kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Bugün futbol konuşmak gerek..

Dünya yerinden oynasa, bugün millet futbol konuşacak.. Akşam Galatasaray-Fener maçı olunca başka şey konuşulmaz bu ülkede.. Ben de futbol konuşacağım, konu dışında kalmamak için.. Ama Galatasaray-Fener maçını değil..
İster inanın, ister inanmayın, bu maç bende zerre heyecan, zerre beklenti yaratmıyor.. Hoş olan yanı arkadaşlarımın bu gece bende toplanmalarına vesile olması hepsi o..
Futbol bu kadar kötü, bu kadar zevksiz, bu kadar tatsız olunca, sonuç beni inanın fazla ilgilendirmiyor.. Ben güzel şeyler görmek istiyorum, ekrana bakarken.. Tabela değil.. Peki o zaman "Futbol" diye ne yazacağım..
İnönü Stadını..
Günün tartışma konusu..
Beşiktaş bu stadı yıkıp, yerine çağdaş bir yapı koymak istiyor.. "SİT" diye itiraz edenler var.. "Cumhuriyet tarihinin önemli bir yapısıdır. Yıkılamaz" diyenler.. Anıtlar Kurulu'nda da bu görüşte olanlar var.
Bir de tam tersini savunanlar var.. "Burayı yıkın. Yok edin, stat ortadan kalsın, park olsun.."
İnönü Stadı'nın yapılmasını da Cumhuriyete sövmek için bahane olarak ileri sürenler "Sarayın ahırlarının yerine stat mı yapılır" diyen bile çıktı.
Cumhuriyet her şeyi kötü yaptı ya.. Şehirciliğin de içine etmiş, burayı stat yeri seçerek..
Uzun yıllar, stadın, inşa edildiği mimari güzelliği içinde bir tarih olarak muhafazası gerektiğini düşündüm ben de.. Ama Wembley'in, dünya futbolunun Kâbesi Wembley'in dümdüz edilip yerine yepyeni ve çağdaş bir stat inşa edilmesi, beni tekrar düşünmeye yöneltti.
"İkinci Dünya Savaşı'nda bombalanan Londra'nın köhne binalarını dahi resimlerine bakıp bire bir yeniden inşa edecek kadar muhafazakâr İngilizler kendileri için kutsal Wembley'i, insanlarına daha rahat bir kullanım sağlamak için yıkıyorlarsa, İnönü Stadı günün gereklerine hiç karşılık vermeyen köhneliği ile niye kalsın" dedim kendi kendime..
İnönü Stadı sadece Beşiktaş değil, çağdaş Türkiye için bir spor tesisi olarak yeniden inşa edilmeli.. Burada milli maçlar oynarız. Yarın Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı turnuvalar için gurur verici bir Açılış ve Kapanış stadı olur..
Aslında, o ülkenin başına bela Olimpiyat Stadı'nı inşa edeceğimize, keşke daha o zaman İnönü Stadı'nı çağdaşlaştırsaydık. Los Angeles Olimpiyat için stat mı inşa etti, 1984'te?.. Emektar Coloseum elden geçirildi, oldu Olimpiyat Stadı..
Nişantaşı'na giden yolu tribün altına alarak Maçka sırtlarına yaslanan büyük tribünü ile 60 bin kişilik İnönü, harika bir Olimpiyat Stadı olurdu..
Niye harika?..
Dünyayı gezdim. İşte söylüyorum..
İnönü dünyanın en iyi seçilmiş stat yeridir.. Dünya üzerinde bu kadar kolay dolup, bu kadar kolay boşalan bir stat daha görmedim.. Maç bitsin, 10 dakika sonra stat civarında tek kişi görmezsiniz.. Öyle dağılım yolları vardır. Hemen karşısı deniz.. Motorlar ve vapurlar sizi anında Asya yakasına taşırlar.. Sağa dönün Karaköy, sola dönün Beşiktaş icap ederse yürüyüş mesafesinde ve de iki yönlü tonla otobüs ve minibüsün (Yapıldığı zaman tramvayın) geçtiği yer. Yukarı çıkın, kentin dağılım merkezi Taksim gene yürüyüş mesafesinde..
Bugün metro da, İstanbul yakasına giden tramvay da stadın yanı başında. Yeni yapılan tüneller ulaşımı daha da hızlandırıp kolaylaştırıyor..
İstanbul halkının daha kolay gelip, gideceği bir yer daha yok kentte..
Kadıköy'ün tek yolunu tıkayan, otobana, yarım metrelik kaldırımla açılan çağdışı, sistem dışı, şehircilik dışı, ruhsatı var mı, yok mu hâlâ bilmediğim, varsa kimin imzaladığını çok merak ettiğim Saraçoğlu Stadı'na ses çıkarmayan, hatta övgü yarışına girenlerin, İnönü Stadı gibi çok ama çok akıllı bir yer seçimine itiraz etmelerini aklım almıyor, almayacak!.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın