kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Meslek lisesi kalite yolunda birbiri ardına teknoloji geliştiriyor

Onlar liseli mucit. Bir avuç genç öğrenci ve onlara inanan, onlar kadar heyecanlı öğretmenleri.
Meslek liselerinin önemine bu sütunlarda çeşitli defalar yer verdim. Özel okulların sahip olduğu hiç bir lükse sahip olmayan, toplumun gelir düzeyi düşük öğrencilerinin rağbet ettiği meslek liselerinde şu sıralar inanılmaz projeler üretiliyor. Ve bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1999'da başlattığı Toplam Kalite Yönetimi konusunda da sessiz sedasız başa güreşiyor.
İşte bunlardan bir tanesi. 2 bine yakın öğrencisi ve 180 personel ve öğretmen ile Türkiye'nin beşinci büyük meslek lisesi konumundaki Malatya Şehit Kemal Özalper Meslek Lisesi'nde bu yıl birbirinden ilginç proje geliştiren öğrenciler, 4 projeyi bölge yarışmasına göndermeyi başardı.
Okul Müdürü Aziz Özduman ile bu projeleri konuşurken, öğrencilerin özellikle çevreye karşı duyarlılıkları ve insan hayatına verdikleri önem dikkatimi çekti. Öğrendim ki proje geliştiren öğrencilerden 8'i, bu okullarda Koç Grubu'nun 'meslek lisesi memleket meselesi' sloganıyla verdiği burslar sayesinde eğitim şansını yakalamış. Projeler öylesine ilginç ve bence önemli ki
Hatırlarsanız Türkiye, 2009'un ilk gününe Ankara'da gaz sızıntısından ölen 7 üniversiteli gencin ölüm haberiyle uyanmıştı. İşte bu acı olay liseli gençlerin gaz sızıntısına önlem olacak bir teknoloji geliştirmesine yol açmış. Projenin adı 'Can Nefes'
Doğalgaz kaçağı olduğu takdirde, hemen bulunduğu evde camı ve fanı otomatik olarak açan, gazı ve suyu otomatik olarak kesen, 187'i otomatik arayıp, adresi veren bir sistem geliştirmiş öğrenciler.
İkinci projenin adı Gasuta. Gaz ve su tasarrufu için düşünülmüş. Banyoda sıcak su beklerkenyaklaşık 18 litre suyun boşa gittiğinden yola çıkmış öğrenciler. Çünkü su istenen sıcaklığa hop deyince gelmiyor. Öğrenciler, banyoda sıcak su aparatının üzerine yerleştirdikleri kumanda sayesinde suyun sıcaklığını istenen dereceye 10 saniyede getirmeyi başarmış. Su ve gaz tasarrufunu tahmin edersiniz herhalde.
Bir de alkollü araç kullanımını tamamen sonlandıracak bir projeleri var öğrencilerin. Müthiş buldum. İsmi Alko Kontak . Alkol metreyi aracın kontak anahtarına yerleştiren öğrenciler, sürücünün alkol metreyi üflemeden aracı çalıştırmasını engellemiş. Üflemek de yetmiyor, şayet sürücünün alkolü yasal değerlerin üzerinde ise araç yine çalışmıyor! Aparat sesli ikaz da veriyor.
Dedim ya bu ülkenin gençlerini gördükçe, üstelik onca zorluğa ve yokluğa rağmen yaptıklarına tanık oldukça insanın umudu artıyor. İnsanın boş verin şu illa da üniversite mezunu olma hırsını diyesi geliyor. Meslek lisesi öğrencilerinin aslında çoğu üniversite mezununun önünde olduğu bir gerçek.
Malatya'da gördüğüm, il milli eğitim müdürlüğünün bu konuda okulları cesaretlendirdiği ve önlerini açtığı yolunda. Avrupa Kalite Ödülü dahi okulların gündeminde. Malatya'daki ŞKÖ Endüstri Meslek Lisesi'nin 81 il ve ilçede var olan tüm anaokulu, ilk öğretim ve orta öğretim okulları arasında finale kalan 7 okul arasına girmesini takdire şayan buluyorum ama başarının tesadüf olmadığını da görüyorum.
İşte size kalite yolculuğuna çıkan devlet liselerinden birinden ilginç bir o kadar önemli ve gelecek vaat eden bir kesit.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın