kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşsiz gençler için iş projeleri

AA
Giriş Saati : 29.04.2009 15:16
Güncelleme : 29.04.2009 21:41
Yeni Haber
ATO işsiz gençler için yeni bir iş fırsatı projesi başlattı. ..
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, İşsiz Gençler İçin Yeni Bir İş Fırsatı' Projesini başlattıklarını, proje ile KOBİ'lerin gelişen bilgisayar ve internet teknolojileri ile tanışacaklarını, e-ticaret ve vergi güvenliği konusunda beceri kazandırılmış işsiz gençlerin de KOBİ'lerle buluşacağını bildirdi.

Aygün, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son verilerine göre, Türkiye'de 2 milyonun üzerinde KOBİ bulunduğunu ve Türkiye'deki istihdamın yüzde 77'sini de KOBİ'lerin sağladığını söyledi.

Aygün, AB ülkelerinde KOBİ'lerin, ülke ekonomilerine yüzde 50'nin üzerinde katma değer sağlarken, teknolojiden etkin biçimde yararlanamayan ve ağırlıklı olarak geleneksel yöntemlerle üretim yapan Türk KOBİ'lerinin istihdamdaki büyük paylarına rağmen, ancak yüzde 29 oranında katma değer yaratabildiğini kaydetti.

Türkiye'de yüzde 99'u mikro ve küçük ölçekli olan KOBİ'lerin teknolojiden yararlanamadıkları için önemli sıkıntılar yaşadığını belirten Aygün, KOBİ'lerin, bilgi teknolojilerinden doğru yararlanabilirlerse, verimliliklerini, etkinliklerini ve katma değerlerini ciddi oranda artırabileceğini, uluslararası normları yakalayarak dünyaya açılma fırsatı bulabileceklerini söyledi.
Aygün, KOBİ'lere hizmet verecek nitelikli insan gücünün oluşması ve bir hizmet standartı ve sertifikasyonunun yerleştirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye'de ise bilişim sektöründeki nitelikli işgücünün yetersiz olduğunu anlattı.

Bu sorunlardan hareketle, ATO, EDUSER, Türkiye Bilişim Derneği, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Eğitim Bölümü, İspanya San Valero Vakfı ve Danimarka Sidansk Teknik Okulu ile ortaklaşa ''İşsiz Gençleri İçin Yeni Bir İş Fırsatı'' Projesini başlattıklarını belirten Aygün, proje ile KOBİ'lerin gerek yurtiçi, gerekse yurt dışı pazarda başarılı olabilmeleri için gelişen bilgisayar ve internet teknolojileri ile tanışacaklarını, e-ticaret ve veri güvenliği konusunda beceri kazandırılmış işsiz gençlerin KOBİ'lerle buluşacağını söyledi.

Aygün, veri güvenliği ve bu yolla iş sürekliliğinin sağlanması gerektiğine işaret ederek, bunun için de nitelikli işgücüne ihtiyaç olduğunu söyledi.
ATO olarak, ''İşsiz Gençler İçin Yeni Bir İş Fırsatı Projesi'' ile bilişim sektöründeki mesleki yeterliliklerinin tanımlanacağını ve bu yolla sektörde çalışanların adlarının konacağını, işsiz gençlere e-ticaret ve veri güvenliği konusunda eğitim verileceğini, gençlerin ATO Özel İstihdam Bürosu aracılığıyla KOBİ'lerde staj yapmalarının ve işe yerleştirilmelerinin sağlanacağını kaydetti.

''ÇOBAN, PEYNİR İMALATÇISI ARANIYOR''

Aygün, Türkiye'de pek çok alanda nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşandığına da işaret ederek, yaptıkları bir araştırmaya göre, 131 sektörde eleman sıkıntısı yaşandığının tespit edildiğini bildirdi.

63 meslek komitesinden gelen talepler toplandığında, Ankara'da kepçe operatörü, kalıpçı, demirci, sıvacı, alçıcı, fayans, mermer ustası, su tesisatçısı, kaloriferci, izolasyoncu, nargileci, bilgi işlemci, ütücü, kadayıfçı, aşçı, araba yağlamacı, eksozcu, kuyumcu ustası, gümüş işleme ustası, peynir imalatçısı, çoban, telefon tamircisi gibi pek çok alanda eleman sıkıntısı yaşandığını anlatan Aygün, ''İşsizlik var ama kalifiye eleman yok'' dedi.

Aygün, ATO olarak bir meslek yüksek okulu projelerinin bulunduğunu da ifade ederek, bu doğrultuda Dış Ticaret Meslek Yüksek Okulu açmayı planladıklarını bildirdi.

Öte yandan, daha önce toplantıya katılacakları duyurulan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamadı.