Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Temmuz

1 Temmuz

- Başbakan Erdoğan, soruları yanıtlarken, ''(27 Nisan bildirisi için) Kimseye kırgın ve dargın değilim ama Yaşar Paşa'ya (Genelkurmay Başkanı) düşüncelerimi anlattım. Türkiye ile benzer konumlardaki piyasalar yüzde 10 arttı. 27 Nisan gerginliği olmasaydı İMKB endeksi 50 bini aşardı. Oysa yüzde 12 kaybımız oldu'' dedi.
- Irak'ın kuzeyindeki kamplardan kaçarak teslim olan 4 terörist, Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Verimli Jandarma Karakolu'nda, ''Örgüt, son zamanlarda kullandığı uzaktan kumandalı mayınları Irak'ın kuzeyinden temin ediyor'' açıklamasında bulundu.
- İzmir Büyükşehir Belediyesinin su tasarrufu kampanyasında, halkın desteğiyle 2 ayda 2,2 milyon metreküp su tasarruf edildi.

2 Temmuz:Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili 12'si tutuklu 18 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Sanıklardan 4'ü tahliye edildi.

3 Temmuz

- ''Girdap Operasyonu'' ile ''Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturdukları'' iddiasıyla adliyeye sevk edilen Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği (VKGB) Başkanı Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu VKGB mensubu 18 kişiden 12'si tutuklandı.
- Yargıtay Ceza Genel Kurulu, cep telefonu görüşmelerinden elde edilen delillere dayanılarak Sedat Peker'in avukatı Çağatay Özdemir'den ''rüşvet aldığı'' öne sürülen eski Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ömer Güner Sazak hakkında ''hukuka aykırı delil elde edildiği'' gerekçesiyle verilen beraat kararını onadı.
- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Antalya'daki İpekyolu-2007 General-Amiral Seminerinin açılışında, terör örgütün Türkiye'deki eylemlerini sürdürdüğünü belirterek, ''Biz bu terör örgütüyle mücadelemizi sürdürürken ve bu mücadelede uluslararası işbirliği beklerken, karşılaştığımız bazı durum ve tavırları anlamakta güçlük çekmekteyiz'' dedi.

4 Temmuz

- Anafartalar Çarşısı önündeki patlamada ağır yaralanan Hamza Arı'nın ölmesiyle olayda yaşamını yitirenlerin sayısı 9'a yükseldi.
- Bodrum'da geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan şarkıcı ve oyuncu Barış Akarsu tedavi gördüğü hastanede öldü.

5 Temmuz

- Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Sezer ile CHP tarafından yapılan başvuruları reddetti.
- Ankara'nın Sincan ilçesinde görevli hakim M.H.Ç, ''fuhuş yaptırmak'', ''insan ticareti yapmak'', ''suç işlemek için örgüt kurmak'' suçlarından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

6 Temmuz

- 19. yüzyılın sonlarında yapımına başlanan İnebolu Limanının ikinci bölümü, Kastamonu'da Başbakan Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi.
- Yargıtay 4. Ceza Dairesi, hayali ihracat sanıklarından Turan Çevik ile oğlu ve damadının aleyhteki üç ayrı mahkeme kararına karşın resen tahliyelerini sağladığı iddia edilen eski Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Canpolat'ı, ''görevde yetkiyi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Canpolat'ın ''bir daha suç işlemeyeceği'' kanaatine varılarak, cezası ertelendi.
- DTP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Miroğlu'nun da aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında, ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan 8 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
- İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma istemine yönelik verdiği ret kararının ardından Ciner Grubu'nun itirazını görüşen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, TMSF'nin Sabah ve ATV'nin yönetimine el koyma kararının yürütmesini durdurdu.
- Antalya'da 13 yaşındaki İngiliz C.M'yi taciz ettiği iddiasıyla 3 aydır tutuklu bulunan Alman Bernard Marco W.'nin tahliye istemi reddedildi.

7 Temmuz

- Bodrum'da çıkan yangın, yaklaşık 500 hektarı ormanlık olmak üzere bin hektar alanda etkili oldu.
- Genelkurmay Başkanlığının sitesindeki eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün özgeçmişinde yer alan ''Başbakana karşı sorumludur'' ifadesi kaldırıldı. İfadenin kaldırılması bir gazetede haber olunca da sitenin o bölümü, ''güncellenmeye alındı'' kaydı konularak kapatıldı.
- Çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen ''Teröre Karşı Birlik Mitingi'' Ankara'da yapıldı.

8 Temmuz

- İzmir'in Klaros koyu ve antik kenti ile Baradan Koyu'nun tahrip olduğu, yaklaşık 100 hektarlık çam ve makilik alanda hasarın meydana geldiği yangından 7 kilometrelik sahil şeridi etkilendi.
- Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Gözcüler beldesinde, otomobilde kilitli kaldığı belirtilen 2 yaşındaki çocuğun havasız kalarak öldüğü öne sürüldü.
- Irak'ın Tuzhurmatu Kenti Emirli Bölgesi'nde düzenlenen bombalı saldırıda yaralanan Türkmenler, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne getirildi.

10 Temmuz

- Başbakan Erdoğan, GP Genel Başkanı Cem Uzan'ın, ''kardeşiyle görüştüğü'' açıklamalarına ilişkin, Uzan kardeşlerin kendisinden çok kez randevu istediğini, Hakan Uzan'a bir kez randevu verdiğini söyledi. Görüşmede, kardeş Uzan'ın kendisinden ÇEAŞ ve KEPEZ'i talep ettiğini anlatan Erdoğan, ''Dedik ki, kusura bakma. Borcunuzu ödeyin, ondan sonra gereği yapılır. Borçlar ödenmeden bunun gereği yapılmaz'' dedi.
- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''uygun ve doğru olanın cumhurbaşkanının TBMM dışından seçilmesi olduğunu'' belirterek, ''Parlamentonun ortaya çıkacak yapısı göz önüne alındığında bunun daha doğru bir tercih olacağı gözüküyor'' dedi.
- İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak hakkında terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle inceleme başlattı.
- Danıştay 13. Dairesi, Haber-İş Sendikası'nın, Türk Telekom'un yüzde 55 oranındaki hissesinin blok olarak satışına ilişkin 4 Temmuz 2005 tarihli kararın iptali istemini reddetti.
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) ''Basın Özgürlüğü 2007'' Ödülleri Hrant Dink, Ragıp Zarakol ve avukat Gülçin Çaylıgil arasında paylaştırıldı; kurumsal ödül ise Türkiye Gazeteciler Sendikası'na (TGS) verildi.

11 Temmuz

- Danıştay 1. Dairesi, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile 8 komisyon üyesi hakkında (Sümerbank) Manisa Pamuklu Mensucat AŞ'nin satışıyla ilgili Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın soruşturma izni vermemesine ilişkin kararını kaldırdı.

12 Temmuz

- İstanbul'da, ''Son Nokta'' adı verilen operasyon kapsamında, uyuşturucu çetelerine yönelik teknik takipte 5 yargı mensubu ve 8 polisin çeteyle ilişkisi tespit edildi, bunlardan 3 polis gözaltına alındı.
- Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, kene ısırması nedeniyle Ankara Numune Hastanesi'ne kaldırılan Hülya Ekren yaşamını yitirdi.
- Balıkesir 9. Ana Jet Üssüne inişe geçtiği sırada düşen uçaktaki iki pilot, paraşütle atlayarak kurtuldu.

13 Temmuz

- Cumhurbaşkanı Sezer, Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz aracılığıyla Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e verilmek üzere bir mektup göndererek, Almanya Federal Meclisi'nde kabul edilen ve ''bu ülkede yaşayan Türkler aleyhine ayrımcı unsurlar içeren'' göç yasasını onaylamamasını istedi.
- Bingöl'ün Genç ilçesi kırsalında teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada komando er Emrah Göçer'in şehit olduğunu öğrenen babası İsa Göçer, kalp krizi geçirerek Antakya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

16 Temmuz

- OKS'de diploma notunun yanlış hesaplanması nedeniyle mağdur olan öğrenci sayısının 475 olduğu bildirildi.
- THY'nin eski Yer İşletme Başkan Yardımcısı Hamit Kahveci hakkında, 2005 hac döneminde Cidde'deki bir otelde kalan her THY personeli için komisyon aldığı iddiasıyla dava açıldı.

17 Temmuz

- RTÜK'te 2 yıllık başkanlık süresi sona eren Zahid Akman, bu göreve yeniden seçildi.
- Şırnak'ta, teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 2 asker şehit oldu.

18 Temmuz

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, yakalanan teröristlerden ele geçirilen ABD silahı sayısının bin 260 olduğunu belirterek, ''Bunu belgeleriyle ABD'nin önüne koyduk. Pentagon, PKK'ya giden silahlarla ilgili soruşturma başlattı. Maalesef bazı yolsuzluklar var, Amerikalı askerler de buna karışmış'' dedi.
- Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Genelkurmay'ın internet sitesinde yer alan özgeçmişinde ''Anayasa'ya göre Başbakanlığa bağlıdır'' ifadesinin çıkarılmasıyla ilgili olarak ''Çıkarılsın, bir beis yok'' dedi.
- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde teröristlerce yola döşenen mayının askeri aracın geçişi sırasında patlaması sonucunda 2 asker şehit düştü, 6 asker yaralandı.
- Yargıtay 7. Ceza Dairesi, (Etibank davasında) iş adamı Cavit Çağlar hakkında ''nitelikli dolandırıcılık'' ve ''sahte özel evrak düzenlemek'' suçlarından verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük, oğlu Mustafa Çağlar hakkında da ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasına ilişkin hükmü bozarak, davaları ''zaman aşımı süresi dolduğu'' gerekçesiyle ortadan kaldırdı.
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), otoyol ve köprülerdeki iş yavaşlatma eylemi nedeniyle Yapı-Yol Sen'e gider kaybını ödeten Türkiye'yi tazminata mahkum etti. AİHM, memurların barışçıl eylem yapabileceğine karar verdi.

