları (İlker Tuncay, Ahmet Neidim), DİTAŞ (Alev Akiş), TEKEL, (Ünal Yaşar), TURBAN (İbrahim Çebi) ve Ereğli Demir Çelik'te (Abbas İnceayan) ANAP kökenli isimler görev yapıyor. Özelleştirme kapsamındaki 38 kuruluşun yönetim ve denetim kadrosunda, bürokratlar da dahil olmak üzere 250 kişi bulunuyor. Bu kadroların ağırlıklı bölümü siyasiler ve yakınlarından oluşuyor.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır