Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mayıs

1 Mayıs

- Anayasa Mahkemesi, CHP'nin, Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında, toplantı yeter sayısı için TBMM'de 367 milletvekili bulunmadığı gerekçesiyle açtığı davada, ilk tur oylamayı Anayasa'ya aykırı bularak iptaline karar verdi ve yürürlüğünü durdurdu.
- Başbakan Erdoğan, genel seçim tarihini öne almak için TBMM'ye başvuracaklarını söyledi.
- Cumhurbaşkanı Sezer, Nuri Ok'un emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili Abdurrahman Yalçınkaya'yı seçti.
- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, erkeklere de hemşire olma imkanı tanıyan kanunu onayladı.
- Diyarbakır'da askeri helikopter düştü, 2 güvenlik görevlisi yaralandı.- Anavatan Partisi MKYK Üyesi İbrahim Yaşar Dedelek, partisinden istifa etti.
- AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar, partisinden istifa etti.
- İstanbul'daki izinsiz 1 Mayıs kutlamalarına polis müdahale etti, 695 kişi gözaltına alındı.

2 Mayıs

- Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı seçiminin iptaline ilişkin kısa kararı TBMM'ye gönderildi.
- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi kararını değerlendirirken ''Bu, demokrasiye sıkılmış bir kurşundur'' dedi. Erdoğan, daha sonra bu sözleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ''O tamamıyla Sayın Baykal'ın ifadelerine yönelik benim kullandığım ifadedir'' dedi.
- Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Hukuka aykırı açıklama ve yayınların Anayasa'nın 138. maddesinin açık hükmüne ters düştüğü ve TCK anlamında ise suç sayılacağı izahtan varestedir. Mahkeme kararını verdikten sonra yapılan 'hukukun katledildiği, demokrasiye kurşun sıkıldığı' gibi açıklamalar amacını aşan ve kurumu hedef gösteren aynı sorumsuz davranışlar kapsamında değerlendirilmektedir'' denildi.
- CHP Genel Başkanı Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin, 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuyla ilgili aldığı kararla ''Türkiye'yi ferahlattığını'' söyledi.
- TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin gündeme ilişkin grup önerisi kabul edildi. Buna göre; cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili 1. tur 6 Mayıs'ta yapılacak. 1. tur oylamada toplantı yeter sayısında 367'ye ulaşılamaması halinde ilk tur 9 Mayıs'ta yenilenecek. 3. tur 12 Mayıs'ta, 4. tur ise 15 Mayıs'ta yapılacak.
- YSK Başkanı Muammer Aydın, milletvekili seçimlerinin 22 Temmuz'da yapılabileceğine ilişkin görüşlerini TBMM Anayasa Komisyonuna bildirdiklerini söyledi.
- Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun birlikleri denetlemek için Ankara'dan İstanbul'a intikali sırasında, konvoyundaki bir araç Kızılcahamam'da kaza yaptı, emir subayı Deniz Albay Birol Atakan yaşamını yitirdi.
- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ''Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı için'' sosyolog Pınar Selek ve sanıklardan Abdülmecit Öztürk hakkında ''ceza verilmesine gerek olmadığı'' yönündeki kararı, ''hüküm kurulması'' gerektiğine işaret ederek bozdu.
- Bursa'da, eşini dövdüğü iddia edilen kişi, mahkemece, ''evli bir erkeğin eşine nasıl davranması gerektiğini'' anlatan 3 sayfalık tez hazırlama cezasına çarptırıldı.
- ''Kan ve Kan Ürünleri Kanunu'' yürürlüğe girdi. Kanunla, kan yoluyla bulaşan bir hastalığı bulunan veya böyle bir hastalık taşıma riskini bildiği halde kan verenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 500 gün adli para cezasına çarptırılacak.

