kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'yi kurtaracaksa iç pazar kurtaracak!

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
11.04.2009
Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'nin 2010'da yaklaşık yüzde 2 büyümesini beklediklerini söylüyor ve ekliyor: "Ben iyimserim. Tüketici güveni yeniden sağlanırsa, iç pazar hareketlenecek"..
Türk özel sektörünün en büyük grubu olan Koç Holding'in direksiyonundaki isim bu pazar İş'te Hayat'ın konuğu. 70 binden fazla kişiyi istihdam eden ve 2008 yılını 55 milyar lira ciro ve 2 milyar lira net kârla kapatan Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'la sohbet ederken, iyimserliği elden bırakmaması dikkatimi çekti. Felaket senaryoları anlatıladursun, 2009'un son çeyreğinde ekonomide kıpırdanma ve 2010'da büyüme bekleyen isimler arasına Koç da katıldı.

* Türkiye'nin en büyük grubunun başında yer alıyorsunuz. 70 binden fazla kişiye doğrudan, bayi ve yan sanayi ile yaklaşık 250 bin kişiye de dolaylı iş veriyorsunuz. Bu kriz ortamında nasıl bir yol haritanız var?
Biz Koç Holding olarak henüz kriz başlamadan önce odaklanma, belli sektörlerde büyüme kararı almıştık. Dört alanda, yani enerji, finans, dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörlerine odaklandık. 2008'in 3'üncü çeyreğinde sinyalleri almaya başlamıştık. Tedbirleri de o tarihten itibaren almaya başladık. Tabii bu arada faaliyetlerini sürdürmeyeceğimiz şirketleri, bazı varlıklarımızı elden planladığımız zamanda çıkarttık. Üstelik varlık değerleri en üst seviyedeyken sattık.

SATIŞ ZAMANLAMAMIZ MÜTHİŞTİ
* Çok şanslısınız o açıdan tabii...
Şans faktörü olabilir ama biz bilinçli ve stratejik planımıza uygun yaptık. Şimdi olsa aynı varlık değerleriyle satamazdık. Örneğin Migros'un kaça satıldığı, şu andaki piyasa fiyatı ortada. Gerçi böylesi derin bir krizde bütün şirketler için aynı durum söz konusu. Yani zamanlama çok müthişti. Bu bir takım oyunu. Ekibimle yaptık bunu. Herkes birbirine yakın durdu, istişare edildi. Herkes tasarruf tedbirlerine çok uyuyor.

* Tasarruf tedbirleri derken, Koç Grubu işten çıkartmaya fazla yönelmedi, onun yerine aldığınız tedbirlerden söz eder misiniz?
Bizim grubumuzda 70 binden fazla kişi çalışıyor. Her şeyden önce yöneticilerimiz gelip "Zam istemeyiz bu yıl" dediler. Bunu da minnetle bir kez daha söylemek istiyorum. Hakikaten korkunç bir özveri gösterdiler. Zaten ancak bu şekilde bu gemiyi Allah korusun çarptırmadan yüzdürebiliriz. Küçük diye nitelenebilir ama pek çok küçük kalemde tasarruf yaparsanız ve bunları üst üste koyarsanız, doğrudan kâra yansıyor. Bakarsanız Koç kültüründe tasarruf Vehbi Bey'den başlayarak hep vardır ama bu dönemde daha da özen göstermeye başladık. Dolayısıyla biz tasarrufu işten çıkartmalarla sağlamaya yönelmedik. O kadar çok yapılabilecek tasarruf var ki. Fotokopi makinesinin renkli ya da renksiz kâğıdından tutun da arkalı önlü basmasına kadar her türlü tedbiri alıyoruz. Ne kadar büyük olursanız olun, bunları küçümsememek lazım. Biz mümkün olduğu kadar az insan çıkartmaya özen gösterdik. Şimdi hükümetin çıkarttığı destek paketlerinden sonra da pazarın hareketleneceğini düşünüyoruz. Sosyal barışın en az etkileneceği bir davranışla bu işten çıkacağız.

KRİZ HERKESİ ETKİLER!
* Hükümetle özel sektörün arası şimdi nasıl sizce?
Herkes aynı geminin içinde. Bir kriz olursa, bu özel sektörü olduğu kadar Ankara'yı da etkiler. Dolayısıyla bu işi hep birlikte çözmemiz lazım. O nedenle biz şöyle demiştik de, böyle oldu, bakın biz haklı çıktık demek yerine daha yapıcı olarak, hükümete bundan sonra elimizden geldiği kadar yol göstermemiz lazım.