kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hayalet'ten 5.5 milyar $ kazanacağız

28.04.2009
400 milyar dolara mal olan radara yakalanmayan hayalet savaş uçağı F-35 projesine üç Türk firması dahil oldu. Firmaların parça imalatı ve ek işlerle birlikte 5.5 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor..
Dünyanın son insanlı savaş uçağı olma özelliğini taşıyan F-35'in üretiminde Türk firmalarının etkisi artınca beklenen rakamlar da artmaya başladı. Türk Hava Kuvvetleri'nin en yeni nesil savaş uçağı olacak F-35, 2014'ten itibaren teslim edilmeye başlanacak. Toplam 120 adetlik uçak için halen 2 milyar dolar seviyesindeki parça imalatı, ek işlerlerle birlikte 5.5 milyar dolara kadar çıkıyor. Türk firmalarının alt üretici olarak işin içine girdiği proje ana yüklenicisi ise Amerikan Lockheed Martin. 9. Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı kapsamında (IDEF 2009) Türkiye'de üç firma ile anlaşma imzalayan Lockheed Martin, parça üretimi ve aviyonik sistemlerde son teknolojileri içeren çeşitli mal ve hizmetler alacak.

25 YILLIK İŞBİRLİĞİ
Alp Havacılık, ASELSAN ve Kale Havacılık'ın dahil olduğu projenin imza töreninde konuşan Lockheed Martin Başkan Yardımcısı Tom Burbage, F-16 projesiyle başlayan 25 yıllık Türkiye ortaklığının yeni bir boyuta taşındığını vurgulayarak "Yeni Türk şirketlerinin üretime katılmasıyla birlikte çok parçanın tek tedarikçisi durumuna geleceksiniz. Türkiye'de imal edilecek parçalar arasında orta gövde, özel metal ve kompozit parçalar bulunuyor. Radara yakalanmayan, beşinci jenerasyon uçağı F-35, uzmanlar tarafından son pilotlu savaş uçağı olarak adlandırılıyor" dedi.