kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Krize 1.400 kurban vermemek için maaşın üçte birini feda ettiler

22.04.2009
Erdemir ve İsdemir'de işçi sendikaları ve işveren, kriz koşulları nedeniyle 12 bin 587 çalışanın ücretlerinden yüzde 35 indirim konusunda anlaştı..
Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) bağlı demir çelik şirketleri ERDEMİR ve İSDEMİR'de geçen ay duyurulan gönüllü işten ayrılmayı teşvik eden uygulamadan sonra çalışanların ücretleri de yaklaşık üçte bir oranında düşürüldü. İşçi sendikaları ve işverenin anlaştığı bu karar, Borsa'ya önceki gün gönderilen bir açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. Taraflar, yaklaşık 13 bin çalışanı yakından ilgilendiren kararın ayrıntılarıyla ilgili basına bir açıklama yapmaktan kaçındılar.

16 AYLIK ANLAŞMA
Karara göre, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) ve en önemli iştiraki İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'de (İSDEMİR), toplu iş sözleşmelerinin tarafı olan işçi sendikaları ve işverenler, yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinin kimi maddelerinin 16 aylık bir süre için tadil edilmesi konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre, ücretler ve ücrete bağlı diğer haklar yüzde 35 indirilecek, ancak nakdi ve gayri nakdi sosyal yardımlar bu indirimden etkilenmeyecek.

BU BÜYÜKLÜKTE BİR İLK
ERDEMİR'den Borsa'ya gönderilen yazıda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki demir-çelik sektöründe de gittikçe derinleşen ve nerede duracağı kestirilemeyen krizin ortaya çıkardığı büyük zararlardan en az etkilenebilmek amacıyla kararın alındığı vurgulandı. Ülkede bu büyüklükte ilk kez uygulanan düzenlemenin, karşılıklı güveni, saygıyı ve fedakârlığı yansıttığı belirtilen yazıda, uygulamanın işletmelerin sağlıklı olarak devam edebilmesini ve ülke ekonomisindeki işlevlerini yerine getirebilmelerini temin ederken, bugünkü koşullarda çok sayıda işçinin işten çıkartılmasının alternatifi olması sebebiyle de iş barışına hizmet ettiği vurgulandı.