kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Endonezya'da parlamento seçimleri

AA
Giriş Saati : 09.04.2009 08:46
Güncelleme : 09.04.2009 21:57
Yeni Haber
Endonezya'da ulusal ve yerel parlamento seçimleri için oy verme işlemi başladı...
Yerel bir yetkili, 171 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, oy verme işleminin TSİ 01.00'de (yerel saatle 07.00) ilk olarak, bağımsızlık yanlısı göstericilerle polisin son günlerde çatıştığı Papua bölgesinde başladığını belirtti.

17 yaşında ve üzerindekilerin oy kullanacağı Endonezya'da 38 parti yarışıyor.

234 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olan, Hindistan ve ABD'den sonra dünyanın üçüncü büyük demokrasisi olarak gösterilen Endonezya'da oyların Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun Demokrat Partisi, eski devlet başkanı Megawati Sukarnoputri'nin Endonezya Milliyetçi Cephe Partisi (PDI-P) ve ölen eski diktatör Suharto'nun partisi Golkar arasında dağılacağı belirtiliyor. İslamcı partilerin ise parlamento seçimlerinde düşük oy alsalar da, devlet başkanlığı yarışında önemli rol oynaması bekleniyor.

Endonezyalılar bugünkü seçimlerde yerel ve ulusal parlamento üyelerini belirlemenin yanı sıra ortaya çıkacak duruma göre, 8 Temmuzda, siyasal partiler ya da önceden adaylıklarını açıklamış veya seçim sonuçlarına göre belirlenecek adaylar arasında devlet başkanlığı ve başkan yardımcılığı yarışı için bir kez daha sandık başına gidecek. Bu seçimde ise Yudhoyono favori gösteriliyor.

Kesin sonuçların 2 haftaya kadar açıklanması bekleniyor.

SEÇİMLERE ŞİDDET KARIŞTI

Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi Endonezya'da bugün yapılan parlamento seçimlerine şiddet karıştı.

Endonezya'dan bağımsızlığını isteyen Papua bölgesinde çıkan şiddet olaylarında en az 6 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis, aralarında silahlı kişilerin de bulunduğu bir kalabalığın, bölgenin başkenti Jayapura'daki bir üniversite binası dahil çok sayıda binayı ateşe verdiğini ve polis noktalarına saldırdığını kaydetti.

Ayrılıkçı "Özgür Papua Hareketi'nin yıllardır faal olduğu bölgedeki gerginlik yakın haftalarda artmış ve bazı Papualılar seçimlerin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Papua, 1969'da Hollanda idaresinden, ada halkının önde gelenlerinin katıldığı oylama sonucu Endonezya'nın kontrolüne geçmişti. Doğal kaynaklar bakımından zengin olan bölgede, bir Amerikan şirketi tarafından işletilen ve dünyanın en büyük bakır ve altın rezervlerine sahip Grasberg madenleri bulunuyor.