19 Temmuz

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Genelkurmay Başkanlığınca 27 Nisan'da yapılan bildiriye ilişkin ''Genelkurmay'ın bildirisini siyaset ve kurumlar hemen tamir etti. Hükümet de açıklama yaptı ve konu kapandı'' dedi.
- Kamp için Bursa Uludağ'a giden lise öğrencileri Meral Işık ve Sümeyye Kısakol'un bindikleri telesiyej makaradan çıkınca öndeki kabine çarptı. Vadiye düşen teleferikteki Meral Işık (14) öldü, 3 kişi de yaralandı.

20 Temmuz


- Başbakan Erdoğan, bir televizyon programında, oğlu Burak Erdoğan'ın gemi almasıyla ilgili eleştirilere tepki gösterdi. Erdoğan, alınan gemiye ''gemicik'' demesiyle ilgili soru üzerine de ''Gemicik dememin sebebi koster bu. Koster, bu sektörün içerisinde gemiciktir. 4000 ton civarında. Küçük bir şey'' dedi.
- Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 2001'deki devalüasyon öncesinde Merkez Bankası rezervinden 5 milyar dolar satılması ve kendi TL hesabını dövize geçirmesiyle ilgili davada, eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'e verilen 11 ay 20 gün hapis cezasının 1536 YTL adli para cezasına çevrilmesine ilişkin kararı onadı.
- Türkiye Hava-İş Sendikası ile THY ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine alınan grev kararı iş yerine asıldı.
- Kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana, Iğdır'da düzenlenen bağımsız adaylara destek mitinginde, ''Türkiye'nin eyaletlere bölünme zamanı geldi. Ankara, Türkiye'yi eyaletlere böl ve Kürdistan eyaletini kur'' dedi.
- Bodrum Liman Başkanlığı, su altı seramik sergisini zamanında toplamadıkları ve çevre kirliliği yarattıkları gerekçesiyle serginin sanatçılarına bin 550 YTL idari para cezası kesti.

21 Temmuz

- Seminerlerinde motosiklet kullanırken boyun kırılmalarına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Dr. Ömer Uzma, İstanbul'da motosikletinin kamyonetle çarpışması sonucunda ''boyun kırılması'' sonucunda öldü.
- Pakistan'dan, 1954'te İzmir Hayvanat Bahçesi'ne getirilen fil Pak Bahadır (59), eklemleri ve ayaklarındaki enfeksiyon nedeniyle anestezi altında ameliyat edilirken öldü.

22 Temmuz

- 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi yapıldı. AK Parti 341, CHP 112, MHP 71 ve bağımsızlar 26 milletvekilliği kazandı. Geçerli oyların yüzde 46,58'ini alan AK Parti yeniden tek başına iktidar olma imkanını elde ederken, oyların yüzde 20,88'ini CHP, yüzde 14,27'sini MHP, yüzde 5,24'ünü aralarında daha sonra DTP'ye geçerek grup kuran milletvekillerinin de bulunduğu bağımsızlar aldı. Bağımsız adaylardan Mesut Yılmaz, Muhsin Yazıcıoğlu, Ufuk Uras ve Kamer Genç de TBMM'ye girdi.
- Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi önünde partililere seslenirken, ''Sizlere sözümüz, hiçbir ayrım yapmadan, Türkiye'yi bir ve bütün olarak kucaklamaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesini aşma hedefini Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te yakalamak temel önceliğimiz olacaktır'' dedi.
- DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin seçim barajını aşamaması üzerine, basın danışmanı aracılığıyla görevinden istifa ettiğini açıkladı.

23 Temmuz

- Başbakan Erdoğan, 59. Hükümet'in istifasını Cumhurbaşkanı Sezer'e sundu ve 60'ıncı hükümetin kurulmasına kadar Bakanlar Kurulu'nun görevine devam edeceğini bildirdi.
- Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı kuşkusuyla Tokat'tan Sivas'a gönderilen A.K. (44) tedavi gördüğü hastanede öldü.

24 Temmuz

- CHP Genel Başkanı Baykal, partideki görevinden ayrılıp ayrılmayacağı konusunda, ''Herhangi bir dikkate alınmayı gerekli kılacak bir durum söz konusu değildir. Medyamızın heyecan yaratma arayışına elbette malzeme bulması mümkündür ama bizi siyasi bakımdan ilgilendiren, etkileyen bir durum kesinlikle söz konusu değildir'' dedi.
- İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, ''yasa dışı örgüte üye olmak'' suçundan tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi'nden ''yasama dokunulmazlığı'' gereğince tahliye edildi.
- Zülfü Livaneli, 2002'de Başbakan Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması konusunu görüşmek üzere Mehmet Sevigen'in evinde verilen yemekte, CHP Genel Başkanı Baykal'ın ''Erdoğan başbakan olmalı. İki ay dayanamaz giderler'' dediğini öne sürdü.

25 Temmuz

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, seçimde halkın yarısının AK Parti'ye oy verdiğini belirterek, bunun kendisinin cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin açık bir mesaj olduğunu söyledi. Gül, ''Herhalde meydanların işaretini, milletin iradesini görmezden gelecek halim yok'' dedi.
- CHP Genel Başkanı Baykal, Livaneli'nin iddiaları konusunda, ''Sıradan bir yemekti. Zülfü ile Yaşar Nuri Öztürk'ü kaynaştırma amaçlıydı. Onlar benim kurmayım değil ki, ne konuşacağım'' yorumunu yaptı.
- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''cumhurbaşkanı seçiminde Meclise girip girmeyecekleri'' konusunda, ''Eğer konu 367 açısından değerlendiriliyorsa MHP orada olacaktır. Tutarlılık bunu gerektirir'' dedi.
- Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, cezaevindeyken bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel'in tahliyesine karşı çıktı ve ''Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne karşı suç işlediği'' iddiasıyla hakkında soruşturma bulunan Tuncel'in ''dokunulmazlık''tan yararlanamayacağını öne sürdü.

26 Temmuz

- MHP'den milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder, mazbatasını almak için İstanbul'a giderken, Esenboğa Yolu'nda geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle ve Selim Sadak'a, yeniden yargılandıkları davada, ''yasa dışı silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan verilen 7 yıl 6'şar aylık hapis cezalarının onanmasını istedi.

27 Temmuz

- CHP Genel Başkanı Baykal, Mersin'den AK Parti milletvekili seçilen Zafer Üskül'e atfen basında yer alan ''Kemalizm, Atatürk ilkelerinin Anayasa'dan çıkarılması'' açıklamaları konusunda, ''Atatürk kavramına alerjik bir anlayışla yaklaşmak, istikrara, demokrasiye, iç barışa katkı getirmez'' dedi.
- YSK Başkanvekili Ahmet Başpınar, Özönder'in oy verme günü saat 17.00'den sonra vefat etmesi nedeniyle yerine kaydırma yapılmayacağını açıkladı. MHP'nin TBMM'deki milletvekili sayısı 70'e düştü.
- Yüce Divan, enerji ihaleleriyle ilgili davada, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarından Cumhur Ersümer'i 1 yıl 8 ay hapse mahkum etti ve cezasını erteledi; Zeki Çakan ise tüm suçlamalardan beraat etti.

28 Temmuz

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, barajlarda doluluk oranının yüzde 5'lere kadar indiğini belirterek, ''1 Ağustos'ta su kesintileri başlayacak'' dedi.
- Adalet Bakanlığı, milletvekillerinin cezaevlerini ziyareti düzenleyen yönetmelikte değişiklik yaptı. Buna göre, TBMM'nin ilgili komisyon üyeleri hariç milletvekilleri, terör suçluları ile devlete ve devrim yasalarına karşı suç işleyen hükümlü ve tutukluları ziyaret edemeyecek.

29 Temmuz: ''Bin Umut Adayları'' adı altında seçime girerek milletvekili seçilen 22 bağımsızdan 20'si DTP'ye katılım dilekçesi verdi.

30 Temmuz

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşleri günlük olarak değişmez. 12 Nisan'da söylediklerimizin aynen şu anda da arkasındayız'' dedi.
- Anayasa Mahkemesi, en az 3 milletvekiline sahip partilerin de Hazine yardımından yararlanmasını öngören düzenlemeyi yürürlükten kaldıran yasanın ilgili maddesinin iptali istemini reddetti.
- Telekomünikasyon Kurulu, şehir içi telefon işletmeciliğini özel sektöre açılmasını öngören karar aldı.

31 Temmuz:YSK kararına göre, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketi 21 Ekim'de halkoyuna sunulacak. Halkoyuna ilişkin takvim 2 Ağustos'ta başlayacak.