kapat
16.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Pisa'nın boynu bükük kalmadı

11 yıldır sürdürülen çalışmalar meyvesini verdi. Eğikliği 45 santimetre düzeltilen Pisa Kulesi'nin ömrü 200 yıl uzatıldı
Dünyanın en meşhur mimari eserlerinden biri olan Pisa Kulesi 11 yıl sonra tekrar ziyarete açıldı. Yumuşak zemine yapıldığı için eğilen kulenin eğikliği tehlike sinyalleri vermeye başlayınca 1990 yılında 'düzeltme' çalışmaları başlatıldı. 11 yılın sonunda kulenin 4.5 metrelik eğikliği 25 milyon dolar haracanarak 45 santimetre düzeltildi. Düzeltilen her santim için 555 bin dolar harcandı. Çalışmaların sonucunda, 14 bin 435 ton ağırlığındaki kule 200 yıl daha ayakta kalacak.

Yılda 1 milyon kişinin gezdiği kulenin tepesinde güvenlik nedeniyle en çok 30 kişi bulunacak. 56 metrelik kuleye 284 basamakla çıkılıyor. Kulenin açılışını yapan Unesco Genel Sekreteri Giovanni Puglisi "Pisa sadece bir kule değil İtalya'nın dünyaya açılan kapısı. Böyle bir sembolün hizmete sunulması büyük bir olay" diye konuştu. 11 Eylül saldırıları nedeniyle sade bir törenle halka açılan kule, bir grup bilimadamı tarafından sürekli takip edecek.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır