kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Zehirli gaz yerine su buharı

CİHAN
Giriş Saati : 02.05.2009 12:17
Güncelleme : 02.05.2009 22:24
Yeni Haber
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım filosuna kattığı yeni otobüsler, egzozundan zehirli gaz yerine su buharı çıkarıyor. ..
"Euro-4" normunda motorlara sahip yeni otobüsler, yakıt olarak "eurodizel" kullanıyor. İkinci yakıt deposuna ise "Ad-Blue" adı verilen bir solüsyon dolduruluyor. Bu madde, yakıta yüzde 6'sı oranında karışıyor.

Yanma esnasında oluşan zararlı egzoz gazlarını, su buharı ve zararsız nitrojene dönüşüyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın egzoz gazları için belirlediği sınır değer 2,5 iken İzmir'deki çevre dostu "Conecto" ve "Procity" model otobüslerin en yüksek emisyon değeri 0,03 olarak ölçülüyor. Halen sefer yapan normal dizel otobüslerdeki ortalama emisyon değeri ise 1,14.

ESHOT Genel Müdürlüğü Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Osman Orman, eurodizel yakıt ve Ad-Blue kullanılan otobüslerdeki egzoz emisyon değerinin sıfıra yakın olduğunu söyledi. Mevzuat gereği filodaki otobüslerin egzoz emisyon ölçümlerinin, bakanlığın onayladığı lisanslı şirketlerde belli aralıklarla yaptırıldığını belirten Orman, alınan değerlerin devamlı izlendiğini dile getirdi.

AD-BLUE

Ad-Blue, SCR motor teknolojisiyle kullanıldığı zaman zararlı egzoz gazlarını (nitrojen oksit) su buharı ve zararsız nitrojene dönüştüren sentetik bir üre solüsyonudur.

Doğada ve suda çözünebilen, zehirsiz ve renksiz bu solüsyon, DIN 70070 standardını karşılar. Ad-Blue, egzoz gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olurken dizel yakıt harcamasını da düşürür.