Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Eylül

1 Eylül: DTP Çanakkale İl Başkanı Abdullah Güleç, hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle gözaltına alındıktan sonra, cezaevine gönderildi.

2 Eylül: Tokat'ın Zile ilçesinde, düğün konvoyundaki otomobilin park halindeki traktöre çarpması sonucu 7 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

3 Eylül

- Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından Uzlaştırma Kuruluna başvurdu.
- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, anayasa değişikliğine ilişkin partide oluşturulan komisyonun ön çalışmasını tamamladığını açıkladı.
- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, basına yansıyan ''Başbakan ve Bakanlar Diyarbakır için negatif ayrımcılık yapıyor hem de ileri geri konuşuyorlar. Diyarbakır'a açıkça savaş ilan ediyorlarsa 'hodri meydan' diyorum. Biz buradayız. Savaştan kaçmayız'' sözleri tartışma yarattı.

4 Eylül

- Kocaeli'nin Gebze ilçesi Darıca beldesi açıklarında çarpışan iki kuru yük gemisinden biri battı. Kazada, gemi personelinden biri kayboldu, biri de yaralandı.
- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, Osman Baydemir'in basın ve yayın organlarında yer alan açıklamalarıyla ilgili inceleme başlatıldı.
- İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata'nın, bazı basın yayın kuruluşlarında yayımlanan haberler nedeniyle ''yasa dışı örgüt propagandası yapmak'' suçundan haklarında açılan dava kapsamında yargılanmasına devam edilmesine karar verdi.

5 Eylül

- Güvenoyu alan 60. Hükümet'in üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti.- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen getirildi.
- Van Emniyet Müdürü Salih Kesmez, üç ayrı operasyonda terör örgütü PKK'ya ait 947 kilogram kubar esrar ile 86 kilo 505 gram eroin ele geçirildiğini bildirdi.
- ''Darbe Karşıtı Platform'' üyeleri, 12 Eylül Askeri Harekatı'nı gerçekleştirenlerin yargılanması talebinin yer aldığı dilekçeyi posta yoluyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gönderdi.

6 Eylül

- Cumhurbaşkanı Gül, YÖK üyeliğine Prof. Dr. Yunus Söylet'in seçilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını onayladı.
- Yargıtay Başkanı Osman Arslan, yeni adli yılın açılışında, yargıya yönelik eleştirilerin, bilimsel ve hukuki olması, kararı verenlerin değil, kararın eleştirilmesi gerektiğini belirterek, ''Münferit kararlar gündeme getirilerek, toplumda yargı sürekli yanlış karar veriyor endişesi yaratılmamalıdır'' dedi.
- Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde Atatürk Barajı Gölü'ne giren ve yaşları 6-20 arasında değişen 7 kişi boğuldu.

8 Eylül

- Başbakanlık Müsteşarlığı'na Diyarbakır Valisi Efkan Ala'nın atanmasına dair karar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.
- Siirt'te güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü mensubu Müslüm Solmaz'ın, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki ailesine başsağlığı ziyareti sırasında, teröristlerden ''şehit'' diye söz eden DTP Gaziantep İl Başkanı Mustafa Tuç ile gözaltına alınan DTP üyesi 10 kişiden 9'u tutuklandı.

9 Eylül

- Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesine bağlı Karacaören köyünde Ömer T, aralarında arazi sorunları nedeniyle 8 akrabasını av tüfeğiyle öldürdü.
- Kendilerini ''Demokratik CHP Hareketi'' olarak nitelendiren ve ''999, 9. ayın 9'unda saat 9'da'' sloganıyla bir araya gelen muhalifler, parti genel merkezi önünde yönetim aleyhinde eylem yaptı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile kalabalık partili grubu ise CHP'nin kuruluşunun 84. yıldönümünde Anıtkabir'i ziyaret etti.

10 Eylül

- Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası ile Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası arasında sürdürülen grup toplu iş sözleşmelerinin greve saatler kala anlaşmayla sonuçlandığı bildirdi.
- 38. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi (ICANAS) Ankara'da başladı.
- Gümüşhane'de yolcu minibüsü ile kamyon çarpıştı; 8 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

11 Eylül

- Cumhurbaşkanı Gül, ilk yurt gezisini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yaptı. Gül, gezisinin ilk durağı Van'a gitti.
- Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliği paketi için gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı.
- Ankara'da Sıhhiye Katlı Otoparkı'nda patlayıcı yüklü bir minibüs bulundu. Patlayıcılar yaklaşık 3 saatte etkisiz hale getirildi. Ankara Valiliği, patlayıcıların, daha önce Mersin ve Şırnak'ta terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonlarda ele geçen malzemelerle örtüştüğünü açıkladı.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, terör örgütü elebaşına ''sayın'' dediği haberleri üzerine yaptığı yazılı açıklamada, ''kişilik haklarına saldırıda bulunduğu'' iddiasıyla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aleyhine açtığı 20 bin YTL'lik manevi tazminat davası reddedildi.
- Avrupa Film Akademisi, Semih Kaplanoğlu'nun ''Yusuf Üçlemesi''nin son filmi ''Yumurta''yı, toplam 12 dalda ''Avrupa'nın en iyisi olmaya'' aday gösterdi.
- CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, ''gelişigüzel yerlerde ihtiyaç giderdiği'' iddiasıyla Antakya Belediyesi encümeninin kendisine kestiği 117 YTL'lik idari cezanın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.
- Rıfat Ilgaz'ın eserinden Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan ''Hababam Sınıfı''nın oyuncularından ''Tulum Hayri'' lakaplı Cem Gürdap, İstanbul'da vefat etti.

12 Eylül

- DİSK, KESK, TTB, TÜRMOB, TDB, TEB ve TMMOB ile 10 akademisyenden oluşan uzmanlar kurulunca ''Özgür ve demokratik bir Türkiye yolunda yeni bir anayasa'' tartışması başlatılması doğrultusunda bir kampanya başlattı.
- Siirt'teki operasyonda 4 terörist etkisiz hale getirildi.
- YSK, MHP'nin İzmir'deki milletvekili seçim sonuçlarına itirazını reddetti.

13 Eylül

- Terör örgütü PKK adına Avcılar'da bir parka koyduğu bombanın patlaması sonucu bir kişinin ölümüne, 32 kişinin yaralanmasına neden olduğu ve bir kafeye bomba koyduğu iddiasıyla yargılanan Mesil Demiralp, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
- Yargıtay 8. Ceza Dairesi, ''Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu'' ile ilgili davada, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile alt komisyon başkanı Prof. Dr. Baskın Oran'ın ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik'' suçundan beraatine ilişkin yerel mahkeme kararını esastan bozdu. Daire ''suçun oluştuğuna'' karar verdi.

14 Eylül

- AK Parti'li bazı bakanlar, milletvekilleri ve hukuk uzmanlarından oluşan heyet, anayasa taslağı üzerindeki çalışmalar için Sapanca'da bir araya geldi.
- Bingöl'de, teröristlerce demiryoluna döşen mayının yük treninin geçişi sırasında patlatılması sonucunda 2 makinist hafif yaralandı, lokomotifle 5 vagon raydan çıktı.
- Türkiye Haber-İş Sendikası, Türk Telekom'da yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine kurumun genel müdürlüğüne grev kararı astı.
- Trabzon'dan Rusya'nın Soçi Limanı'na giderken, Trabzon'un 30 mil açığında kötü hava şartları ve fırtına nedeniyle yan yatan gemi battı, gemideki personel ve yolcuların tahliye edildi.
- Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Şemdinli Davası duruşmasında, mahkeme heyeti, görevsizlik kararı vererek, dosyayı askeri mahkemeye gönderdi.

15 Eylül

- İçinde patlayıcı madde yapımında kullanılan PETN ile Kapıkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yapan minibüsle ilgili inceleme başlatıldı.
- Ankara'da, öldürdüğü bir kişinin ''etini yediğini ve köpeğine yedirdiğini'' söylediği iddia edilen bir kişi tutuklandı.

16 Eylül

- Ankara'da Sıhhiye Katlı Otoparkı'ndaki patlayıcı yüklü minibüs ile ilgili olarak Van'da 7 kişi gözaltına alındı.
- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, ''Başbakan ve Bakanlar Diyarbakır için negatif ayrımcılık yapıyor hem de ileri geri konuşuyorlar. Diyarbakır'a açıkça savaş ilan ediyorlarsa 'hodri meydan' diyorum. Biz buradayız. Savaştan kaçmayız'' sözleri nedeniyle, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama'' suçundan dava açıldı.

17 Eylül


- İstanbul'un trafik sorununun bir bölümüne çözüm olması beklenen Küçükçekmece-Topkapı arasındaki ''Metrobüs'' adı verilen ulaşım sistemi hizmete girdi.
- Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği yöneticileri, emekli astsubayların OYAK ve iştiraklerinin yetkili kurullarda temsil edilmemesi ile kurumla ilişiği kesilen üyelerin ayni haklarının geri ödenmemesine ilişkin düzenlemenin iptali istemiyle açtıkları davada iç hukuk yollarının tükendiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.
- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Hükümet Konağı ile Emniyet Müdürlüğü binasına yönelik saldırı hazırlığında olduğu şüphesiyle gözaltına alınan 3 kişiden 2'si tutuklandı.
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, türkücü İsmail Türüt'ün ''Plan yapmayın plan'' adlı şarkısı ile bu şarkıya yapılan ve Youtube'de yayımlanan video görüntülerine ilişkin soruşturma başlattı.

18 Eylül: Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği Genel Başkanı Taner Ünal'ın da aralarında bulunduğu 19 dernek üyesi hakkında, 23 yıldan 57 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada ''görevsizlik'' kararı verdi.

19 Eylül

- Bitlis'te, bir grup terörist Çeltikli Jandarma Karakol Komutanlığı'na uzun menzilli silahlarla saldırdı. Saldırıda, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın akrabası Jandarma Er Erkut Babacan şehit oldu.
- Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Alper Görmüş hakkında, emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüğe ilişkin haber nedeniyle açılan davaya başlandı.
- YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, AK Parti'nin hazırlattığı anayasa değişliği taslağının katılımcı demokratik yollara başvurularak tamamlanacağı vaatlerinin ''inandırıcılıktan uzak olduğunu'' savunarak, ''Anayasa değişikliği girişimine bir an önce ara verilerek, 21 Ekim 2007 günü yapılacak halk oylaması ve devamında öngörülen 11. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hukuki belirsizliğin de açıklığa kavuşturulmasından sonra siyasi partilerin katılımıyla yeni bir sürecin başlatılması isabetli olacaktır'' dedi.
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''Hukukun üstünlüğünün kabul edildiği çağdaş ülkelerde, yargı organlarınca ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce Anayasa ve yasaların verdiği görev ve yetki çerçevesinde yasak getirilen fiiller, yasalarda, hele hele Anayasa'da değişiklikler yapılarak yasal hale getirilmemelidir'' dedi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kararı öncesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, sonrasında ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar üzerine başlattığı soruşturmalarda takipsizlik kararı verdi.
- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, ''Biz AK Parti anayasası yapmıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasını yapmak için bu yola koyulduk'' dedi. Erdoğan, ''Bizim bu çalışmalarımızın sürecini veya bu çalışmaların devam edip etmemesinin kararını Rektörler Kurulu vermeyecek, Rektörler Kurulunun böyle bir yetkisi yok. Rektörler önce kendi işine baksın'' dedi.
- Şırnak'ta 5 terörist etkisiz hale getirildi.

20 Eylül

- İçişleri Bakanlığının, Anayasa'nın sendika kurma hakkını düzenleyen 51'inci maddesine dayanarak, DİSK'e bağlı Emekli-Sen aleyhine açtığı kapatma davasında, davacı tarafın takip etmemesi nedeniyle dava dosyası işlemden kaldırıldı. Davacı avukatı daha sonra mahkemeye mazeret belirterek, davanın takipçisi olduklarını bildirdi.
- CHP Merkez Yönetim Kurulu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü, partiden kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk etti.
- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP Diyarbakır milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, ''terör örgütünün propagandasını yapmak''tan açılan 3 ayrı davanın sürdürülmesine karar verdi.

21 Eylül


- Başbakan Erdoğan'ın, 12 Eylül 2007 tarihi itibariyle mal varlığı açıklandı. Erdoğan'ın, banka hesaplarında, şirket hisselerinin satış geliri, emekli ikramiyesi, emekli maaşı ve milletvekili maaşlarının toplamı 1 milyon 803 bin 854 YTL ile 9 bin 890 Avro'su, toplam 50 bin YTL değerinde taşınmazı ve 312 bin 500 YTL de alacağı olduğu bildirildi.
- İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan Beldesinde düşen askeri eğitim uçağın iki pilotu paraşütle atlayarak kurtuldu.

22 Eylül

- Sinema oyuncusu Ali Kemal Asıliskender, tedavi gördüğü hastanede öldü.
- Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 4 terörist etkisiz hale getirildi.
- Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu atandı.

24 Eylül

- İstanbul Taksim'de 2001'de canlı bomba olarak gerçekleştirdiği saldırıda ölen Uğur Bülbül'ün Bartın'daki mezarının yakınında yakalanan 2 kadın, terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandı.
- TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Hiçkimse endişeye kapılmamalıdır. Türkiye'nin, Cumhuriyet'in temel niteliklerinden bir adım geriye gitmeye ne niyeti olabilir ne de böyle bir kararı almayı kimse düşünebilir'' dedi.
- Aydın'ın Kuşadası ilçesinde yabancı uyruklu kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu 12 yabancı uyruklu ve 1 Türk kurtarıldı, 5 kaçak ise kayboldu.

