kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Diyarbakır'da hain tuzak: 9 şehit

Giriş Saati : 29.04.2009 10:33
Güncelleme : 29.04.2009 22:48
Yeni Haber
Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsal kesiminde saat 06.00 sularında askeri zırhlı aracın geçişi sırasında teröristlerce yerleştirilen çok sayıda patlayıcı içeren mayın patladı. Patlama sonucun 2'si uzman çavuş, 7'si er 9 asker şehit oldu...
Lice ilçesinin kırsal kesiminde Lice Piyade Tugayı'na bağlı bir birliğin geçişi sırasında, yol güvenliği alındı. Yol güvenliğini almak amacıyla yolun iç kısmına hareket eden askeri araç, PKK'lı teröristlerin daha önceden döşediği mayına bastı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Edinilen bilgiye göre, 100 kilogram kadar patlayıcı ve yaklaşık 100 metre uzunluğunda kablo bulunduğu ve mayınların kablolu uzaktan kumanda ile patlatıldığı bildiriliyor.

''PATLAMA OLAYI SONUCUNDA, ELBETTE YÜREĞİMİZİ YAKAN, 9 TANE VATAN EVLADINI KAYBETTİK, ŞEHİT OLDU''

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde meydana gelen patlamada 9 askerin şehit olduğunu belirterek, patlamaya çok güçlü bir patlayıcının neden olmuş olabileceğini söyledi.

MAYIN PATLAMASININ MEYDANA GELDİĞİ BÖLGEDEN İLK GÖRÜNTÜLER


Orgeneral Başbuğ, terörle mücadelede karamsarlığa yer olmadığını vurgulayarak ''Güvenlik kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz terörle mücadeleye dünden daha fazla, daha azimli, daha kararlı olarak devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.

Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda düzenlediği ''İletişim Toplantısı''nda, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan üzücü olayla toplantıya başladıklarını ifade etti.Türkiye'nin aslında terörle yaşayan bir ülke olduğunu kaydeden Başbuğ, iki gün önce İstanbul'da, bu sabah da Diyarbakır Lice'de yaşanan olayları hatırlattı.

Başbuğ, şöyle konuştu:

''Bu sabah Diyarbakır bölgesinde Lice-Genç yolu üzerinde, yol emniyeti için, çünkü daha sonra oradan bir hareket vardı. Bir konvoy intikali var. Yol emniyeti için bir tank ve zırhlı personel taşıyıcı görevlendirildi. Yol emniyetini sağlamak üzere sabah...Bölgeye geldikten sonra, olayın olduğu yerde ilk önce tank aynı yerden geçiyor arkasında zırhlı personel taşıyıcı, Amerikalılardan aldığımız M-113 zırhlı personel taşıyıcı. Hepiniz görmüşsünüzdür. Zırhlı personel taşıyıcı aynı yerden geçerken maalesef bir patlama olayı oluyor. Ve bu patlama olayı sonucunda, elbette yüreğimizi yakan, 9 tane vatan evladını kaybettik, şehit oldu. 9 personelimizin iki tanesi uzman, diğerleri normal er durumundadır.''

Orgeneral Başbuğ, zırhlı personel taşıyıcının altında yaklaşık 4-4,5 santimetre kalınlığında zırh bulunduğunu belirterek, ''Araca bu kadar önemli bir etki yaptığına göre, elbette şimdi olayla ilgili detaylı yorum yapmamız doğru değil. Olay nasıl olmuştur? İncelenecek ve bu konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bilgileri de biz size sunacağız. Şu anda ordu komutanı da olay mahalline gitti veya gitmek üzere'' diye konuştu.



Zırhlı personel taşıyıcının altındaki zırha vurgu yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:

''Böyle bir olay olduğunu göre, böyle bir sonuç olduğuna göre, bu olaya neden olan patlayıcı çok güçlü. Ne olabilir? Tabi bunlar tahmindir, şu anda. Bizim ilk değerlendirmemiz bunun muhtemelen el yapımı, çok güçlü patlayıcı olduğu şeklindedir. Onun için de belki diğer patlayıcılar da olabilir. Fakat, çok güçlü bir patlayıcının meydana getirdiği bir olayla karşı karşıyayız. Patlama düzeneği nedir? Bunu da şu anda söylememiz doğru değil. Ancak aynı bölgeden bize gelen bilgilere göre tank geçtikten sonra olduğuna göre, bu büyük bir ihtimal ama kesin böyledir diyemem, uzaktan komutalı veya yine kablolu bir sistem olma ihtimali daha fazla öne çıkıyor.Kaybettiğimiz 9 vatan evladına, 9 şehidimize ben rahmet diliyorum. Büyük bir acıdır, Türk milletine de baş sağlığı diliyorum. Ancak şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Terörle mücadelede karamsarlığa girdiğiniz an bu mücadeleyi kaybedersiniz. Terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Dolayısıyla bu tip olaylar bizlerin, güvenlik kuvvetlerinin bölücü terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz mücadelede kesinlikle azim ve kararlılığımızı azaltmaz, kesinlikle. Güvenlik kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, polisimiz terörle mücadeleye dünden daha fazla, daha azimli, daha kararlı olarak devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.''

