kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bağdat'ta ABD karşıtı gösteri

İHA
Giriş Saati : 09.04.2009 09:40
Güncelleme : 09.04.2009 21:57
Yeni Haber
Irak'ın başkenti Bağdat'ta son 6 yıldır geleneksel hale gelen ABD ve işgal karşıtı gösteri, rejimin devriliş tarihinde bugün bir kez daha tekrarlanıyor...
Devrik lider Saddam Hüseyin rejiminin yıkılışının 6. yıldönümü dolayısıyla, çoğunluğu sertlik yanlısı radikal Şii lider Mukteda Sadr'ın yandaşlarınca oluşturulan binlerce Iraklı, sağanak yağmur altında ellerinde taşıdıkları ABD aleyhtarı pankart ve dövizlerle işgali protesto ediyor.

Hükümet, protesto gösterileri beklentisi nedeniyle eylem alanına çıkan ana arterler ile ara sokakları araç trafiğine kapattı. Irak ve ABD ordusu ile polis birimlerinden oluşan güvenlik kolları olası terör saldırılarına karşı bölgede geniş güvenlik önlemi alırken, Irak bayraklarıyla donatılan meydana saatler öncesinden akın eden göstericiler ise zaman zaman izdihama yol açtı. Eylemciler, "Kella Kella Amerika" (Hayır Hayır Amerika) ve "Uhrec Uhrec ya Muhtaal" (Defol Defol İşgalci) gibi sloganlar atarken, kalabalığın çiğnemesi için yerlere Amerikan ve İsrail bayraklarının atılması dikkat çekti.

Gösteriye, özellikle Bağdat'ın doğusunda bulunan ve 2003 yılından bu yana Irak'taki direnişin Şii kanadına yön veren Mukteda el-Sadr'ın yandaşları eyleme yine damgasını vurdu. Ülkenin farklı kentlerinden Sünni Iraklıların da katıldığı gösteri, şu sıralar sağanak yağmur altında devam ediyor.

ABD ordusu, savaşın başlangıcından 20 gün sonra, 6 yıl önce bugün Bağdat'ı ele geçirerek 24 yıl süren tek partili Baas rejiminin saltanatına son vermişti.

Irak'taki bazı "ulusalcı yurtsever" direnişçiler, terör örgütü El Kaide'nin sivil eylemlerinin aksine halen askeri hedeflere yönelik koalisyon güçlerine karşı isyanlarını yer yer sürdürüyor.