kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
C. Poole C. Sullenberger Zac Efron K. Winslet Obama çifti J. Guzman S. McCartney

'Etkisi' Obama'yı bile geride bıraktı

01.05.2009
21 yaşında. Üniversite öğrencisi. Kurduğu internet sitesini ayda 6 milyon kişi ziyaret ediyor. İşte bu genç, yani Christopher Poole, Time dergisinin "dünyanın en etkili 100 ismi" listesinde birinci oldu..
Saygın haber dergisi Time, son üç yıldır dünyanın en "etkili" isimlerini dünyanın dört bir yanından gelen oylarla belirliyor. Liderler, işadamları, bilim adamları, sanatçıların yer aldığı listede bu yıl da ilginç bir gelişme yaşandı. 21 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, birbirinden önemli isimleri geride bırakarak birinci geldi... Adı, Christopher Poole. Üniversite öğrenciliği değil elbette onu liste başına taşıyan. Lakabı "Moot" olan Christopher, kurduğu internet sitesiyle birinci oldu. "4chan.org" adlı sitesi günde 13 milyon kez tıklanıyor, ayda 5.6 milyon kişi ziyaret ediyor. Kendisi gibi Japon karikatürleri meraklılarını çekmek için 6 yıl önce kurduğu sitenin meraklılarının verdiği oylar, genç girişimciyi bir anda tanınan bir yıldız haline getirdi.

YÜZDE 90 REYTİNG
Christopher'ı birinci yapan site, isteyen herkesin kaydolup fotoğraf ve bilgi paylaşabildiği, yorum yaptığı bir haberleşme ortamı. Animasyon, fotoğraf, video gibi alt bölümlerden oluşuyor. İnternet ortamında en yaygın olarak kullanılan bozuk İngilizce terimlerin çıkış noktası da yine bu site. Wall Street gazetesi, site ve Christopher için "Son yılların en çok konuşulan sitesi. 2003'te Long Island'daki odasında kurduğu site, bugün milyonlarca kullanıcıya ulaştı" diye yazdı. Time'ın anketinde 16 milyon 794 bin 368 oy alan Christopher, bu destekle yüzde 90 reyting alarak rakiplerine büyük fark atmış oldu.

UYUŞTURUCU BARONU
23 ülkeden 30 kadın ve 70 erkeğin seçildiği en etkililer listesine liderler kategorisinden ABD Başkanı Barack Obama (20'nci sırada) ile "ikonlar, kahramanlar" kategorisinden eşi Michelle girmeyi başardı. Belki de listenin en ilginç ismi ise, uyuşturucu baronu Joaquin Guzman (6'ncı sırada) oldu. 2001'de hapisten kaçan Guzman, Meksika'nın en çok arananlar listesinin başında. Lideri olduğu Sinaloa uyuşturucu karteliyle bu yıl Forbes'un en zenginler listesine de girdi. Listenin en gençleri ise Zac Efron ile Obama'nın konuşma metinleri yazarı Jon Favreau. Listenin geçen yılki birincisi Nintendo oyun tasarımcısı Shigeru Miyamoto, ilk birincisi ise Koreli pop yıldızı Rain olmuştu.

İş dünyasından:
CNN'in kurucusu Ted Turner, aktör Brad Pitt, modacı Stella McCartney, ABD Hazina Bakanı Timothy Geitner, tarihin en büyük dolandırıcısı olarak yargılanan yatırımcı Bernie Madoff...

Sanat dünyasından:
Radyocu Rush Limbaugh, rap'çi M.I.A., Oscarlı oyuncu Kate Winslet, Tom Hanks, bu yılki Oscar'ı silip süpüren "Milyoner" filminin müziklerini yapan Hintli sanatçı A. Rahman

İkonlar-kahramanlar:
Arızalanan yolcu uçağını nehre indirerek herkesi kurtaran pilot Chelsey Sullenberger, tenisçi Rafael Nadal, golfçü Tiger Woods, aktör George Clooney, talk show sunucusu Oprah Winfrey, ülkesi Nijer'de çocukken köle olarak satılan insan hakları savunucusu Hadizatou Mani...

Siyasi liderler:
Nicolas Sarkozy (Fransa), Nuri El Maliki (Irak), Dışişleri Bakanı Hillary Clinton (ABD), Başbakan Brown (İngiltere), Başbakan Merkel (Almanya), Devlet Başkanı Yudhoyono (Endonezya), Belediye Başkanı Johnson (Londra).