kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbuğ'dan önemli açıklamalar

Giriş Saati : 29.04.2009 11:07
Güncelleme : 29.04.2009 22:48
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

BAŞBUĞ'UN BASIN TOPLANTISINDAN KARELER

Genelkurmay Karargahı'nda yapılan ikinci iletişim toplantısında Başbuğ'un ilk gündemi sabah saatlerinde Diyarbakır'da mayının patlaması sonucu 9 askerin şehit olmasıydı.

POYRAZKÖY'DE ÇIKAN SİLAH VE MÜHİMMATI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İşte Başbuğ'un konuşmasından önemli satır başları:

- Zırhlı personel taşıyıcının altında yaklaşık 4-4,5 santimetre kalınlığında zırh bulunuyor. Araca bu kadar önemli bir etki yaptığına göre, elbette şimdi olayla ilgili detaylı yorum yapmamız doğru değil. Olay nasıl olmuştur? İncelenecek ve bu konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bilgileri de biz size sunacağız. Şu anda ordu komutanı da olay mahalline gitti veya gitmek üzere.

- Böyle bir olay olduğunu göre, böyle bir sonuç olduğuna göre, bu olaya neden olan patlayıcı çok güçlü. Ne olabilir? Tabi bunlar tahmindir, şu anda. Bizim ilk değerlendirmemiz bunun muhtemelen el yapımı, çok güçlü patlayıcı olduğu şeklindedir. Onun için de belki diğer patlayıcılar da olabilir. Fakat, çok güçlü bir patlayıcının meydana getirdiği bir olayla karşı karşıyayız. Patlama düzeneği nedir? Bunu da şu anda söylememiz doğru değil. Ancak aynı bölgeden bize gelen bilgilere göre tank geçtikten sonra olduğuna göre, bu büyük bir ihtimal ama kesin böyledir diyemem, uzaktan komutalı veya yine kablolu bir sistem olma ihtimali daha fazla öne çıkıyor.Kaybettiğimiz 9 vatan evladına, 9 şehidimize ben rahmet diliyorum. Büyük bir acıdır, Türk milletine de baş sağlığı diliyorum. Ancak şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Terörle mücadelede karamsarlığa girdiğiniz an bu mücadeleyi kaybedersiniz. Terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Dolayısıyla bu tip olaylar bizlerin, güvenlik kuvvetlerinin bölücü terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz mücadelede kesinlikle azim ve kararlılığımızı azaltmaz, kesinlikle. Güvenlik kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz terörle mücadeleye dünden daha fazla, daha azimli, daha kararlı olarak devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.''

POYRAZKÖY KAZILARI

- Poyrazköy'de bulunan silahlarla ilgili kamuoyu ve medyanın haklı olarak bilgi talebi var. Her silahın üzerinde o silaha ait bir stok noktası vardır. Aynı numaradan iki silah olmaz. Envantere giren bir silah uzun süre kullanılır.

- Soruşturma kapsamında bulunan 45 silahın hiçbiri TSK envanterine kayıtlı değil. Bulunan silahlar Türk Silahlı Kuvvetlerinin malı değildir.

- Muhimmat, bir kere kullanılır. İkinci kez kullanma olanağınız yok. Her muhimmatın üzerinde kafile numarası var. Yani 6 bin adet üretilen lav silahlarının hepsinin üzerine aynı numarayı vuruyor. Boş lav ne yapılır. Ya eğitimde kullanılır ya da atılır. Poyrazköy'de kazılar yapıldı. Bu kazıların bir tanesinde 5 tane lav paketlenmiş olarak kazıda bulundu. Şimdi yani bu boş lavın kullanım olanağı yok. Ben de soruyorum bu 5 tane boş lavı neden gömdüler. Ben bunu anlamaya çalışıyorum. Çünkü bunlar hiçbir işe yaramaz.

- Üretilen silahların hepsi TSK envanterine girmiyor, bazıları emniyet genel müdürlüğüne de gönderiliyor.

- TSK'nın Türkiye'nin herhangi bir yerinde gömülü herhangi bir silahı yoktur.

- El bombası ve silahlara silinmeyen özel numara verilmesi uygulaması başlandı.

- Kayıtlarımıza göre eksik mühimmatımız bulunmuyor.

- Irak bizim için her açıdan problem olan bir bölge. Bulunan mühimmatın kaynağı Irak olabilir.

- Poyrazköy'deki silahlarla ilgili Kuzey Deniz Komutanlığı hemen soruşturma başlattı. Muhatap ben değilim, yargı durumu ortaya çıkaracaktır.

SORU-CEVAP

Poyrazköy'deki kazılarla ilgili açıklamaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti.

Soru: Poyrazköy'de bulunan silahlar TSK değilse emniyetin envanterinde olabilir mi?

Cevap: Bizim olmadığını biliyorum ama silahların kaynağını bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki bizim envanterimize ait silahlar değil.

ERGENEKON HASSASİYETİ

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bir soruya Başbuğ tepki göstererek, "Davanın özel isimle anılmaması konusunda mahkemenin aldığı özel bir karar var. Bu isim kullanılarak yargı kararı çiğneniyor dedi ve şöyle devam etti:

"- TSK demokratik rezime bağlı ve saygılıdır. Yargı sistemine sonuna kadar güvenmekten yanayız. Hukuka zarar verecek her türlü açıklamadan kaçınmalıyız. Yargıya saygıdan dolayı değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ancak bazı konularda kişisel fikrimi söyleyebilirim.
Biz dedik ki mahkemeler kesin karar verinceye kadar herkes suçsuzdur. Bu uluslararası bir hukuk kuralıdır. Bu süreçte masumiyet karnesine tam uyuluyor mu? bu soruşturmalar yapılırken kurumların güvenirliğine zarar verilmemesi lazım. Beyköz Poyrazköy'de bulunan silahlar televizyonlarda 50 dakika gösterildi. Bant 6-7 dakikaydı. yani bant 10 sefer geçiyor. Bu elbette bir haberdir, kamuoyuna verilmelidir, ama 50 dakika defalarca verilmesinin amacı nedir? Bu bir habercilik midir yoksa kamuoyuna korku karamsarlık aşılamak mıdır? Bunların sorgulanması lazım.

- Öte yandan her sabah uyandığımızda acaba bu sefer kimin ses kaydıyla güne başlayacağız diyoruz. İddianamelerde gizli tanık ifadeleri geçiyor. kimdir bu gizli tanık, ne kadar güvenilirdir, bazı konuların gizli tanık ve itirafçıların ifadelerine dayandırılması insanı düşündürüyor.

- Hilmi Özkök tanık olarak ifade verdi. Başsavcılık hangi sonuca varır bekleyip görmek lazım.

- TSK olarak demokrasiye, demokratik rejime, hukuka saygılıyız. TSK içinde demokratik rejime aykırı olanlar bulunmaz barındırılmaz.

- Basında yayınlanan darbe günlükleriyle ilgili, darbe yapılacağına dair herhangi bir bilgi ve belge bizde mevcut değildir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı devam ettiriyor. Bu süreci bekleyeceğiz.

- Bu süreçle ilgili endişelerden ziyade yargı süreci değil, bu sürecin kamuoyuna yansımasıyla ilgili endişelerimiz var.

- Ergenekon'da PKK bağlantısı gizli tanıkların ifadelerinde var, ne kadar güvenilir bilemiyorum. Yorum yapmam zor.

- Askeri bölgelerdeki aramalar askerin izniyle yapılıyor yorumları yanlış ve bizi rahatsız ediyor. Arama cumhuriyet savcısının isteği ve katılımıyla yapılır. Yasalar böyle yazıyor.

- Sanki hapishaneden GATA'ya sevkleri biz yapıyoruz gibi yansıtılıyor. Bu yalan ve yanlış. Bizim ne bilgimiz var ne de dahlimiz. Adalet bakanlığının bilgisi dahilindedir. GATA'da yapılan tetkikten tahliye olan bir kişi bile gösterebilir misiniz. GATA'da yapılan herşey hukuk çerçevesinde yapılmaktadır.


TÜRKİYELİLİK VE AF VURGUSU

Başbuğ'a Harp Akademileri'nde yaptığı konuşmada söyledikleri de takrar hatırlatılarak, genel af vurgusu yapıp yapmadığı ve Türkiye'lilik vurgusu da soruldu. Başbuğ, o gün söylediklerini aynen tekrarlayarak şöyle konuştu:

- Dağdan çözülmelerde tes lim olmayı cazip kılmamız, teslim olmayı cazip kılmamız lazım. bundan önceki yasa Topluma dönüş yasasıydı. Ordaki gibi topluma kazandırma merkezleri kurulması lazım. Var olan yasa aslında iyi bir yasa ancak daha cazip hale getirmek gerekiyor.

OBAMA İÇİN TBMM'YE GİTMESİ

Başbuğ, ABD Başkanı Obama geldiğinde TBMM'ye gelmesiyle ilgili soruya da şöyle cevap verdi:

- TSK olarak hiç bir zaman ne TBMM ne de siyasi partileri protesto etmek gibi bir düşüncemiz olmaz. Ancak meclis içinde yer alan bir siyasi parti terör örgütüyle olan ilişkisini terör örgütüne bakışını açıklığa kavuşturmadan orda yer almam mümkün değil. Terör örgütüyle ilgili konuşmaları ortada. Terör örgütüyle arasına mesafe koyamayan bir grupla aynı ortamda bulunamayacağımızı halkımızın anlayışla karşılayacağını umuyorum.

BEDELLİ ASKERLİK

- Bedelli askerlik uygulaması fazla yükümlülük olmadığı taktirde uygulanır diyor. O sene askere gidenle müracaat eden birbirinden farklıysa bedelli askerlik çıkarılır. Ancak şu anda durum tam tersi. Örneğin 2008'de başvuru oranı ihtiyacın yüzde 65.49'u imiş. Bu durumda bedelli çıkarmak söz konusu değil. Ayrıca terörle mücadele bu şekilde devam ettiği sürece bedelli askerlek uygulaması çok söz konusu olamaz.

ABD GENELKURMAY BAŞKANIYLA GÖRÜŞME

- Obama'nın milli güvenlik danışmanıyla da genelkurmay başkanıyla da son bir ay içinde görüştüm. Türkiye'de şöyle bir kanı var. birisi Türkiye'ye geldiğinde illa birşey ister. Türkiye büyük bir ülke farkında değiliz. Türkiye ne düşünüyor, olayları nasıl değerlendiriyor ve ne gibi katkılarda bulunur gibi şeyler sorulur. benim görüştüğüm iki Amerikalı önemli isim de bizden ne Afganistan ne de Irak'la ilgili somut bir şey istemedi. Özel bir talep olmadı.
ABD genelkurmay başkanı Mısır, Afganistan, Pakistan ve Irak'a yaptığı uzun bir geziden sonra Türkiye'ye geldi. Gördüklerini paylaştı ve bizim görüşlerimizi aldı.

AFGANİSTAN

- Kabil bölge komutanlığı Kasım'da bize geçebilir. Kabil'de görev ve sorumlalağumuz aynı kalmak kaydıyla asker sayımız artabilir.

ERMENİSTAN'LA SINIRLARIN AÇILMASI

- Ermenistan'la aramızda ne sorunlar ver önce buna bakmak lazım. Bizim Ermenistan'la ilgili sözde soykırım sorumumuz var. Soykırım özel kasta girer. Planlı programlı yok etmek demek. Bunun için belge ortaya koymalısınız. Azerbeycan'la Ermenistan arasında da Dağlık Karabağ sorunu var. Bu sorun nasıl çözülür, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbeycan topraklarından geri çekilmesiyle çözülür. Zaten Başbakan'ın "Ermenistan sınırı Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesiyle açılır" açıklaması var. Biz de aynen destekliyoruz.