3 Mayıs

- Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun ''yürürlüğünün durdurulmasına'' ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
- Cumhurbaşkanı Sezer, 11. cumhurbaşkanının seçilememesi halinde 16 Mayıs'tan sonra da görevine devam edeceğini söyledi.
- TBMM Genel Kurulu'nda milletvekili seçiminin 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılması benimsendi.
- Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin oylamaya katılan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan partisinden ihraç edildi.
- Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nin, ''ortaöğretimden ayrılan, mezun olan ve yükseköğretimden ayrılan veya mezun olanlara'' Açıköğretim Lisesi'ne geçiş olanağı tanıyan hükmünün de aralarında bulunduğu bazı maddelerini iptal etti.
- İstanbul Bahçelievler'de Dilara Dumrul'un rögardan kanalizasyona düşerek ölümüne ilişkin davanın ilk duruşmasında tutuklu 8 sanıktan 2'si tahliye edildi. Dilara Dumrul'un babası Muhterem Dumrul, şikayetinden vazgeçtiğini bildirdi.

4 Mayıs:YSK'nın kararına göre, 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili seçimine 21 siyasi parti katılacak.

5 Mayıs

- Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi'nin ''Demokrat Parti'' adı altında birleşmesine ilişkin protokol, genel başkanlar Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu tarafından imzalandı.
- Manisa, Çanakkale ve Mersin'de, çeşitli sivil toplum örgütlerince ''Cumhuriyete Sahip Çıkalım'' mitingi düzenlendi.

6 Mayıs

- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ''Meclis'in itibarını, siyasetin onurunu düşündüğü için nafile turların gereksiz olduğuna inandığını'' belirterek, cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıkladı.
- Şırnak kırsalında teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, iki asker şehit oldu.

7 Mayıs

- Anayasa gereğince, genel seçimler öncesinde üç bakan görevinden ayrıldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yerine Bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yerine Kayseri Valisi Osman Güneş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yerine Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz atandı.
- Caz sanatçısı Nükhet Ruacan, İstanbul'da yaşamını yitirdi.

8 Mayıs

- Anayasa Mahkemesi, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu'nun ''turizme ayrılan taşınmaz mallardan Hazineye ait olan yerlerle, ormanların ilgili kuruluşlarca Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edileceğine'' öngören düzenlemenin de yer aldığı bazı hükümlerini iptal etti. Karar, Resmi Gazete'de yayımından bir yıl sonra yürürlüğe girecek.
- Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, AK Parti'den milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etti.

9 Mayıs

- 22 Temmuz'da yapılacak seçimlere ilişkin seçmen listeleri askıya çıkarıldı.
- TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesi'nce bazı maddeleri iptal edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun'un uygulanmasını 1 Ocak 2008'e erteleyen kanun kabul edildi.
- DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, seçime bağımsız adaylarla girme kararı aldıklarını açıkladı.

10 Mayıs:Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, yüksek mahkemenin 139. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı her türlü hareketin ''irtica'' olduğunu ifade ederek, ''Önem ve öncelik sıralaması zaman içerisinde değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye'de irtica tehdidi her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir'' dedi.

11 Mayıs:Yargıtay Genel Sekreterliğine 5. Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Ceylani
Tuğrul atandı.

12 Mayıs

- Başbakan Erdoğan, Erzurum'da yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlarının bugüne kadar nasıl seçildiğinin herkes tarafından bilindiğini belirterek, ''Atatürk de böyle seçildi, Özal da böyle seçildi Demirel de böyle seçildi, Sezer de böyle seçildi ama Gül'e gelince 'olmaz' dediler. Yarın benim milletim, bizi buraya 550 ile de gönderir ama siz ona da bir kılıf uydurursunuz'' dedi.
- Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen 52. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan temsilcisi Maria Serifoviç ''Molitva- Dua'' adlı şarkısıyla birinciliği kazandı. Türkiye adına ''Shake it up shekerim'' adlı şarkıyla yarışan Kenan Doğulu ise 4. oldu.
- İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Özkanlar semtinde kurulan pazar yerine yapılan bombalı saldırıda 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

13 Mayıs

- Çeşitli sivil toplum örgütlerinin girişimleriyle düzenlenen ''Cumhuriyet Mitingi'' İzmir'de yapıldı.
- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum'da geçen hafta yaşanan selde 107 köyün zarar gördüğünü söyledi.
- Diyarbakır'da, şiddetli yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

14 Mayıs

- YSK Başkanı Muammer Aydın, 25 yaşında seçilmenin mevcut yasalar çerçevesinde 22 Temmuz'daki milletvekili seçiminde uygulanamayacağını bildirdi.
- Gazeteci-Yazar Turan Yavuz, Ankara'da vefat etti.
- Van'da şiddetli yağış sonrasında İskele, İstasyon ve Beyüzümü mahallelerinde dere yatağındaki birçok evi su bastı.
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kentin 6 aylık su rezervi kaldığını belirterek, ''Su sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla birtakım önlemler alacağız'' dedi.

