Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Nisan

1 Nisan

- Bakırköy 4. Sulh Ceza Mahkemesince getirilen yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle, İpsala Kara Sınır Kapısı'ndan çıkış yapmak isteyen CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem'e izin verilmediği bildirildi.
- Şırnak'ta 3 terörist etkisiz hale getirildi.

2 Nisan

- Anavatan Partisi Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu, Osmaniye'de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.
- Danıştay 8. Dairesi, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün ''içkili yer bölgesi tespiti yapılırken uyulması gereken'' esasları belirleyen 14 Ekim 2005'te yayımladığı genelgeyi iptal etti.
- Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi, TEKEL'de görevli İclal Ülker'i, çantasını çalmak isterken otomobille sürükleyerek ölümüne neden olmaktan yargılanan 3 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi; sanıklar ''yağma'' suçundan da 10'ar yıl hapse mahkum edildi.
- Cizre Belediye Başkanı DTP'li Aydın Budak, Nevruz kutlamalarındaki konuşması nedeniyle tutuklandı.

3 Nisan

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile birlikte Halep Olimpiyat Stadı'nın açılışını yaptı. Açılışın ardından Fenerbahçe ile Suriye'nin Al İttihad takımı arasında oynanan özel maç 2-2 berabere sonuçlandı.
- Gazeteci Ayhan Yetkiner (78) İstanbul'da vefat etti.

4 Nisan

- Çalışanlar için vergi iadesi uygulaması yerine ''asgari geçim indirimi'' getiren Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı.
- KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, konfederasyona bağlı 6 sendikanın genel başkanı ile 4 yöneticisi, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Kanuna muhalefetten 1 yıl 3'er ay hapis ve 407'şer YTL adli para cezasına çarptırıldı.
- Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Nokta Dergisinde yayımlanan ve emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükten anlatımlar içeren habere ilişkin inceleme başlattı.

5 Nisan:Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kapatılan Fazilet Partisi'nin eski milletvekilleri Merve Kavakçı, Nazlı Ilıcak ve Mehmet Sılay'ın açtığı davada, ''Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin serbest seçimlerle ilgili 1. protokolünün 3. maddesini ihlal ettiği'' görüşüne vardı. Mahkeme, Türkiye'nin, Kavakçı, Sılay ve Ilıcak'a tazminat ödemesine karar verdi.

6 Nisan

- Türkiye, Afganistan'da NATO bünyesinde Fransa ve İtalya ile dönüşümlü olarak icra ettiği Kabil Bölge Komutanlığı'nın komutasını devraldı.
- DSP Basın Danışmanı İsmail Aşçıoğlu, Ankara'da, bir otomobilin çarpması sonucu öldü.
- DTP Tunceli İl Başkanı Hıdır Aytaç ile 7 partili, Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, terör örgütüne yardım ve yataklık yapmaktan 3 yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldı.

7 Nisan

- İtalyan petrol şirketi ENI'nin ortağı Merpa'nın Nijerya'daki projesinde çalışan iki Türk mühendis silahlı kişilerce kaçırıldı.
- ''Urfalı Cemal'' adlı yolcu teknesinin, İstanbul Boğazı'nda ''Adil Kaptan'' adlı kuru yük gemisiyle çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 42 kişi yaralandı.
- Bitlis'te, teröristlerce döşenen mayına basan 3 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı. Şırnak'taki çatışmada ise 2 güvenlik görevlisi ve 1 geçici köy korucusu şehit oldu, 3 güvenlik görevlisi yaralandı.
- Karadeniz Sahil Yolu ile ''Bolaman-Perşembe Tüneli'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

8 Nisan

- Bitlis, Şırnak ve Bingöl'de, çatışmalar ile teröristlerce yerleştirilen mayının patlaması sonucunda 9 asker şehit oldu.
- Tunceli'nin Hozat ilçesi kırsalında terör örgütü DHKP/C üyesi biri sağ olmak üzere 5 terörist etkisiz hale getirildi.
- Danıştay 1. Dairesi, bastırdığı davetiyelerde Kürtçe yazı kullandığı gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, İçişleri Bakanlığınca soruşturma izni verilmesi kararına yapılan itirazı reddetti.

10 Nisan

- Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yayımlanan bildiride, ''Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken önlemlere ilişkin olarak Irak Hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasi, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur'' denildi.
- Diyarbakır-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı, Mehmet Gökşin Göl adlı kişi tarafından kaçırılarak Esenboğa Havalimanı'na indirildi; hava korsanı daha sonra teslim oldu.

