kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kabinede dokuz yeni isim Yedi bakanın yeri değişti

02.05.2009
Uzun süredir beklenen kabine revizyonu dün akşam duyuruldu. İlk kez bir kadın Milli Eğitim Bakanı oldu. Yeni atamayla kadın bakan sayısı ikiye yükseldi. AK Parti'nin ağır topları kabinede yer aldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kabinede dokuz yeni isim Yedi bakanın yeri değişti
29 Mart yerel seçimi sonuçlandığı andan itibaren konuşulmaya başlanan kabine revizyonu nihayet gerçekleşti. Başbakan Erdoğan, dün Dışişleri Konutu'nda görüştüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le son şeklini verdiği kabineyi, Başbakanlık'ta kameraların karşısına geçerek açıkladı. 8 bakan kabine dışında bırakan, 9 yeni ismi Bakanlar Kurulu'nda görevlendiren Erdoğan, 7 bakanın görev yerlerini değiştirerek "çifte revizyon" yaptı. Önceki akşam Erdoğan'ın Dışişleri Konutu'na çıkmasıyla, seçimlerden bu yana konuşulan "revizyon" için ilk somut adım atıldı. Dün de Dışişleri Konutu'nda Gül'le görüşen Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ı ekonominin tek patronluğuna getirerek 'süper bir bakan' yarattı.

ARINÇ VE DİNÇER
Erdoğan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ve eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e verdiği önemi de gösterdi. Erdoğan, bazı kesimlerin eleştirisine karşın bu iki isme sahip çıktı. Erdoğan, hukuki ve teknik çalışmalarda bu ikiliyi sürekli ön plana çıkardı. Revizyon öncesi kabinenin tek kadın bakanı olan Nimet Çubukçu, revizyonda Adalet Bakanlığı bekliyordu. Erdoğan, zaman zaman üslubuyla tepki çeken Hüseyin Çelik sonrası, modern görünümüyle kamuoyunda tanınan Çubukçu'yu Milli Eğitim Bakanlığı'na getirdi. Çubukçu, bu alandaki ilk kadın bakan olarak dikkati çekti. Kabineye giren Selma Aliye Kavaf ise AK Parti'nin kurucuları arasında yer alıyor. Kadın kollarında yaptığı başarılı çalışmalardan ötürü Erdoğan tarafından 22 Temmuz seçimlerinde TBMM'ye taşınarak ödüllendirildi. Kavaf, kısa bir sürede kabineye girerek ikinci kadın bakan oldu. Kavaf, Denizli'nin de ilk kadın milletvekili.

BAŞARILILAR KORUNDU
Erdoğan, yaptığı revizyonla Doğu ve Güneydoğu'ya verdiği önemi gösterdi. Koltuğunu kaybedecek isimler arasında adı geçen Tarım Bakanı Mehdi Eker'i kabinede tuttu çıktı. Erdoğan, kulislerde adı pek geçmeyen Bingöl milletvekili Cevdet Yılmaz'ı da kabineye taşıdı. Erdoğan, seçim başarısı gösteren Samsun'u unutmadı. Samsun milletvekili Mustafa Demir'i Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na getirirken, Faruk Nafiz Özak ise bakanlık koltuğunu Trabzon'da seçimleri kazanarak korudu. Başbakan'a yakın iki isim AK Parti Grup Başkan Vekilleri Sadullah Ergin ve Nihat Ergün de kabineye girdi. İki isim de milli görüş camiasından koparak siyasi yaşamlarını AK Parti'de sürdürenlerden. Hatay'da yerel seçimi AK Parti'nin almasında rol oynayan Ergin'in bakanlık yolu 30 Mart sabahı açıldı. Davutoğlu'nun Dışişleri, Yıldız'ın da Enerji bakanlıklarına getirilmesi "beklenen gelişme" olarak nitelendirildi. İki isim de alanlarında "gölge bakan" gibi çalışıyorlardı. Kabinede Devlet bakanlıklarının sayısı bir arttı. Böylece 25 olan bakanlık sayısı 26'ya çıktı.