15 Mayıs

- Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde, teröristlerin döşediği mayının patlaması sonucu 1 teğmen ile 1 uzman onbaşı şehit oldu, 4 güvenlik görevlisi yaralandı.
- Cumhurbaşkanı Sezer, görevdeki 7. yılını doldurdu. 5 Mayıs 2000'de seçilen Sezer, 16 Mayıs'ta görevi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den devralmıştı.

16 Mayıs:Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Şemdinli davasıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası kararını''eksik soruşturma'' gerekçesiyle bozdu. Daire, davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğine karar verdi.

17 Mayıs

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP ve DSP'nin ''seçimlerde işbirliği yapma kararı'' aldıklarını açıkladı.
- Cumhurbaşkanı Sezer, 22 Temmuz'da yapılacak milletvekili genel seçiminde bağımsız adayların da birleşik oy pusulasında yer almasına öngören anayasa değişikliğine ilişkin kanunu onayladı.
- Cumhurbaşkanı Sezer, yeni kurulan 15 üniversiteye Yükseköğretim Kurulu'nun önerdiği adaylar arasından rektör atadı.

18 Mayıs

- 22 Temmuz'da yapılacak seçimde bağımsız adayların adlarının birleşik oy pusulasında yer almasını öngören anayasa değişikliği yürürlüğe girdi.
- CHP ile seçim işbirliğine gidecek DSP'nin parti meclisinde, 22 Temmuz'daki seçime katılmama kararı alındı.
- Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak veya yaptırmak görevi Karayolları Genel Müdürlüğünden alınarak, Ulaştırma Bakanlığına verildi.
- Cumhurbaşkanı Sezer, sağlık kurulu raporu yerine tek hekimin imzasıyla ilaç almayı kolaylaştıran ve sağlık raporlarında resmi-özel ayrımını kaldıran kanunu onayladı.
- Yargıtay 8. Ceza Dairesi, kamuoyunda ''Adnan Hoca'' olarak tanınan Adnan Oktar'ın da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkındaki davanın zaman aşımından ortadan kaldırılmasına ilişkin yerel mahkeme kararını esastan bozdu.

20 Mayıs

- Çeşitli sivil toplum örgütlerince düzenlenen ''Cumhuriyet Mitingi''nin sonuncusu Samsun'da yapıldı.
- CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

21 Mayıs


- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer'in ''görevden alındığını'' bildirdi. Bu göreve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay atandı.
- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na seçilen Abdurrahman Yalçınkaya, görevi emekliye ayrılan Nuri Ok'tan devraldı.

22 Mayıs

- Ankara'nın Ulus semtindeki Anafartalar Çarşısı önündeki patlamada 6 kişi öldü, 3'ü ağır olmak üzere 91 kişi yaralandı.
- Cumhurbaşkanı Sezer, ''İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'' ile 5652 sayılı ''Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Değiştirilerek Kabulüne İlişkin Kanun''u onayladı.
- CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, partisinden istifa etti.

23 Mayıs

- Ankara Valisi Kemal Önal, Anafartalar Çarşısı önündeki olayın, Güven Akkuş adındaki teröristin üzerindeki plastik patlayıcının patlatılması sonucu meydana geldiği açıkladı.
- Adana'da, bir takside 11,3 kilogram patlayıcı ele geçirildi.

24 Mayıs

- Şırnak'ta Bestler Dereler mevkisinde mayın patlaması sonucunda 6 güvenlik görevlisi şehit oldu, 10 güvenlik görevlisi yaralandı.
- Cumhurbaşkanı Sezer, ''Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun''u, 3 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye gönderdi.
- CHP listelerinden seçime girecek DSP'liler, milletvekili adaylığı için partilerinden istifa etti. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in aday olmayacağı belirtildi.
- DSP ile DTP, YSK'ya milletvekili seçimine katılmayacaklarını bildirdiler.

25 Mayıs

- Cumhurbaşkanı Sezer, cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesini, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM'nin seçimler dahil toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören anayasa değişikliğini TBMM'ye iade etti.
- Şırnak'ta teröristlerce döşenen mayının patlaması sonucu şehit olan Piyade Uzman Çavuş Vedat Dayıoğlu için İzmir'de, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da katıldığı cenaze töreni düzenlendi.
- DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan, partisinden istifa etti.

27 Mayıs

- Genelkurmay Başkanlığı, ABD'ye ait iki F-16 uçağının, 24 Mayıs günü, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Türk hava sahasını 4 dakika ihlal ettiğini bildirdi.
- DYP'nin olağanüstü kongresinde partinin adı Demokrat Parti (DP) olarak değiştirildi.
- İzmir'de, terör örgütü üyesi 2 kişi, 10 kilogram plastik patlayıcı, 15 el bombası, 2 Kalaşnikof tüfek ve 2 ruhsatsız tabancayla yakalandı.
- Fatih Akın'ın ''Yaşamın Kıyısında'' filmi, 60. Cannes Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü aldı.

28 Mayıs:Anafartalar Çarşısı önündeki patlamayı gerçekleştiren terörist Güven Akkuş'a pasaport çıkartması için sahte belge düzenledikleri öne sürülen 2 kişi, İstanbul'da gözaltına alınarak, Ankara'ya getirildi.

29 Mayıs

- Başbakan Erdoğan, ''Sınır ötesi operasyon 'yapacağız', 'yapmayacağız'... Bunların her ikisi de açıklanmaz, konuşulmaz. Yapılması gerekiyorsa yapılır'' dedi. Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçimi konusundaki kararı ile ilgili olarak, ''Bu çıkan karar çok konuşulacak, bu bitmedi. Çok açık konuşuyorum; bu, yargı için talihsizdir, yüz karasıdır. Çünkü açık, net her şey ortada'' dedi.
- 17 ilde (Karaman, Ağrı, Sinop, Siirt, Nevşehir, Karabük, Kilis, Çankırı, Artvin, Bilecik, Bitlis, Kırklareli, Osmaniye, Bingöl, Muş, Mardin ve Batman) üniversite kurulmasını öngören yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı.
- TBMM Genel Kurulunda, 14 Temmuz'da boşalacak RTÜK üyeliğine Zahid Akman, İlhan Yerlikaya ve Hülya Alp seçildi.

30 Mayıs


- Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, düzenlediği basın toplantısında, ''Başbakanın hukukun üstünlüğü ve yargı kararlarının tartışmasız bağlayıcılığı ilkelerini dışlayan, üstlendiği görev ve devlet adamı sorumluluğu ve ciddiyeti ile bağdaşmayan, tehdit, hakaret ve husumet içeren söylemleri mahkememizi doğrudan hedef göstermektedir'' dedi.
- YSK, DYP'nin isim değişikliğinin ardından, partinin ''DP'' adıyla seçimlere girmesine karar verdi.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Avustralya'da 14 Ocak 2000 tarihinde yaptığı konuşmada terör örgütü elebaşına ''sayın'' dediği gerekçesiyle Başbakan Erdoğan hakkında yaptığı ikinci incelemede de takipsizlik kararı verdi.

31 Mayıs

- Bingöl'ün Çiçekdere ve Kartal köyleri arasındaki ormanlık bölgede ağaç kesen işçilere yönelik terörist saldırısında 4 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.
- Cumhurbaşkanı Sezer, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının görev süresinin 5 yıl uzatılmasını, işçi sendikası ve konfederasyonlarının zorunlu organlarına seçilebilmek için en az 10 yıl çalışma şartını kaldıran kanunları onayladı.