kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gürcistan'da siyasi kriz!

İHA
Giriş Saati : 09.04.2009 13:02
Güncelleme : 09.04.2009 21:57
Yeni Haber
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te muhalefetin Devlet Başkanı Michael Saakaşvili'yi protesto etmek amacıyla düzenlediği geniş katılımlı gösteriler başladı. ..
Aralarında Cumhurbaşkanı Saakaşvili'ye yakınlığı ile bilinen ancak geçen yıl da muhalefetin yanında yer alan eski Parlamento Başkanı Nino Burcanadze ile eski Başbakan Zurab Noğaydeli, Gürcistan'ın eski Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi İrakli Alasania ve başlıca muhalefet partilerinden oluşan protestocular, bugün başlattıkları gösterileri Saakaşvili'nin istifasına kadar sürdürmeye kararlı olduklarını dile getirdiler.

2001 ila 2008 yılları arasında Gürcistan Parlamento Başkanlığı görevinde bulunan Nino Burcanadze, Saakaşvili'yi otoriter baskı rejimi kurmak ve insan hakları ihlalleri işlemekle suçlarken, Gürcistan'ın eski BM temsilcisi Alasaniya da "Saakaşvili, Güney Osetya'da Rusya'nın tuzağına düşerek Gürcistan'ı felaketle sonuçlanan bu savaşa sürüklemiştir. Saakaşvili bir an önce liderlikten çekilmelidir. Gürcistan'ın yeni yönetimi ise Rusya, Güney Osetya ve Abhaz yetkilileri ile görüşmelere başlamalıdır" şeklinde konuştu.

Gürcü polisi başkentte gerçekleştirilen gösteriler nedeniyle geniş çaplı güvenlik önlemleri alırken, Gürcistan İçişleri Bakanı Vano Merabişvili de polis güçlerinin göstericilere müdahale etmeyeceğini, sadece asayişi sağlamak halkı korumak için görevlendirildiklerini kaydetti. Muhalefet partililer yaklaşık 15 partiye protesto gösterilerine katılmaları için çağrıda bulunmuştu.

Rusya, Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinde 2008 yılının Ağustos ayında çıkan çatışmalara müdahale ederek, Gürcü ordusunun bölgeden geri çekilmesini sağlamıştı.

Rusya, 26 Ağustos'ta Güney Osetya ve Gürcistan'daki diğer ayrılıkçı bölge olan Abhazya'nın bağımsızlıklarının resmen tanınmasının ardından Tiflis ile Moskova arasındaki tüm ilişkileri kesmişti. Saakaşvili'yi savaş suçlusu olarak itham eden Rusya, Gürcü yönetimi ile herhangi bir temasta bulunmayacağını açıklamıştı.