25 Eylül

- İzmir'in Tire, Ödemiş, Kiraz ve Bayındır ilçelerinde suç örgütü kurdukları, çiftçileri tarlalarında esrar yetiştirmeye yönlendirdikleri ve uyuşturucu ticareti yaptıkları öne sürülen aralarında jandarma personelinin de bulunduğu 40 kişiden 30'u tutuklandı.
- TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, TZOB, TESK'ten anayasa çalışmaları konusunda yapılan ortak açıklamada, ''Biz sivil toplum kuruluşları olarak, yeni bir anayasa ihtiyacını çok net olarak görüyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, bu ülkenin kurucusudur. Bunu kimsenin silmeye gücü yetemez. Onun için bu tip boş hayal ve kaygılardan herkesin kurtulması lazım'' ifadelerine yer verildi.

26 Eylül

- Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi hizmet aracıyla kırsal alandaki terör örgütü mensuplarına malzeme götürdükleri gerekçesiyle yargılanan 4 sanık, 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
- Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkanı Mehmet Şükrü Doğan, TÜPRAŞ'ın satışına ilişkin gerekli duyuruları yapmayarak ''görevde keyfi davrandıkları'' gerekçesiyle 8'er aydan 4 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle yargılandıkları davada beraat etti.
- CHP Merkez Yönetim Kurulunda, Balıkesir ve Uşak il başkanlarının görevden alınması, olağan kurultay takviminin 1 Ekim 2007'de başlatılmasına karar verildi.

27 Eylül

- Bitlis'te mayın patlaması sonucu 2 asker şehit oldu.
- Giresun'un Dereli ilçesinde, cezaevi ring aracı ile kamyonun çarpışması sonucu 2'si mahkum 3 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.
- Sabah Yayıncılık hisseleri üzerinde manipülatif işlem gerçekleştirdikleri öne sürülen Dinç Bilgin'in de aralarında bulunduğu 3 sanığın beraatına karar verildi.
- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye-Suriye sınırındaki 615 bin 419 mayının temizlenmesine ilişkin Maliye Bakanlığınca düzenlenen ihale şartnamelerinin yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı reddetti.
- Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 1 Mart 2007 itibariyle yürürlüğe giren Türk Telekom'un yeni ücret tarifesinin onaylanmasına ilişkin Telekomünikasyon Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı kabul etti.

28 Eylül

- Türkiye ile Irak arasında terörle mücadelede işbirliğine ilişkin anlaşma İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani tarafından imzalandı
- RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında, bazı televizyon kanallarının, seçim yasaklarına uymadığına ilişkin uzman raporlarını üst kurul gündemine zamanında almayarak, ''görevini kötüye kullandığı'' iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
- Avrupa Film Ödülleri'nde, ilk filmini çeken ve gelecek vaat eden yönetmenlere verilen ''European Discovery'' ödülüne, yönetmenliğini Özer Kızıltan'ın yaptığı ''Takva'' aday gösterildi.
- Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi kırsalında 15 gündür sürdürülen operasyonda, 20 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
- Yargıtay Başkanlar Kurulu'nca yapılan açıklamada, ''Cumhuriyetin vazgeçilmez temel dayanağını oluşturan ve yüksek mahkeme kararlarıyla çerçevesi isabetle çizilmiş laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı yeni düzenlemelerle zayıflatılması kesinlikle kabul edilemez'' denildi.
- Eğitim-Sen tarafından Nisan ayında 7 ilde düzenlenen ''İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye'' mitinginin Diyarbakır bölümü ile ilgili olarak yargılanan 7 Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi yöneticisi, 7'şer ay 15'er gün hapis cezasına çarptırıldı.

29 Eylül

- Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi Beşağaç köyü yakınında, teröristlerin bir minibüse ateş açması sonucunda 7'si korucu 12 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.
- İstanbul'da düzenlenen ''Çetele'' adlı operasyonda gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilen ve aralarında ''Oflu İsmail'' olarak tanınan İsmail Hacısüleymanoğlu'nun da bulunduğu 17 kişi tutuklandı.
- Eski bakanlardan Dr. Yıldırım Aktuna, İstanbul'da vefat etti.
- Başbakan Erdoğan, Irak ile yapılan anlaşmaya ilişkin olarak, ''Yapılan anlaşma, bir bölücü terör örgütüne yönelik bir anlaşma değil, tüm bölücü örgütleri kapsayan bir güvenlik anlaşmasıdır'' dedi.

30 Eylül: DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Beşağaç köyünde su şebekesinde çalışan 12 vatandaşın öldürülmesini kınadıklarını bildirdi.