Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ekim

1 Ekim: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Harp Akademileri'nin yeni eğitim-öğretim yılı açılışında, anayasa taslağı çalışmaları konusunda, ''Bizim taraf olduğumuz ve vazgeçemeyeceğimiz unsurlar vardır. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter devlet yapısının, üniter yapıdan oluşan ulus devlet yapısının, bu temel yapıya dayalı laik devlet yapısının ve silahlı kuvvetlerin yerleşik düzenlemelerinin politik, hissi ve ön yargılı yaklaşımlarla bozulmamasıdır'' dedi. Orgeneral Büyükanıt, ''Bir husustan emin olalım, hiçbir güç Türkiye'yi bölemez, kimsenin gücü buna yetmez. Hiçbir güç Atatürk'ün kurduğu cumhuriyeti başka bir şeye dönüştüremez. Hiçbir güç Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını değiştiremez, bunu yapmaya gücü yetmez'' diye konuştu.

2 Ekim

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ekim'de yapılacak referandumda tüm vatandaşları ''evet'' oyu kullanmaya davet ederken, ''İnanıyorum ki, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, doğrudan demokrasiye en güzel örnek olacaktır. Artık bunun sağa sola çekilmesi mümkün olmayacaktır'' dedi.
- İzmir'in Buca semtinde bomba patlaması sonucunda 1 kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
- Dünyanın ''en büyük yolcu uçağı'' Airbus A380'in tanıtım uçuşu için İstanbul'a inişi konusunda Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), Airbus ve Türk Hava Yolları (THY) teknik ekipleri mutabakat sağladı.

3 Ekim:Türkiye'nin yeni nesil haberleşme uydusu TÜRKSAT 3A'nın tasarım ve entegrasyonu tamamlandı.

5 Ekim: Eski Bayındırlık ve İskan Bakanlarından Koray Aydın, Yüce Divan'da yargılandığı davada, ''ihaleye fesat karıştırdığı'', ''görevini kötüye kullandığı'' ve ''haksız mal edindiği'' suçlamalarından beraat etti.

6 Ekim
: Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Diyarbakır Valiliğini ziyaretinde, ''Birliklerimiz son bir yıl içinde bütün zorluklara rağmen terör örgütü üstünde büyük bir baskı kurdular. Herkes emin olsun ki terör örgütü üzerinde kurulan baskı kış döneminde de aynen sürecektir'' dedi.

7 Ekim

- Şırnak'ta Gabar Dağı'ndaki bir askeri time teröristlerce düzenlenen saldırıda 1'i astsubay 13 asker şehit oldu.
- ÖDP'nin olağanüstü kongresinde, bağımsız olarak milletvekili olarak TBMM'ye giren Ufuk Uras genel başkanlığa seçildi.

8 Ekim

- Şırnak'taki saldırının ardından teröristlere yönelik operasyonlar sürerken, Namaz Dağı'nda mayına basan bir uzman çavuş, Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki çatışmada ise bir er şehit düştü.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sendika temsilcilerine verdiği iftar yemeğinde terör saldırılarıyla ilgili olarak, ''Lanetliyorum. Kökünü kazımak için gerekeni yapmalıyız. Tüm kesimler ortak tavır almalı'' dedi.
- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ''Sözün bittiği bir konuyu konuşuyoruz. Devletin, milletin yararına, soğukkanlı olarak akla gelebilecek her türlü ihtimali değerlendiriyoruz'' dedi.

9 Ekim: Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, ''Sınır ötesi operasyon da dahil, siyasi hukuki, ekonomik her türlü tedbirin alınması için emir verilmiştir'' denildi.

10 Ekim

- Şırnak ve Diyarbakır'daki terörist saldırılarda 15 askerin şehit düşmesinin ardından değişik yerleşim birimlerinde ''teröre lanet'' miting ve yürüyüşleri yapıldı.
- Diyarbakır'daki bir terzi dükkanında bulunan polislerin üzerine el bombası atıldı. Olayda, 1 polis memuru şehit düştü, aralarında 2 polisin de bulunduğu 6 kişi yaralandı.

11 Ekim

- Başbakan Erdoğan, bir televizyon programında, DTP'li milletvekillerine seslenirken, ''Parlamento çatısı altında ortaya koyacağınız tavır çok önemli. Bu nedir? 'Ben bu örgütü bir terör örgütü olarak görüyor ve lanetliyorum' diyebileceksin ve buna karşı yapılması gereken yaptırımlar nelerse bunu yapacaksın, yapmıyorsan o zaman bindiğin dalı kesersin'' diye konuştu.
- Yazar Mehmed Uzun, Diyarbakır'da, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

12 Ekim

- Başbakan Erdoğan, İstanbul'daki bayramlaşma töreninde, Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyonuyla ilgili her türlü bedeli ödeyeceğini belirterek, ''On binlerce kilometreden çıkıp Irak'ı vururken kimse kimseden izin almadı'' dedi.
- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ramazan Bayramı'nda, terör saldırısı sonucu 13 askeri şehit olan Gabar Dağı'ndaki Seslice Taburu ile 12 vatandaşın öldürüldüğü Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Beşağaç köyünü ziyaret etti.
- Mısır-Polonya seferin yaparken seyir cihazları bozulan AMC Havayollarına ait uçak, İstanbul Atatürk Havalimanına acil iniş yaptı. Olayda, ölen ya da yaralanan olmadı.

