kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran: "Irak'taki saldırılarda Amerika'nın ayak izleri var"

CİHAN
Giriş Saati : 26.04.2009 12:34
Güncelleme : 26.04.2009 22:07
Yeni Haber
İran yönetimi, hafta içinde Irak'ta meydana gelen son zamanlardaki en ölümcül saldırıların arkasında ABD olduğunu öne sürdü...
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, saldırılarda "Amerika'nın ayak izlerinin görüldüğünü" söyledi.

İran Meclisi'nin bugünkü açılışında konuşan Laricani, yaşanan bu tür olayların İran halkının "yüreğini rencide ettiğini" ifade ederek, ölenlerin ailelerine meclis adına başsağlığı diledi. İran Meclis Başkanı, "teröristlerin kesinlikle İran'dan yıkıcı yanıt alacaklarına" vurgu yaptığı konuşmasında, "söz konusu terörist eylemlerde Amerika'nın ayak izi görüldüğünü" dile getirdi.

Teröristlerle mücadele etmenin İran için zor bir iş olmadığını ifade eden Ali Laricani, "ABD'nin bir yandan değişim ve müzakere sözleri ve diğer yandan saldırgan davranışı sinsice bir davranış olduğunu ve gerçek yüzü düşünülen daha erkenden ortaya çıktığını" belirtti.

Laricani, "Amerikan yönetimi bu davranışlara yanıt vermeli ve İran'ı yıkıcı bir tepkiye mecbur etmemeli." dedi. İran Meclis Başkanı ayrıca Irak devletinden, eylemcilerin en kısa zamanda yakalanmalarını ve yargılanmalarını talep etti.

Öte yandan İran'ın Bağdat'taki büyükelçisi Hasan KazımKumde Irak'ta kutsal mekanlarda meydana gelen patlamanın sorumlusunun "Amerikan işgal güçleri olduğunu" söyledi. KumEl Alem televizyonuna yaptığı açıklamada, bu tür eylemlerle Irak'da siyasi kaos oluşturulmak ve güvenliğin bozulmak istendiğini dile getirerek, "Irak'ta mukaddes mekanlara yönelik yapılan saldırılar ve bu mekanları ziyaret eden sivil insanların hedef alınarak, ülkede güven ve huzurun bozulmak istendiğini" söyledi.

Iraklı yetkililerin, saldırganları ivedilikle bularak, kimliklerini açıklayacaklarını hatırlatan Hasan KazımKum, "Patlamalar, Amerikan işgal güçlerinin yanlış siyasetlerinin sonucudur. Kendi sözlerine bağlı kalmadılar. İşgal güçlerin, yaşanan olayların sorumluğunu üstlenmeleri gerekir." dedi.

Patlamalarda hayatlarını kaybeden İranlı ziyaretçiler konusuna da işaret eden İran Büyükelçisi Kumi, "İran, İranlı ziyaretçilerin güvenliklerinin sağlanması konusunda oldukça ciddidir ve İran ve Irak hükümetlerinin güvencesi ve koordinasyonlarıyla bu tedbirler alınacaktır." diye konuştu.