kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Şanlıurfa ve Elazığ'da kuduz paniği

CİHAN
Giriş Saati : 02.05.2009 12:51
Güncelleme : 02.05.2009 22:24
Yeni Haber
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı bazı köylerde kuduz paniği yaşanıyor. Küçük yaştaki bir kız çocuğunun kuduz bir köpek tarafından ısırılmasının ardından köy karantinaya alındı. ..
Camilerden anons yapılarak köpekle temas halinde olanların Sağlık İl Müdürlüğü'ne bağlı gezici sağlık araçlarında kuduz aşısı yaptırmaları istendi.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Suriye sınırına yakın Çaykara köyünde 2 yaşında İrem Ş. adlı küçük bir kızı ısıran köpeğin kuduz çıkması, bazı hayvanların da aynı nedenle telef olması yüzünden köyde kuduz paniği yaşanıyor. Kuduz paniğinin ardından çevre köyler de Tarım İl Müdürlüğü tarafından karantina altına alındı.

Gaziantep'ten bir hafta önce yakınlarını ziyaret için Çaykara köyüne giden Ş. ailesinin küçük kızı İrem, evin önünde oyun oynadığı sırada bir köpek tarafından ısırıldı. Isırılan çocuk daha sonra Suruç Devlet Hastanesi'ne götürülerek 2 doz kuduz aşısı yaptırıldı. Bu olayın ardından küçük kızı ısıran köpeğin kuduz çıkması üzerine Çaykara dahil olmak üzere çevre köyler de karantina altına alınıp bilgilendirme ve aşılama çalışması başlatıldı. Köylere hayvan giriş-çıkışları yasaklandı, başıboş köpekler de toplandı.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Hasan Demir, küçük kıza uygulanan tedaviler arasında yapılan doz aşılardan sonra Gaziantep'e gönderildiğini belirterek İrem Ş.'nin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Sözkonusu küçük kızı ısıran köpekle köyde yaşayanların temas halinde olanların sağlık taramasından geçirildiğini ve kuduz aşısı yapıldığını belirten Demir, şimdiye kadar Çaykara dahil olmak üzere çevre köylerde yaşayan 50'ye yakın insana kuduz aşısı yapıldığını kaydetti.

Gezici sağlık aracıyla köylerde bilgilendirme toplantıları yapıldığını hatırlatan Demir şunları söyledi: "Küçük kızı ısıran köpeğin kuduz olduğu anlaşıldıktan sonra çevre köylerde yaşayan insanlara duyuru yaptık. Köy camilerinde anonslarla vatandaşlara seslenerek kuduz aşısı olmaları yönünde uyarıyoruz. Çaykara köyünde görülen kuduz vakasından sonra 1 haftadır bin 500 doza yakın kuduz aşısı uyguladık. Şimdiye kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadık."

Bu arada ilçeye bağlı Mert İsmail köyünde, 5 ay önce kuduz köpek tarafından ısırılan Mehmet Bağış (38) kısa bir süre önce hayatını kaybetmiş, aynı köpeğin ısırdığı bir inek de telef olmuştu.

ELAZIĞ'DA KUDUZ KARANTİNASI

Elazığ'ın Alacakaya ilçesine bağlı bir köyde öldürülen iki köpeğin kuduz olduğunun anlaşılması üzerine karantina başlatıldı.

Sularbaşı köyünde Raif Yağız'a ait köpek ile başıboş bir köpeğin saldırganlaşması üzerine köpekler köy kurucuları tarafından vurularak öldürüldü. Durumdan İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri haberdar edildi. İki köpeğin de kafaları kesilerek Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderildi.

Burada yapılan incelemede köpeklerin kuduz olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine Elazığ Tarım İl Müdürlüğü tarafından köyde 6 ay süreyle karantina uygulamasına karar verildi. Köyde bu süre içinde canlı hayvan giriş ve çıkışı yapılamayacak.