12 Nisan:Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, düzenlediği basın toplantısında, ''Hem vatandaş hem de TSK'nın bir personeli olarak, Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil özde bağlı olacak bir kişinin Cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz'' dedi. Orgeneral Büyükanıt, terör örgütüne yönelik olarak Irak'ın kuzeyine operasyon yapılmasının fayda sağlayacağını da ifade ederek, ''Bir hudut ötesi operasyon yapılması için bir siyasi kararın ortaya çıkması lazım'' diye konuştu.''Andıç'' tartışmalarıyla ilgili olarak ''TSK'da akreditasyon vardır, doğrudur. Bu andıç taslaktır. Samimi olarak söylüyorum, ben görmemiştim daha'' diyen Orgeneral Büyükanıt, emekli olan Deniz Kuvvetleri Komutanına ait olduğu öne sürülen bazı günlük notların yayınlanmasını değerlendirirken, ''Genelkurmay Başkanlığı'nın elinde bu konuyla ilgili hiçbir belge, bilgi yoktur. Bunu açıkça ifade edeyim'' dedi.

13 Nisan

- Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin aldığı karar doğrultusunda, polis ekiplerince Nokta dergisinde arama yapıldı ve bazı evraklara el konuldu.
- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Harp Akademileri'nde verdiği konferansta, ''Türkiye'nin laik düzenini ve Cumhuriyet'in çağdaş kazanımlarını hedef alan etkinlikler ile dini politikaya yansıtma çabaları toplumsal gerginlikleri artırmaktadır'' dedi. ''Türkiye'de siyasal rejimin, Cumhuriyet kurulduğundan beri, hiçbir dönemde günümüzde olduğu kadar tehlikeyle karşı karşıya kalmadığını'' ifade eden Sezer, ''Laik Cumhuriyet'in temel değerleri ilk kez açıkça tartışma konusu yapılmaktadır'' diye konuştu.
- Hakkari ve Şırnak kırsalında 4 terörist etkisiz hale getirildi.

14 Nisan

- İzmir'den Kapadokya'ya geziye giden öğrencileri taşıyan otobüs Aksaray yakınlarında kamyonla çarpıştı. Kazada, 33 kişi öldü, 34 kişi yaralandı.
- Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından düzenlenen, bazı siyasi partilerle sivil toplum örgütlerinin desteklediği ''Cumhuriyet Mitingi'', Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda yapıldı.
- Hakkari ve Tunceli'de toplam 5 terörist etkisiz hale getirildi.

15 Nisan

- Adalet Bakanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan HSYK, Yargıtay'a 23, Danıştay'a 9 üye seçti.
- Ankara'da ''Turgut Özal Ödülleri'' törenine katılan TBMM Başkanı Bülent Arınç, ''Sivil, dindar ve demokrat cumhurbaşkanı taraftarları ile onun tam tersi tanımların tartışması son 50 yıldır hiç bitmedi. Bugün de tartışmanın adı budur. Meclisimizin sivil, dindar ve demokrat bir cumhurbaşkanı seçecek olmasına yine itiraz ediliyor'' dedi.
- BBP Genel Kongresinde Muhsin Yazıcıoğlu yeniden genel başkanlığa seçildi.

16 Nisan

- Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. cumhurbaşkanının seçimi için adaylık süreci başladı.
- Tunceli'de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 1 güvenlik görevlisi şehit oldu, 12 terörist etkisiz hale getirildi.
- Türkiye Barolar Birliği eski başkanlarından Prof. Dr. Eralp Özgen vefat etti.

17 Nisan:DTP Ağrı İl Başkanı Murat Öztürk, terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla tutuklandı.

18 Nisan

- Malatya'da, Hristiyanlık ile ilgili kitaplar dağıtan Zirve Yayınevi'ni basan saldırganlar, biri Alman 3 kişiyi boğazını keserek öldürdü.
- TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
- Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu oldukları iddiasıyla yargılanan 4 polis memuru beraat etti.
- TRT'nin de aralarında bulunduğu 18 televizyon kanalını ortak anten sisteminde toplayacak Anten AŞ'nin kurulmasına ilişkin protokol Ankara'da imzalandı.

19 Nisan

- Çankaya Köşkü'nden önce Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan ''Atatürk Müze Köşkü'' restorasyonu tamamlandıktan sonra törenle ziyarete açıldı.
- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Son Tango'' adı verilen uyuşturucu operasyonu kapsamında yargılanan Urfi Çetinkaya'nın da aralarında bulunduğu 13 sanığı, 2 yıl 6 ay ile 24 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum ederken, 2 sanığın beraatine, 1 sanığın dosyasının ise ayrılmasına karar verdi.