Orgeneral Başbuğ, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan olayla ilgili daha aydınlatıcı bilgilerin zamanı geldiğinde kendilerine ulaştıktan sonra kamuoyu ile paylaşacaklarını yineledi.

ŞEHİTLERİN CENAZELERİ ASKERİ HASTANEYE GETİRİLDİ


''KAYBETTİĞİMİZ ŞEHİTLER HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZMÜŞTÜR''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lice'deki patlamada 9 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak, ''Kaybettiğimiz şehitler hepimizi derinden üzmüştür'' dedi.

Gül, Çek Cumhuriyeti'ne gerçekleştireceği 2 günlük resmi ziyaret için Esenboğa Havalimanı'ndan hareketi öncesinde düzenlediği basın toplantısına, Lice'deki terörist saldırıyla ilgili kısa bir değerlendirme yaparak başladı.

Üzücü haberi havaalimanına gelirken aldıklarını belirten Gül, şunları söyledi:

''Diyarbakır Lice'de bir askeri aracımızın mayına basmasıyla kaybettiğimiz şehitler şüphesiz ki hepimizi derinden üzmüştür. Hayatını kaybeden askerlere Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin acısını paylaşıyorum ve başsağlığı diliyorum.''

"TERÖRLE OLAN MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR YILMADAN, USANMADAN DEVAM EDECEK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde meydana gelen terör saldırısıyla ilgili olarak, "Terörle olan bu mücadelemiz sonuna kadar yılmadan, usanmadan devam edecek. Neyin nelerle ilintili olduğu, bağlantılı olduğu hepsi günbegün gün yüzüne çıkıyor. İnanıyorum ki yapılan bu çalışmalarla bunlar gün yüzüne çıkmaya da devam edecek. Netice alana kadar milletçe el ele, omuz omuza barıştan, hak ve özgürlükten yana olanlar hep birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Lice'de 9 askerin şehit olduğu terör saldırısını değerlendirdi. Partisinin ilçe belediye başkanları toplantısı öncesinde konuşan Başbakan Erdoğan, "2 uzman personel ve 7 askerimizin şehit olduğu terör saldırısında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

"Böyle bir haberle konuşmamıza başlamak istemezdik. Çok daha farklı bir atmosferde konuşmamıza girmek isterdik" diyen Başbakan Erdoğan, terörle mücadeleye yılmadan devam edeceklerini belirtti.

Netice alana kadar sonuna kadar terörle mücadele edeceklerinin altını çizen Erdoğan, şunları söyledi: "Ne yazık ki ülkemiz içinde bulunduğu bu atmosferi yaşamaya devam ediyor. Tabi terörle olan bu mücadelemiz de şüphesiz ki sonuna kadar yılmadan, usanmadan devam edecek olan bir süreç ve şu anda bölgedeki bu olay sebebiyle tabi üzüntümüz büyük. Neyin nelerle ilintili olduğu, bağlantılı olduğu hepsi günbegün gün yüzüne çıkıyor. İnanıyorum ki yapılan bu çalışmalarla bunlar gün yüzüne çıkmaya da devam edecek. Bizler mücadelemizi her alanda vermeye devam edeceğiz. Bu mücadelenin tabii birçok alanı var. Bunun güvenlikle ilgili alanı var, siyasi alanı var, sosyoekonomik, sosyopsikolojik alanı var. Bütün aklımıza ne geliyorsa bu alanlarda bu mücadeleyi devam ettireceğiz. Netice alana kadar milletçe el ele, omuz omuza barıştan, hak ve özgürlükten yana olanlar hep birlikte bu mücadeleyi sürdüreceğiz."

9 MEHMETÇİĞİN ŞEHİT OLDUĞU BÖLGEDE OPERASYON BAŞLATILDI

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde PKK terör örgütü mensuplarınca yola döşenen mayının patlaması sonucu 9 askerin şehit olduğu bölgede operasyon başlatıldı.

Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde bulunan Lice ilçesinin Abalı köyü yakınlarında PKK terör örgütü mensuplarınca yola döşenen mayının patlaması sonucu 2'si uzman çavuş 7'si er olmak üzere toplam 9 askerin şehit olmasının ardından olay yerinde inceleme yapılırken bölgede ise operasyon başlatıldı.

Mehmetçik, patlamanın meydana geldiği yerde mayın taraması yaparken, helikopterler bölgede başlatılan operasyonlara havadan destek veriyor.

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde mayın patlaması sonucu şehit olan 2'si uzman çavuş 9 askerin kimlikleri belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, Lice ilçesinin Abalı köyü yakınlarında PKK'lı teröristlerin yola döşediği mayının patlaması sonucu şehit olan 2'si uzman çavuş, 9 askerin kimlikleri şöyle:

''Uzman Çavuş Salih Akyürek (Yozgat),
Onur Görmez (Aydın-Çine),
Emrah Polat (Kars-Sarıkamış),
Erdal Oral (Kars-Kağızman),
Zeynel Direkçi (Gaziantep),
İlhami Hardal (Kilis),
Murat Çavdar (Trabzon-Maçka),
Mehmet Ali Karaduman,
Miktat Beder.''