Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şubat

1 Şubat

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Şemdinli Davası'nın temyiz başvurusunda görevsizlik kararı vererek, dosyayı ''terör ve devlete karşı suçlara'' bakmakla görevli 9. Ceza Dairesi'ne gönderme kararı aldı.
- ''Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği''nde yapılan değişiklikle ortaöğretimde 5'lik not sistemi kaldırılarak 100'lük sisteme geçildi.
- ''Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'' değiştirilerek cep telefonu abonelerinin mevcut numaraları ile başka operatöre geçebilmelerine olanak sağlandı.
- Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye (TÜPRAŞ) ait İzmit Rafineri Tesisleri'ndeki patlamada 2 işçi öldü, 7 işçi yaralandı.
- Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında cezaevine konulan Erhan Tuncel'in ev arkadaşı Tuncay Uzundal ''adam öldürmek suçuna iştirak'' ve ''silahlı suç örgütü üyesi olmak'' iddiasıyla tutuklandı. Böylece soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı O.S. ile birlikte 8'e çıktı. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, zanlı O.S'nin Samsun'da güvenlik güçlerince yakalanmasından sonra Türk bayrağı önünde görüntülerinin çekilmesi ve bu görüntülerin televizyonda yayınlanmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

2 Şubat

- Türkiye'nin, 1999 yılında yaşadığı deprem felaketinin ardından 2000 yılında oluşturulan Ulusal Deprem Konseyi, ''uygulama alanı kalmadığı gerekçesiyle'' lağvedildi.
- Gazeteci Hrant Dink'in katil zanlısı O.S'nin Samsun'da yakalanmasının ardından Türk bayrağı önünde görüntülerinin çekilmesi ile ilgili olarak Samsun İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 4 emniyet mensubu görevden uzaklaştırıldı. İl Jandarma Komutanlığında görevli 4 personelinin de görev yeri değiştirildi.

3 Şubat

- Milli Eğitim Bakanlığı Lise ve Ortaokullar Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre, öğrencilerin diploma notları, ilgili mevzuatla belirlenen oranda merkezi sistem sınavı puanına eklenecek.
- 1961 Anayasasını hazırlayan bilim adamlarından Prof. Dr. İsmet Giritli, İstanbul'da vefat etti.
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Hrant Dink'in katil zanlısı O.S'nin, Bayrampaşa Cezaevi'ndeki ''diğer tutuklulardan farklı bir muameleye tabi tutulmadığını'' söyledi.
- Zonguldak'ın Gelik beldesindeki özel sektöre ait kömür ocağında meydana gelen göçükte 2 işçi öldü.

4 Şubat:Diyarbakır'da yıkım kararı verilerek boşaltılan bir bina çöktü. Binanın enkazından 5 kişinin cesedi çıkarılırken, 1 kişi kurtarıldı.

5 Şubat

- Trabzon'da silahlı saldırıda yaşamını yitiren Rahip Andrea Santoro'nun ölüm yıldönümünde Sancta Maria kilisesinde ayin düzenlendi.
- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile Çankaya Köşkü'nde görüştü.

6 Şubat

- Cumhurbaşkanı Sezer, 5574 sayılı ''Türk Petrol Kanunu''nu bir kez daha görüşülmek üzere kısmen TBMM'ye iade etti.
- Yargıtay Genel Sekreteri Uğur İbrahimhakkıoğlu, Ankara'da, yabancı uyruklu kadınlara fuhuş yaptırıldığı gerekçesiyle düzenlenen ''Orkide'' operasyonu kapsamında iddialara konu olan hakim M.H.Ç'nin, suç tarihinde Yargıtay'da görevli olmadığını açıkladı.
- Danıştay 8. Dairesi, ''Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapan Yönetmeliğin'', ders kitaplarının incelenmesi ve değerlendirilmesinde Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın yetkisini kaldıran 3 maddesinin yürütmesini durdurdu.
- İstanbul'da SHÇEK'e bağlı bir çocuk yuvasındaki dayak ve şiddet görüntüleriyle ilgili olarak, grup sorumlusu din öğretmeni görevinden uzaklaştırıldı, 3 kadın görevlinin iş akdi feshedildi.

7 Şubat

- Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde içinde çok sayıda işçinin bulunduğu kamyon dereye yuvarlandı; 9 kişi öldü, 33 kişi kurtarıldı.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Yalova'da yaptırdığı bazı binalar 17 Ağustos Marmara Depreminde yıkılan müteahhit Veli Göçer'in 18 yıl 9 ay hapis
cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı onadı.
- Anayasa Mahkemesi, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin 5573 sayılı Kanun'u iptal ederek, yürürlüğünü durdurdu. Yasa, yeni kurulan üniversitelerin 2 yıl görev yapacak kurucu rektörlerinin atanmasında Milli Eğitim Bakanlığının da sürece katılmasını öngörüyordu.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın cezasının, yasa gereği, ''ağırlaştırılmış müebbet hapse dönüştürülürken duruşmalı yapılması gerektiği'' yönündeki istemi reddetti.

8 Şubat

- Cumhurbaşkanı Sezer, kamuoyunda ''Cargill Kanunu'' olarak bilinen 5578 sayılı ''Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu'' onayladı. Sezer'in, yasanın ''tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini'' öngören maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açacağı bildirildi.
- Sağlık Bakanlığı, Batman'ın Gercüş ilçesinde kuş gribine rastlanmasıyla ilgili olarak, ''bölgede insan vakası bulunmadığını'' bildirdi.
- Sualtı belgeselcisi Haluk Cecan, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede öldü.

9 Şubat:Cumhurbaşkanı Sezer, sosyal güvencesi olan bakıma muhtaç özürlülere ''bakım hizmeti'' verilmesini öngören, SHÇEK Kanunu'nda değişiklik yapan kanunu onayladı.

11 Şubat

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'in resmi konuğu olarak bu ülkeye gitti.
- ÖDP'nin 5. olağan kongresinde, genel başkanlığa Ufuk Uras seçildi.

12 Şubat

- Cumhurbaşkanı Sezer, kaçak petrolün tanımını yeniden yaparak, petrol kaçakçılığına ağır cezalar getiren ''Petrol Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.
- Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Yavuz Sabuncu vefat etti.
- Batman'da kuş gribi şüphesi üzerine alınan önlemler kapsamında, Gercüş'te yaklaşık 7 bin kişi sağlık taramasından geçirildi. Takibe alınan 7 kişide kuş gribi virüsüne rastlanmadı.
- İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, Eyüp Belediye Başkanlığınca, tarihi Piyer Loti Kahvesi'nin de bulunduğu tepenin adının ''Eyüp Sultan Tepesi'' olarak değiştirilmesi teklif edildi.

13 Şubat

- Cumhurbaşkanı Sezer, Türkçe dışındaki dillerde öğretim yapan, yabancıların açtıkları okullar ve resmi okullarda görevli öğretmenlerin özel okullarda ders verebilmesi konusunda düzenlemeler içeren ''Özel Öğretim Kurumları Kanunu''nu onayladı.
- Van'da, Türkiye'nin 7 ilindeki Anadolu teknik liselerinde oluşturulan ve içerisinde video konferans sisteminin de bulunduğu ''Akıllı Sınıf'', törenle hizmete açıldı.
- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Ankara'da yabancı uyruklu kadınlara zorla fuhuş yaptırılması ile ilgili ''Orkide Operasyonu'' kapsamında hakkında soruşturma başlatılan Mardin'de görevli hakim M.H.Ç'yi, geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

14 Şubat

- İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Başbakan Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.
- Telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi ve teknik araçlarla izlemeye ilişkin düzenlemelere ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, soruşturmalarda gizli soruşturmacı görevlendirilebilecek. Gizli soruşturmacının elde ettiği kişisel bilgiler, görevlendirildiği ceza soruşturması ve kovuşturması dışında kullanılamayacak.
- Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Kongresi'nde Kürtçe konuşulması ve protokole Kürtçe davetiye gönderilmesi nedeniyle yargılanan 13 parti yöneticisi 6 ayla 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Genel Başkan Abdülmelik Fırat'ın cezası, yaşı nedeniyle adli para cezasına çevrildi. Ankara 3. Asliye Ceza Mahkemesi, parti hakkında kapatma davası açılması konusunda gerekli işlemlerin yapılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
- Danıştay 6. Dairesi, Beykoz Belediyesi'nin Acaristanbul'a verdiği yapı ruhsatının iptaline ilişkin yerel mahkeme kararını onadı.
- İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Eyüp Belediye Başkanlığı'nın, belediye sosyal tesislerinin, teleferik üst ayağının ve Piyer Loti Kahvesi'nin bulunduğu tepeye ''Eyüp Sultan Tepesi'' adı verilmesi teklifini reddetti.
- Şırnak'ta 17 yaşındaki lise 2. sınıf öğrencisi Fatma Şahin, 24 yerinden bıçaklanarak öldürüldü.
- Ardahan'da görülen şap hastalığı nedeniyle il genelinde karantina uygulaması başlatıldı.

15 Şubat:''Terörün arkasındaki gerçekleri göstereceği'' iddiasıyla çekilen ve ''toplumda şiddeti artıracağı ve gençleri şiddete özendireceği'' tartışmalarının konusu olan ''Kurtlar Vadisi-Terör'' dizisi, yapımcı firma tarafından yayından kaldırıldı.

16 Şubat

- ''Acarkent'' davasında, Beykoz 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Orman Genel Müdürlüğünün, ''Taşınmazların iyi niyetli 3. kişilere devir ve temliki ile üzerinde ayni hak tesisinin önlenmesi amacıyla tapu kayıtlarına ihtiyati tedbir konulması'' istemini reddetti.
- İstanbul'da, sinagog, İngiltere Başkonsolosluğu ve bir banka binasına düzenlenen saldırılarla ilgili açılan dava sonuçlandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü El Kaide'nin Türkiye yapılanmasında faaliyet gösterdikleri belirtilen sanıklardan Louai Sakka ile 4 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis, 2 sanık hakkında da müebbet hapis cezası verdi.

17 Şubat:Eski Devlet Bakanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarından Mehmet Altınsoy, vefat etti.

19 Şubat

- Anayasa Mahkemesi, aleyhteki yargı kararlarına rağmen Cargill'in de aralarında bulunduğu bazı firmalara faaliyetlerini sürdürme hakkı tanıyan ''Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun''un 6. maddesinin yürürlüğünü durdurdu.
- Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi İnsaf Gündüz, Küçükçekmece Adliyesinde sanık yakını tarafından darp edildi. Yaralanan hakim, kaldırıldığı Özel Doğan Hastanesi'nde tedavi altına alındı, saldırgan tutuklandı.

21 Şubat

- Zeytinburnu'nda 5 katlı bir bina çöktü; 2 kişi öldü, 28 kişi yaralandı.
- Elazığ'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerden de hissedilen depremde can ve mal kaybı olmadı.
- Eski Van Milletvekili Mustafa Bayram, ''kamu ihalelerinde usulsüzlük yaptığı'' iddiasıyla Van'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

22 Şubat

- Kilis'in Musabeyli ilçesine bağlı Hüseyinoğlu Köyü İlköğretim Okulunda kalorifer kazanının patlaması sonucunda 2 öğrenci öldü.
- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Suudi Arabistanlı iş adamı Yasin El Kadı'nın tüm hak ve alacakları ile mal varlıklarının dondurulmasını öngören Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptal isteminin reddine ilişkin 10. Daire kararını esastan bozdu.

23 Şubat

- İlköğretim başarı puanı, 2007'den itibaren Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarını etkileyecek. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yayımladığı genelgede, değerlendirme ve ilköğretim başarı puanı ile ilgili açıklamaların OKS e-başvuru kılavuzunda yayımlanacağı duyuruldu.
- Gazeteci Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen üniversite öğrencisi Veysel Toprak, ''suç örgütüne yardım ve yataklık'' ve ''suçluyu kayırma'' suçlarından tutuklandı. Böylece soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 9'a yükseldi.
- Cumhurbaşkanı Sezer, Danıştay üyeliğine Çorum Valisi Hüseyin Poroy'u seçti.
- Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde hastalara yönelik şiddet görüntülerinin bir televizyon kanalında yayımlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı müfettişlerince başlatılan soruşturma çerçevesinde 3 kişi görevden alındı.

24 Şubat

- Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bir kömür ocağında meydana gelen göçükte 3 işçi öldü.
- Sinema sanatçısı Orçun Sonat, İstanbul'da vefat etti.

25 Şubat:Gözcü Gazetesi köşe yazarı Akgün Tekin, İstanbul'da yaşamını yitirdi.

26 Şubat

- Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, terör örgütü Hizbullah adına 1990-1994 yılları arasında çok sayıda kişinin öldürülmesi ve yaralanması eylemlerini gerçekleştirdikleri gerekçesiyle 13 yıldır yargılanan 34 sanıktan 20'sini ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
- DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, geçen yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde ''Türkiye çapında Kürtçe bildiri dağıttıkları'' ve bu bildiride ''terör örgütü elebaşını övücü ifadelere yer verdikleri'' gerekçesiyle, Siyasi Partiler Yasası'na muhalefet ve TCK'nın ''suçu ve suçluyu övme'' fiilinden Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 1 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

28 Şubat

- Tekirdağ'da ''adam yaralamak ve çek-senet tahsilatı'' olaylarına karıştığı iddia edilen 2 zanlıyı gözaltına almak isteyen polise, zanlılardan birinin babasının ateş açması sonucu 1 polis şehit oldu, 2 polis yaralandı.
- Yargıtay 8. Ceza Dairesi, İskenderun İthal Kömür Santralı ihalesindeki usulsüzlük nedeniyle eski TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Devlet Bakanı Birsel Sönmez ile eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi hakkında verilen 2'şer yıl hapis cezasını onadı.
- İstanbul Bahçelievler'de, kapağı bulunmayan rögardan kanalizasyona düşen 5 yaşındaki Dilara Dumrul öldü.
- Hollanda Kraliçesi Beatrix, Cumhurbaşkanı Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.
- 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, bir gazetede yer alan ''Türkiye ileride eyalet sistemine geçebilir'' şeklindeki açıklamaları tepkilere neden oldu.
- DTP 1. Olağan Kongresi'nde Genel Başkanlığa yeniden Ahmet Ahmet Türk seçildi.