14 Ekim

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kızı Kübra Gül ile Mehmet Sarımermer, İstanbul'da düzenlenen törenle evlendi.
- Irak'ın kuzeyine askeri harekat düzenlenmesi için hükümete bir yıl süreyle izin veren tezkere TBMM'ye sevk edildi.
- Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarıya karşı olduklarını bildirdi. Mutafyan, tasarının ABD Temsilciler Meclisi'nden geçmemesi için çalışacaklarını söyledi.

16 Ekim

- Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi.
- Çevre ve Orman Bakanlığı görevlileri, altın madeni arama ve sondaj çalışmalarının yapıldığı Kazdağları'nda inceleme başlattı.
- Türk Telekom'da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine yaklaşık 26 bin işçi greve başladı.

17 Ekim

- Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Irak'ın terör örgütü PKK'nın yuvalandığı kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi için Hükümete bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
- YSK, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de içeren anayasa değişikliği paketinin oylanacağı referandumun ''pakette değişiklik olduğu'' gerekçesiyle ertelenmesi istemini reddetti.

21 Ekim

- Hakkari-Dağlıca'da konuşlu piyade taburuna teröristlerce sabaha karşı düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildi. Saldırı sırasındaki çatışma ve ardından gerçekleştirilen operasyonlarda 34 terörist etkisiz hale getirildi.
- Cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesini, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM'nin seçimler dahil toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören anayasa değişikliği, gerçekleştirilen halk oylamasında yüzde 68.95 oranındaki ''evet'' oyuyla kabul edildi.

22 Ekim: Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Başkanvekili Haşim Kılıç seçildi.

23 Ekim

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek imzasıyla RTÜK'e gönderilen yazıda, ''Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili olarak; kamu düzenini ve halkın moral değerlerini olumsuz etkileyen, güvenlik güçlerine dönük zaaf imajı yayan, toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen'' radyo ve televizyon yayınlarının durdurulması istendi. RTÜK, bu talebi bütün yayın kuruluşlarına tebliğ etti.
- Anayasa Mahkemesi Başkan Vekilliğine Osman Alifeyyaz Paksüt seçildi.

24 Ekim: Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk kez başkanlık ettiği MGK toplantısında, terör örgütünün yuvalandığı Irak'ın kuzeyine yönelik acil ekonomik önlemler alınması konusunda hükümete tavsiyede bulunulması kararı alındı.

25 Ekim

- Genelkurmay Başkanlığı, 23 Ekim'de Türkiye-Irak sınırı üzerinde konuşlu Hakkari Yeşilova Hudut Karakolu tarafından tespit edilen terörist grubun ağır silahlarla yoğun şekilde ateş altına alınması ve takibi sonucu 30'dan fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini, arazi arama ve tarama faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi.
- Danıştay 13. Dairesi, Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde meydana gelen terörist saldırılarla ilgili yayınların durdurulmasına ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek imzalı kararın yürütmesini durdurdu.

26 Ekim

- CHP ve DSP, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliği paketinden 11. Cumhurbaşkanı seçimine yönelik geçici maddelerin çıkarılmasına ilişkin anayasa değişikliği kanununun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, gazetecilerin soruları üzerine, ''Sınır ötesi operasyon için Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayının ilk haftasında ABD'ye yapacağı ziyaretin sonuçlarını bekleyeceğiz'' dedi.

27 Ekim: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla TSK mensuplarına yönelik mesajında, ''Son günlerde meydana gelen ve hepimizi çok üzen terörist saldırılardan büyük üzüntü duyuyor, kahraman şehitlerimizin acısını en derinden hissediyoruz. Ancak, bu acılar, bizim mücadele azmimizi artırmaktadır. Unutulmasın ki, bu Cumhuriyeti kuranlar bizden çok daha büyük acılar çekmiştir. Bize bu acıları yaşatanlara, o acıları hayal bile edemeyecekleri bir yoğunlukta yaşatacağız ve bu konuda kararlıyız'' ifadesine yer verdi.

28 Ekim: Altın Portakal Film Festivali'nde, ödüller, Semih Kaplanoğlu'nun ''Yumurta'', Abdullah Oğuz'un ''Mutluluk'' ve Fatih Akın'ın ''Yaşamın Kıyısında'' adlı filmleri arasında paylaştırıldı. Mutluluk filmindeki rolüyle Özgü Namal ''En İyi Kadın Oyuncu'', Murat Han ''En İyi Erkek Oyuncu'' ödülüne layık görüldü. Fatih Akın ise ''Yaşamın Kıyısında'' ise ''En İyi Yönetmen'' ödülünü aldı.

29 Ekim

- Tunceli'deki operasyonda 15 terörist etkisiz hale getirildi.
- Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A-380, İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi.

30 Ekim: Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyonda, gazetecilerin ''Savaşa gidiyoruz herhalde'' sözlerine ''Bin düşüneceğiz bir yapacağız, ama pir yapacağız'' karşılığını verdi.

31 Ekim

- 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu, eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Erdal İnönü, ABD'de tedavi gördüğü hastanede vefat etti.
- Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cudi dağında teröristlerle çıkan çatışmada 1 astsubay ve 2 uzman çavuşun şehit düştüğü, 15 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
- YSK, 21 Ekim'deki halk oylamasının resmi sonuçlarını açıkladı. Buna göre 28.819.319 kişi oy kullandı ve bu oylardan 28.167.661'i geçerli sayıldı. Halk oylamasında 19.422.714 seçmen ''evet'' oyu (yüzde 68,95), 8.744.947 seçmen ise ''hayır'' oyu (yüzde 31,05) kullandı.