20 Nisan

- Cumhurbaşkanı Sezer, 218 bin 733 geçici işçinin daimi kadroya alınmasına yönelik yasayı onayladı.
- Nijerya'da fidye için kaçırılan İlker İzci ve Murat Orhan adındaki mühendisler serbest bırakıldı.

21 Nisan: ''Darbe iddiaları'' ve ''andıç'' haberleriyle gündeme gelen Nokta Dergisi'nin yayını, sahibi tarafından durduruldu.

23 Nisan

- Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin ilk etabı olan Ankara-Eskişehir hattındaki Esenkent-İlören arasında test sürüşleri gerçekleştirildi.
- Hatay'ın Hassa ilçesi ile Şırnak kırsalında teröristlerle çıkan çatışmada 2 güvenlik görevlisi şehit oldu, 2 güvenlik görevlisi yaralandı.

24 Nisan

- Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığına başvurdu.
- Türk Dişhekimleri Birliği kurucusu ve onur üyesi Prof. Dr. Yılmaz Manisalı (77) vefat etti.

25 Nisan: Nurullah İlgün adlı kişi Ankara'da YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'e yönelik saldırı girişiminde bulundu. Saldırgan, aynı gün AŞTİ'de yakalandı.

26 Nisan

- İstanbul Şirinevler'de 6 katlı bir apartman çöktü. Daha önce boşaltılan binanın enkazının altından bir kişi yaralı kurtarıldı.
- AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak partisinden istifa etti.

27 Nisan

- TBMM Genel Kurulu'nda 11. cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk tur oylamada Abdullah Gül, 357 oy olarak, Anayasa'nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıkladığı ilk tur sonucuna göre oylamaya 361 milletvekili katıldı. CHP, oylamada ''toplantı yeter sayısının 367'yi bulmadığı'' iddiasıyla, ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
- Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde gece yarısına doğru yayımlanan açıklamada, son günlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorunun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumda olduğu belirtilerek, ''Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur'' denildi.''Milli bayramlara alternatif kutlamalar'' gibi faaliyete girenlerin ''Halkın dini duygularını istismar etmekten çekinmediği, devlete açık bir meydan okumaya dönüştüğü'' belirtilen açıklamada, buna örnek gösterilen bazı etkinliklere yer verildi.Açıklamada, ''Özetle, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün, 'Ne mutlu Türküm diyene!' anlayışına karşı çıkan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin düşmanıdır ve öyle kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu niteliklerin korunması için kendisine kanunlarla verilmiş olan açık görevleri eksiksiz yerine getirme konusundaki sarsılmaz kararlılığını muhafaza etmektedir ve bu kararlılığa olan bağlılığı ile inancı kesindir'' denildi.
- Eski bakanlardan Sabahattin Savcı ile Ümit Haluk Bayülken vefat etti.
- Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Alper Görmüş hakkında, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüğe ilişkin haber nedeniyle 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

28 Nisan

- Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Genelkurmay açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çiçek, ''Bu açıklama hükümete karşı bir tutum olarak algılanmıştır. Demokratik bir düzende bunun düşünülmesi dahi yadırgatıcıdır. Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığı'nın herhangi bir konuda hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez'' dedi. Genelkurmay Başkanlığı'nın, ''hükümetin emrinde, görevleri Anayasa ve yasalarla tarif edilmiş bir kurum'' olduğunu ifade eden Çiçek, ''Anayasamıza göre, Genelkurmay Başkanı görev ve yetkilerinden dolayı Başbakana karşı sorumludur. Bu metnin basın yayın organlarına verilmesi ve Genelkurmayın internet sitesinde yayınlanmasındaki zamanlama manidardır'' diye konuştu.
- Irak Türkmen Cephesi tarafından Ankara Tandoğan'da ''Kerkük Mitingi'' düzenlendi.
- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği iddialarıyla ilgili ortak açıklama yapan DTP'li 54 belediye başkanı hakkında soruşturma başlattı.

29 Nisan

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanı seçim sürecinin devam ettiğini ve adaylığının geri çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
- Şırnak'ın Cizre ilçesinde, sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Evinin bodrumunda mahsur kalan bir kadın öldü.

30 Nisan:CHP Hatay Milletvekili İnal Batu, partisinden istifa ederek DYP'ye katıldı.