kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail'den Suriye'ye "önşart yok" koşulu

İHA
Giriş Saati : 26.04.2009 10:19
Güncelleme : 26.04.2009 22:07
Yeni Haber
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Suriye ile barış görüşmelerine başlamak istediklerini ancak hiçbir önşartı kabul etmeyeceklerini söyledi. ..
Suriye, yeni İsrail hükümetiyle dolaylı barış görüşmelerini yeniden başlatmak istediğini ifade etmişti.

Türkiye'nin aracılığında gerçekleştirilen müzakereler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve yaklaşan parlamento seçimleri nedeniyle askıya alınmıştı. İsrail ile Suriye arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in Golan Tepeleri'nden çekilmesi noktası üzerinde düğümleniyor. İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda stratejik öneme sahip bölgeyi Suriye'den ele geçirmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail Radyosu'na yaptığı açıklamada, "Hemen bu akşam Suriye ile görüşmekten memnun olurum. Ancak ön şart yok" ifadelerini kullandı. Lieberman, "Diyorlar ki, önce siz 67 öncesi sınırlara çekilin, Golan'ı bırakın. Eğer zaten bunu kabul edersek, geriye görüşecek ne kalıyor" dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu, yeni koalisyon hükümetinin dış politikasını kesin hatlarıyla belirlemeye çalışıyor. Ancak ne Netanyahu, ne de Lieberman, Suriye'nin istediği topraklardan vazgeçeceklerini söylüyor. İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeler geçtiğimiz yıla kadar Türkiye aracılığıyla yapılıyordu. Bu görüşmelerde, İsrail Suriye'den Lübnan ve Filistinli militanlara desteğini sona erdirmesini istiyordu. Lieberman, bu hafta sonu Kleine Zeitung gazetesinde yayınlanan bir mülakatında, Suriye'yi, İran'la ilişkileri ve militan gruplara desteğinden dolayı, herhangi bir anlaşma için gerçek bir ortak olarak göremediğini belirtti.

ABD destekli Ortadoğu barış sürecini de eleştiren Lieberman, Annopolis Konferansı temelinde müzakerelere başlanmayacağını söylüyor.