kapat
16.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB'de yolumuz açıldı

Avrupa'dan Türkiye'ye bayram şekeri... Laeken Zirvesi'nde Avrupa liderleri, Türkiye'nin birliğe tam üyelik müzakerelerine başlamasına yeşil ışık yakan 12'nci madde'yi onayladı
Demokrasi yolunda adımlar attık. 300'ü aşkın yasa değişikliği yapıldı. AB'den müzakerelerin başlaması için takvim istiyoruz. Demokrasi ve Kopenhag kriterlerindeki eksiklikleri kısa sürede gidereceğiz. Hızlı adımlar atılırsa, AB'ye tam üyelik konusunda ivme kazanacağız. Bundan sonrası bize bağlı...

Türkiye'nin müzakere süreci ilk kez resmileşti. Bu bizim üzerinde durduğumuz bir konuydu. Bunda bakanlığımızın AB ile temaslarının fevkalade etkisi olmuştur. Türkiye'deki olumlu gelişmeler AB'de yankı yarattı. Türkiye'ye ilişkin paragraf bundan sonra çok daha olumlu adımlara neden olacak.

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Laeken Şatosu'ndaki 2 günlük doruk toplantısı dün akşam yayınlanan sonuç bildirisi ile sona erdi. Uzun tartışmalar sonunda oluşturulan sonuç bildirisinden Türkiye lehine 3 önemli konu çıktı. Ancak bunlardan en önemlisi tabii ki, Türkiye'yi AB'ye bir adım daha yaklaştıran 12'nci madde oldu. Zirve öncesi Türkiye'yle ilgili bölüm 14'üncü paragraftı. Ancak bu paragraf, 12'ye çekildi. Bu diplomatik kaynaklar tarafından "Türkiye'nin önemi nedeniyle" yorumlandı. Zirveyi izleyen Türk diplomatlar bu haberi "Uzun süredir bekliyorduk. Zafer" diye nitelediler. Türkiye'nin AB yolunda çok yol katettiğini belirten Başbakan Ecevit, "AB'den müzakerelerin başlaması için takvim istiyoruz" derken, Dışişleri Bakanı İsmail Cem AB'den bu tarihin en geç 2002'nin sonuna kadar belirlenmesini istedi.

TÜRKİYE, AB ÜYESİ OLACAK!
Türkiye'nin AB'ye yaklaştığına inananlardan biri olan Belçika eski başbakanı Jean Luc Dehaene, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olacağına inanıyorum" dedi. Avrupa Konvansiyonu'nun Başkan Yardımcılığı'na getirilen Dehaene, "Helsinki'de bir süreç başlatıldı. Bu süreci destekliyorum. Türkiye'nin önünde kat edilecek oldukça yol var, ama tam üyelik hedefine ulaşacaktır. Konvansiyona katılıma davet edilmesi de bu inancın işaretidir" diye konuştu. Sonuç bildirisinde yer alan ilginç bir nokta da diğer 10 aday ülkeden AB tam üyeliği müzakerelerini en geç 2002 sonuna kadar bitirilmek istenmesi oldu. Bu ülkelerin gerekli kriterleri yerine getirmesi durumunda 2004'deki Avrupa Parlamentosu'nun seçimlerine katılma hakkını da kazanacak.

Otele arka kapıdan girdiler
Laeken zirvesinin sonunda her doruk toplantısında olduğu gibi Aile Fotoğrafı çektirildi. Başbakan Ecevit 3'üncü sırada, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ise 5'inci sırada yer aldı. Ecevit uzun boylu liderlerin arkasında kalırken, Cem ise arka tarafta daha net görüldü. PKK'nın sözde ulusal kongre toplantısı nedeniyle Türk heyetine çok sıkı koruma uygulandı. Ecevit'e zırhlı araç tahsis edildi. Heyet Cuma gecesi Brüksel'deki Hilton Oteli'ne yine güvenlik nedeniyle arka kapıdan girdi. Ecevitler akşam yemeği ve dün sabahki kahvaltı için de lobiye inmediler. Yemeği odalarında yediler. Fotoğraf: A.A

İŞTE 12. MADDE
Türkiye özellikle anayasasında yaptığı son değişikliklerle üyelik için gerekli olan siyasi kriterleri uygulama konusunda ilerleme kaydetmiştir. Bunlar, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin başlaması olasılığını ileri sürmektedir. Türkiye, hem ekonomik hem de siyasi ve özellikle insan hakları kriterlerini yerine getirmesini devam ettirmek için teşvik edilmektedir. Türkiye'nin katılım öncesi stratejisinin, ülkenin Avrupa Birliği müktesabatını hizaya sokmak için yaptığı hazırlıkları analiz etmek için yeni bir aşama belirlemesi gerekir.

Maddenin Dışişleri'ndeki yorumu: Türkiye üyeliğe yönelik müzakerelerin açılması yoluna daha çok yaklaştı.

STELYO BERBERAKİS

ÜÇ MÜZAKERECİ ARANIYOR

Konvansiyon'da Türkiye de var
LaEken Zirvesi'nde alınan önemli sonuçlardan birisi de Avrupa Konvansiyonu'na üyelik hakkı oldu. AB üyelik müzakerelerine henüz başlamamış olmasına rağmen Türkiye de birliğin geleceğini belirleyecek olan Konvansiyon'a dahil edildi.

İSİMLERİ HÜKÜMET BELİRLEYECEK
AB üyeleri ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 13 aday ülke, Konvansiyon'a 1 hükümet, 2 parlamento temsilcisi ile katılacak. Karar alma mekanizması AB üyesi ülkelerde bulunacak. Aday ülkelerin oy ve veto hakkı bulunmayacak.

Türk hükümetini kimin temsil edeceği yolundaki bir soruya Dışişleri Bakanı İsmail Cem "Bakanlığımızda çok değerli, iyi müzakere yapan deneyimli diplomatlar var" diye cevap verdi. Meclis'i temsilen ise Türk-Avrupa Karma Parlamento Komisyonu üyesi iki milletvekilli seçilmesi bekleniyor. Türkiye, Konvansiyon'a kabul edilerek diğer AB adayları ile ilk kez eşit bir statüde değerlendirilmiş oldu.

Konvansiyon önümüzdeki Mart ayında başlayacağı kuruluş çalışmalarını 2003'te tamamlayacak ve bir rapor hazırlanacak. 2004'te yapılacak AB zirvesinde birliğin geleceği bu rapor doğrultusunda şekillenecek. Avrupa Konvansiyonu başkanlığına yıllar önce yaptığı açıklamayla Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa eski Cumhurbaşkanı Vallery Giscard D'Estaing (75) getirildi.

Konvansiyon, 2004 yılına kadar Avrupa'nın ortak anayasasını belirleyecek. Yapılan her toplantılara Türkiye katılacak. Anayasa oluşumu konusundaki fikirleri AB'ye bildirecek.

MEHMET ÇETİNGÜLEÇ

AGSP OPERASYONEL OLDU

İstanbul belgesi veto edilmedi
Laeken'deki en önemli tartışma Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nda (AGSP) yaşandı. Avrupa Ordusu'nun kurulması için önerilen 5 madde oybirliğiyle kabul edildi. Ancak İstanbul belgesi olarak bilinen ve kısa bir süre önce Türkiye, İngiltere ve ABD tarafından kabul edilen 6'ncı madde onaylanmadı. Buna Atina'nın siyasi inadı neden oldu. NATO'nun bütün olanaklarını AB'nin kullanmasına izin veren 6'ncı maddedeki "Kıbrıs ve Ege'de kriz olduğu zaman AB ordusu, Türkiye'ye tavır alamaz" cümlesine Atina şiddetle karşı çıktı. Zirve öncesi maddeyi topyekün veto edeceğini belirten Atina, zirvede Ege'yle ilgili cümlenin değiştirilmesini istedi. AB ülkeleri, 5 maddeyi onaylayıp, AGSP'nin operasyonel olduğurnu açıkladı. Ancak İstanbul belgesini gözardı etmedi. AB, çok yakın bir gelecekte çözümlenmesi üzerine müzakerelerin başlamasını istedi.

KIBRIS MADDESİ ONANDI
Ecevit, "Tam beklentilerimiz karşılanmadı. Ancak AGSP paketini kabul ettik. Artık top AB'de" dedi. Sonuç bildirgesinin 11'inci paragrafı da Kıbrıs'la ilgiliydi. Bu paragrafta, AB Konseyi`nin, Kıbrıs`taki Türk ve Rum toplumlarının temsilcileri arasındaki son görüşmelerden duyulan memnuniyet dile getirilerek, BM ve Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda toplu bir çözümefulaşmak amaçlı bu görüşmelere destek mesajı verildi...

FİKRET AYDEMİR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır