kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gelir vergisi kanunu değişiyor

AA
Giriş Saati : 29.04.2009 15:21
Güncelleme : 29.04.2009 21:41
Yeni Haber
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşülmeye başlandı. ..
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomik krizin, Türkiye'nin yakın geçmişte yaşadığı krizlerden çok farklı olduğunu belirterek, ''Hükümetimiz, kısa vadede piyasa mekanizması ile kredi sisteminin işleyişini, istihdamı koruyacak; uzun vadede de ekonomimizin rekabet gücünü ve kayıtlılık düzeyini artıracak tedbirleri almaya devam etmektedir'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşülmeye başlandı.

Milletvekilleri, ABD'de by-pass ameliyatı olduktan sonra ilk kez komisyon toplantısına katılan Maliye Bakanı Unakıtan'ın yanına gelerek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Unakıtan, tasarının tümü üzerinde yaptığı sunumda, ABD'de konut kredilerinin geri dönüşündeki sıkıntılarla başlayan finans sektöründeki olumsuz gelişmelerin, uzun zamandır bu alanda var olan istikrar ortamını ve finans sisteminin işleyişini bozduğunu belirterek, olumsuz gelişmelerin, kademe kademe konut ve finans sektörleriyle ilişkili diğer kurumları da içine alarak küresel çapta bir ekonomik krize dönüştüğünü söyledi.
Krizin derinleşmesi üzerine, ülkelerin kendi ölçeklerinde önlem paketleri açıkladığını anımsatan Unakıtan, şöyle konuştu:

''Ancak bu kriz, ülkemizde yakın geçmişte yaşadığımız krizlerden çok farklıdır. Dünya ekonomisinin son 60 yıldır ilk defa daralacağı öngörülmektedir. Bu ortamda, ülkelerin birbirinden bağımsız olarak alacakları önlemlerin yeterli olmayacağı değerlendirilmektedir. Bu nedenle, dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip olan ülkeler, alınabilecek yeni önlemlerle ilgili olarak işbirliği yaparak ortak hareket etme konusunda anlaşmaya varmışlardır.

Dünya ekonomisindeki bu gelişmeleri dikkatle ve yakından takip etmekte olan hükümetimiz, kısa vadede piyasa mekanizması ile kredi sisteminin işleyişini, işletmelerin hayatiyetini ve istihdamı koruyacak; uzun vadede ise bir bütün olarak ekonomimizin rekabet gücünü ve kayıtlılık düzeyini artıracak tedbirleri almaya devam etmektedir.''

KOBİ BİRLEŞMELERİNE VERGİ İSTİSNASI

Unakıtan, bu bağlamda daha önceki ekonomik tedbirlerin tamamlayıcısı olan tasarının, işletmeleri güçlendirerek rekabet gücünü artırmayı, istihdama ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlamayı içerdiğini belirterek, tasarıyla KOBİ birleşmelerinin vergi istisnası yoluyla teşvik edildiğini, birleşme sonrasında 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulaması öngörüldüğünü kaydetti.

Şirket bölünmelerine ilişkin daha önce düzenleme yapıldığını anımsatan Unakıtan, tasarıda, bölünme sonrasında elde edilen hisse senetlerinin 2 yıl beklenmeden elden çıkarılarak işletme sermayesinin güçlendirilmesini sağlayacak düzenlemeye yer verildiğini bildirdi.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARA DESTEK

Ekonomik kalkınma ve istihdama önemli ölçüde katkıda bulunacak büyük ölçekli yatırımların desteklenmesine ilişkin düzenlemenin de tasarıda bulunduğunu anlatan Unakıtan, 200 milyon lirayı aşan yatırım projelerinde, yatırım aşamasında yüklenilen KDV'nin 3'er aylık dönemler itibariyle iade edilmesine imkan tanındığını, böylece yatırım devam ettiği sürece işletmelerin finansman yükünün önemli ölçüde azaltılacağını söyledi.

Unakıtan, Tarım Ürünleri Lisanlı Depoculuk sisteminin etkin şekilde işlemesini sağlayacak vergisel düzenlemelerle, ayrıca vergi uygulamalarında ortaya çıkan bazı tereddütlerin giderilmesine yönelik düzenlemelere de tasarıda yer verildiğini kaydetti.