Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mart

1 Mart

- Adalet Bakanlığı, terör örgütü elebaşının Türkiye'de ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen kişilere tanınan tüm haklardan yararlandığını, bugüne kadar ciddi bir sağlık probleminin de olmadığını bildirdi. Terör örgütü elebaşının avukatları, Roma'da, ''saç örnekleri aldıkları Öcalan'ın zehirlendiğini'' iddia etmişlerdi.
- Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyla ilgili davada, savcı, olayın faili Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için ''anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmak için silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'' suçundan 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Şubat'ta yapılan DTP 1. Olağanüstü Kongresine ilişkin, parti yönetimi ve divan kurulu üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
- Kocaeli'nin Gebze ilçesi Darıca beldesinde bir evin bahçesindeki fosseptik çukuruna düşen 2,5 yaşındaki Tuğçe Özbilgili boğuldu.
- Ardahan'da, 3 köyde büyükbaş hayvanlarda görülen şap vakası nedeniyle 14 Şubat'ta uygulanmaya başlanılan karantina kaldırıldı.

2 Mart

- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak sağlayan ve Tıpta Uzmanlık Kurulu oluşturulmasını da öngören ''Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u (Torba Kanun) bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade etti.
- Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in açıklamalarıyla ilgili ''inceleme başlattıklarını'' belirterek, ''Suç unsuru varsa gereği yapılır'' dedi.
- Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral İlhami Erdil'in ''kuvvet komutanlığı dönemindeki usulsüz konut harcamalarıyla ilgili'' davada, Erdil'in eşi Füsun Erdil ve 14 sanık beraat etti.
- Anayasa Mahkemesi, Halkın Emek Partisi, Birleşik Komünist Partisi, Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin kapatma davalarının yeniden görülmesi taleplerini kabul etti.
- DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, terör örgütü elebaşının sağlık durumuyla ilgili iddiaların ''tereddüte yer bırakmayacak şekilde araştırılmasını'' istediklerini söyledi.

3 Mart:Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, DTP Genel Başkan Yardımcısı Tuğluk'un terör örgütü elebaşının ''zehirlendiği'' iddialarına ilişkin açıklaması sırasındaki sözlerinin ''tahrik edici'' olduğunu belirterek, ''Eğer bu sözler bir tehditse, Türkiye Cumhuriyeti Devleti hiçbir tehdidi kabul etmez'' dedi.

4 Mart

- DTP'li 54 belediye başkanının Diyarbakır'daki toplantısının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in okuduğu basın açıklamasında, ''zehirlenme'' iddialarına yer verilerek, ''bölgedeki gerilimin bambaşka boyutlara taşınacağı'' öne sürüldü.
- İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsviçre'de Ermeni çevrelerinin soykırımı iddialarını reddetmesi nedeniyle hakkında açılan davaya katılmak üzere Zürih'e gitti.
- Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki trafik kazasında ağır yaralanan Kandıra Kaymakamı Mehmet Sarıcan (40) hayatını kaybetti.

5 Mart

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçimi için ''Anayasa'nın öngördüğü gerekler birinci turda yerine getirilemez ve TBMM Başkanı 'gerekler yerine getirildi' derse o zaman konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini'' söyledi.
- Eski bakanlardan Rüştü Kazım Yücelen, Anavatan Partisi'nden istifa etti.
- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'li 54 belediye başkanının düzenlediği basın toplantısıyla ilgili inceleme başlattı.
- Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir eğitim uçağı, Manisa'nın Sancaklıiğdecik beldesi yakınlarında düştü, Pilot Teğmen Barış Çakır şehit oldu.

6 Mart

- Emniyet Genel Müdürlüğü'ne İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal atandı.
- Terör örgütü elebaşının sağlık durumuyla ilgili iddialar konusunda, dört kişilik ekibin İmralı Adası'na giderek aldığı saç, kan ve idrar örneklerinin İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderildiği bildirildi.
- Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, terör örgütü elebaşına ''sayın'' dediği gerekçesiyle yargılanan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ü 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
- İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi, Atatürk'e hakaretler içeren görüntülerin yer aldığı Youtube'a erişim yasağı koydu.- Gündem gazetesinin yayını, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin iki ayrı kararıyla durduruldu.
- Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde büyük bir kaya kütlesinin eğlence merkezinin üzerine düşmesi sonucu 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

7 Mart

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, İtalya'da düzenledikleri basın toplantısında terör örgütü elebaşının sağlık durumuyla ilgili iddiaları ortaya atan avukatlar Mahmut Şakar ve İrfan Dündar hakkında inceleme başlattı.
- Kapatılan DEP'in eski milletvekili ve DTP Parti Meclisi üyesi Sedat Yurttaş, Roj TV'de katıldığı bir programda, terör örgütü elebaşına ''sayın'' dediği gerekçesiyle açılan davada 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.
- İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi, hakaret içeren video görüntülerin kaldırılması halinde, Youtube'a erişim yasağının kaldırılması yönünde karar aldı.

8 Mart

- Danıştay 8. Dairesi, lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına veya yurt içinde başka bir üniversiteye gönderilenlerden eğitimini tamamlayan veya tamamlayamayanların sınav şartı aranmaksızın, açıktan atanmalarını öngören Devlet Personel Başkanlığı tebliğinin yürütmesini durdurdu.
- Haftalık Nokta Dergisi'nde Genelkurmay Başkanlığı'nın basın ve yayın organlarına ilişkin medya değerlendirmesi olduğu öne sürülen bir metin yayımlandı.

9 Mart

- AİHM, terör örgütü elebaşının zehirlendiğine iddialarına ilişkin avukatlarınca yapılan ''ihtiyati tedbir'' başvurusunu reddetti.
- Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, Türkiye için ''terör örgütü PKK'nın bertaraf edilmesinin bir yan mesele olduğunu'' belirterek, ''Ancak öbür olay (Irak'ta Kürt devleti kurulması), tam anlamıyla stratejik boyutta Türkiye'nin gerçekten birinci öncelikli uğraş konusu olması gereken bir konu'' dedi.
- İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Alaattin Çakıcı'yı, Tevfik Nurullah Ağansoy'un öldürülmesi olayının ''azmettiricisi'' olduğu gerekçesiyle 18 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı.
- Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın yeniden yargılanmasında, daha önce verilen 15'er yıl ağır hapis cezaları, lehte hükümler içeren TCK ve Terörle Mücadele Yasası'na uyarlandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı.

10 Mart

- Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun öldürülmesine ilişkin davada 5 sanıktan birini müebbet, 3 sanığı ise toplam 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı; 1 sanık beraat etti.
- Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Diyarbakır Asker Hastanesindeki askerleri ziyareti sırasında, Irak'ın kuzeyinde, büyük çoğunluğu Türkiye sınırına yakın bölgelerde olmak üzere 3500-3800 dolayında teröristin bulunduğunu söyledi.

11 Mart

- İstanbul Sarıyer'de yol verme yüzünden çıkan kavgada, kavga ettiği şahıslarca denize atılan bir kişi ve onu kurtarmak isteyen kardeşi boğuldu.
- Diyarbakır'da 7, Mardin'de 1 terörist etkisiz hale getirildi.
- Adana'da, kanalizasyon tamiri için açılan çukura düşen 5 yaşındaki Tayfun Kuzu öldü.

12 Mart

- Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, terör örgütü elebaşının yeniden yargılanmasıyla ilgili olarak, Türkiye'nin, AİHM tarafından verilen kararın gereğini yaptığını belirterek, ''Dolayısıyla 'yeniden yargılama gereği yoktur' tarzındaki bir konu kabul edilmiş ve gündemden düşmüştür'' dedi.
- Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü elebaşının zehirlendiği iddiasına ilişkin İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığından alınan raporda, ''hükümlü hakkında öne sürülen zehirlenme iddialarının tamamen asılsız olduğunun kesin olarak tespit edildiğini'' bildirdi.

13 Mart

- Cumhurbaşkanı Sezer, 5584 sayılı ''Enerji Verimliliği Kanunu''nu 3 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye gönderdi.
- İstanbul Bahçelievler'de 5 yaşındaki Dilara Dumrul'un rögardan kanalizasyona düşerek ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda, taşeron firmanın kusurlu olduğu belirtildi.

14 Mart:Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Göksal Küçükali, partisinden istifa etti.

15 Mart

- TBMM Onur Ödülü'nün bu yıl Prof. Dr. İhsan Doğramacı'ya verilmesi kararlaştırıldı.
- Anayasa Mahkemesi, özelleştirilen Türk Telekom'un personelinin başka kurumlara naklini düzenleyen 5457 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

17 Mart: Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi ve 90 yeni otobüs alımı için milli bankalardan kredi alınmasını kararlaştırdı.

18 Mart:Gelibolu Yarımadası'nda, yeniden düzenlenen şehitlik ile yollar, Çanakkale Zaferi'nin 92. yıldönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

19 Mart

- Kocaeli ve bölge illerindeki sanayi kuruluşlarına yönelik bombalı eylem hazırlığında olduğu öne sürülen terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonda 12 kişi yakalandı, 11 kilo 730 gram A-4 tipi plastik patlayıcı ele geçirildi.
- Cumhurbaşkanı Sezer, vergi iadesi uygulamasına son verilmesine ilişkin düzenlemeyi de kapsayan, 5588 sayılı ''Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u, 28. maddesi bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade etti.
- Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin, Başbakan Erdoğan hakkında, 14 Ocak 2000 tarihinde Avustralya'da ''bir radyo konuşmasında terör örgütü elebaşına 'sayın' diye hitap ettiği; şehitlerden 'kelle' diye söz ettiği ve suçluyu övdüğü'' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
- Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, ''terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak'' suçlarından 7 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
- İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, üyelerine silah üzerine yemin ettirdiği belirtilen Kuvayi Milliye Derneği hakkında yasal takibat başlatıldığını açıkladı.

20 Mart:CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın geçmişte Avustralya'da bir radyoya verdiği mülakatta, terör örgütü elebaşından söz ederken ''sayın'' ifadesini kullandığını öne sürerek, ''Öcalan'a 'sayın' diyen kişinin cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini'' söyledi.

21 Mart

- Şans oyunlarında dağıtılan ikramiye tutarları ve kamuya aktarılan payların yeniden düzenleyen ''Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlandı.
- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan'ın, terör örgütü elebaşı için ''sayın'' ifadesini kullandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi.
- Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer, Çankaya Köşkü'nde üst düzey komutanlar ve eşlerine akşam yemeği verdi.

22 Mart

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Nevruz kutlamalarındaki konuşmaları dolayısıyla DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve eski DEP milletvekili Leyla Zana hakkında inceleme başlattı.
- İş adamı Kadir Has, İstanbul'da yaşamını yitirdi.

23 Mart

- Anayasa Mahkemesi, banka sandıklarının SSK'ya devrini öngören 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun bazı maddelerini iptal etti.
- Cumhurbaşkanı Sezer, 18 Mart Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Ali Akdemir'i, Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü'ne yeniden Prof. Dr. Güner Önce'yi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü'ne de Prof. Dr. Hasan Ceylan'ı atadı.
- Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi.
- Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde, mayın patlaması sonucunda 3 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı.

24 Mart

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformuna ilişkin yasanın yürürlük tarihinin 2008 yılı başına erteleneceğini bildirdi.
- Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek MARMARAY Projesi çerçevesinde, İstanbul Boğazı'na yerleştirilecek 11 tüp tünelin ilkinin deniz dibine batırılması işlemi başlatıldı.
- Ankara Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Kuğulu Alt Geçitleri hizmete açıldı.

25 Mart

- İstiklal Savaşı gazisi 107 yaşındaki Veysel Turan, Konya'da yaşamını yitirdi.
- Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, hesabındaki 20 bin YTL'si ''internet korsanı'' tarafından çekilen kişiye, bankanın, çekilen miktar kadar tazminat ödemesine karar verdi.

26 Mart

- Gazeteci Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, BBP Trabzon İl Başkanı Yaşar Cihan gözaltına alındı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakan Erdoğan hakkında, terör örgütü elebaşına ''sayın'' dediği iddiaları üzerine inceleme başlattı. Erdoğan, başlatılan incelemeyle ilgili olarak, ''Müflis tüccarlarla işim yok'' dedi.
- Danıştay Başkanlığı, ''yüksek yargı organlarına üye seçimi konusunda ortaya çıkan ve HSYK'nın oluşum ve işleyiş şeklinden kaynaklanan sorunların, sonuçta yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ile bağdaşmadığını'' bildirdi.
- CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ile 14 kişi, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul'da gözaltına alındı.

27 Mart

- Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Danıştay ve Yargıtay'ın boş üyelikleri için, HSYK'nın 15 Nisan'da seçim yapacağını bildirdi.
- Başbakan Erdoğan, Arap Birliği zirvesi için Suudi Arabistan'a gidişinden önce, Esenboğa Havalimanı'nda Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile görüştü.
- Bitlis'in Tatvan ilçesi yakınlarında, İran plakalı yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 3 kişi öldü, 49 kişi yaralandı.

29 Mart

- Van'da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilen Akdamar Adası'ndaki tarihi Ermeni kilisesi, ''Akdamar Anıt Müzesi'' olarak, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Mutafyan, Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Gagik Gyurjan'ın katıldığı törenle açıldı.
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğulları Osman ve Ahmet Gökçek, karıştıkları bir kavga nedeniyle açılan davada, toplam 29 ay hapse mahkum edildi ve bu ceza adli para cezasına çevrildi.- Haftalık Nokta Dergisi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükten bölümler yayımladı.

30 Mart

- Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yurt dışına çıkış harcı 1 Nisan'dan itibaren 15 YTL olacak.
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davada esas hakkındaki görüşünü bildirdi. Ok, Ersümer'in 3 ihaleye ''fesat karıştırmak'' suçundan 36 yıla, Çakan'ın 2 ihaleye ''fesat karıştırma'' ve ''görevi kötüye kullanma'' suçlarından 28 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
- Genelkurmay Askeri Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, Nokta Dergisi'nde yer verilen Genelkurmay'ın basın ve yayın organlarına ilişkin medya değerlendirmesine ait metnin ilgili şube müdürlüğündeki bir görevli tarafından hazırlanan ''taslak bir metin'' olduğu ve 12 Ekim 2006 tarihinde çalındığı belirtilerek, metindeki bilgilerin ''yurt dışı bağlantılarla ilişkili olarak ülkenin siyasi ortamı nazara alınmak suretiyle 8 Mart 2007 tarihine kadar bekletilerek kamuoyuna sunulmasının'' dikkat çekici olduğu kaydedildi.
- Cumhurbaşkanı Sezer, 5603 sayılı ''Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun''u 14. maddesinin bir kez daha görüşülmesini isteyerek TBMM'ye iade etti.
- Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) projesinde, TAI ana yüklemeciliğinde Agusto/Westland firmasıyla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan 16 adet bot tedarikine ilişkin yeni tip karakol botu tedarik projesinde tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda da Dearsan AŞ firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildiğini söyledi.
- İstanbul'da gözaltına alınan CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem'in de aralarında bulunduğu 8 kişi, çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.
- Şırnak'ta biri kadın, 2 teröristin cesedi bulundu.

31 Mart:5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmadan ithal edenler ile sahte belge kullanarak gümrük vergilerini kısmen veya tamamen ödenmeden ithal edenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.