kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

"Hür düşüncenin hür teşebbüsün kalesi!.."

Nihayet 1 Mayıs'ı resmi tatil ilan ettik! Hepimizin emekçi bayramı kutlu olsun. Küresel krizin ekonomik dengeleri altüst ettiği bir ortamda işçiyle, işveren kenetlenmek zorunda. İşçi, "üretir." Türkiye'nin üretenlerden korkmaması gerekir.
O yüzden bugün üretenlerin yanındayız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)' nde yiz. Burası istihdamın yüzde 60'ını, milli gelirin yüzde 40'ını, ülkenin en fazla vergi ödeyen kesimini bir çatı altında tutuyor.
Bu çatı siyasetçi nezdinde eski itibarını kaybetmiş görünüyor. TOBB sıradan bir yapı değil! Üniversitesi, TEPAV gibi düşünce merkeziyle çok ciddi raporlar hazırlıyor. Üzülerek söylüyorum, böyle bir çatı örgütü gerek ekonomik kriz, gerekse demokrasi yolculuğunda ortaya net bir tavır koyamıyor.
Oysa daha 10 yıl önce TOBB, "Hür düşüncenin ve hür teşebbüsün" kalesiydi! Siyasi parti liderleri her genel kurul öncesi bu kalede şov yapmak için kırk takla atardı! Öyle ya; koskoca yapı şimdi niye bir kısır döngü içine girdi? TOBB'daki sıkıntı neyin nesi?
Çok net, 2001 krizi her şeyi altüst etti. Klasik merkez siyaset çöktü. Merkezle bütünleşmiş TOBB öyle bir yalpaladı ki, hâlâ çok ciddi bir geçiş dönemi sancısı çekiyor. Olay bu!..
Kolay mı? TOBB'un 1 milyonun üzerinde üyesi var. Türkiye'nin büyük sermaye grupları buradan çıktı. Yıllarca bu çatıda, "Büyük ve küçük sermaye" kapıştı.
Gün oldu devran döndü!
2003'ten bu yana her şey değişti. Artık islamcı Anadolu sermayesi ile tüccarlık geleneğini korumaya çalışan İstanbul sermayesi bu çatı altında kıran kırana mücadele ediyor.
* İstanbul-Ankara-İzmir ve Akdeniz çanağında yer alan milliyetçi-liberal kesim "merkez-kaç" kuvvetiyle kendine yeni yol arıyor.
* Kayseri-Gaziantep gibi çeşitli illerden Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan, TOBB yönetimine girmiş "İslamcı sermaye" ise rahat. TOBB içinde dengeyi kurmuş. MÜSİAD ve TUSKON gibi iki yapı ile yurtdışında pazarlamayı yürütüyor. Arkasına aldığı siyasi güçle dört yıl sonra yeni başkanın seçileceği 65'inci TOBB Genel Kurul toplantısı için şimdiden hazırlık yapıyor.
Gelin görün ki; bir de ortada kalmış "Sessiz çoğunluk" var. Onlara, "Orta ölçekli sanayi işletmeleri" deniyor. Kurumsallaşamıyorlar . Ortak alım-satım platformları oluşturamıyorlar. Kümelenme ve sektörel ağırlıklandırma açılımı getiremiyorlar. O yüzden kamunun teşvik ve vergi politikasını yönlendiremiyorlar. Üstelik yeni teşvik pastasından pay alamayacakları korkusuyla susmayı tercih ediyorlar. Onların hem TOBB içinde, hem de siyasette kendilerini ifade edecek adresleri yok.
Reel sektör krizi herkesi korkutmuş...
Sessizce bekliyorlar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın