kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

FT: "Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan açıklamasını ihanet olarak gördü"

ANKA
Giriş Saati : 26.04.2009 13:45
Güncelleme : 26.04.2009 22:07
Yeni Haber
Türkiye ile Ermenistan arasındaki buzların çözülmesinin, Güney Kafkaslar'daki ittifaklarda değişimin yeni bir kanıt oluşturduğu öne sürüldü. ..
Financial Times gazetesi, analistlere dayanarak "Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı, Güney Kafkaslardaki güç dengesinde, petrol zengini Azerbaycan'ı Rusya'ya daha yakınlaştıran yön değişikliğinin yeni bir kanıtı" olarak değerlendirdi.

Financial Times, Moskova kaynaklı, "Buzların Çözülmesi Güney Kafkaslar'daki İttifakları Değiştiriyor" başlıklı analizinde "Analistler, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın, Güney Kafkaslardaki güç dengesinde, petrol zengini Azerbaycan'ı Rusya'ya daha yakınlaştıran bir yön değişikliğinin yeni bir kanıtını oluşturduğunu söylüyorlar" diye yazdı.

Gürcistan'ın geçen yaz Rusya'ya karşı harekete geçmesi ile başladığı belirtilen sürecin, Avrupa'nın, Rusya'nın gazına olan bağımsızlığını azaltma planlarına zarar verebileceği görüşünün dile getirildiği analizde şöyle denildi:

"Azerbaycan, müttefiki Türkiye ve tarihi düşmanı Ermenistan'ın aralarındaki bağları normalleştirme planlarına ilişkin olarak Çarşamba günü yaptıkları açıklamayı, kendisini, Ermenistan'ın Rusya ve İran ile güçlü bağlarının bulunduğu Güney Kafkaslar'da izole edecek bir ihanet olarak görüyor."

Financial Times, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, Türkiye'ye yönelik baskıları yoğunlaştırdığını, Moskova'ya yaptığı ziyaret sırasında Türkiye'nin "ihanetinin ikili gaz ticaretini etkileyebileceği"ni ima ettiğine dikkat çekti.

Türkiye ile Azerbaycan arasında gaz fiyatları ve geçiş koşullarına ilişkin görüş ayrılıklarının, Avrupa'nın Nabucco projesini olumsuz etkilediğini yazan gazete, Aliyev'in ülkesinin bir miktar gazı Nabucco boru hattından ihraç edebileceğini söylediğini ancak projenin bulunduğu çıkmazı aşabileceği konusunda bir şey söylemenin zor olduğunu da ifade ettiğini anımsattı.

İngiliz gazetesi, Gürcistan'daki savaşın, Güney Kafkaslar'dan geçen ve Türkiye'nin bölgede bir enerji merkezi olarak ortaya çıkmasını mümkün kılan boru hatlarının kırılganlığını ortaya koymasının ardından Azerbaycan'ın, Rusya ile gaz görüşmelerini başlattığına işaret etti.

Rusya Cumhurbaşkanı Medvedev'in de ülkesinin Azerbaycan ile yakında bir gaz anlaşmasına varması olasılığının "çok yüksek" olduğunu söylediğine dikkat çekildiği analizde ABD'nin başlıca düşünce kuruluşlarından Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden kıdemli uzman Edward Chow'un, Azerbaycan açısından daha çok gaz göndererek Rusya'yı yatıştırmanın, mantıklı olduğu, ancak Azerbaycan'ın bağımsızlığına zarar vererek tüm gazını Rusya'ya ihraç etmesinin beklenmeyeceği değerlendirmesine de yer verildi.