kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye dünyanın parlayan yıldızı"

CİHAN
Giriş Saati : 09.04.2009 13:49
Güncelleme : 09.04.2009 21:57
Yeni Haber
Norveç Meclis Başkanı Thornbjorn Jegland, Türkiye'nin dünyanın parlayan yıldızı olduğunu söyledi. ..
Yabancı basın mensuplarına özel sabah kahvaltısı veren Norveç Meclis Başkanı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Jegland, Türkiye'nin son dönemde dünya siyasetinde çok önemli işlere imza attığını söyledi. Norveçli başkan, "Gerek stratejik konumuyla gerekse İslam dünyasında laik ve demokrat olan tek ülke olması sebebiyle Türkiye, Ortadoğu'da ve dünyada barışın tesis edilmesi için çok önemli görevler üstlenebileceğini herkese gösterdi" diyerek Türkiye'den övgüyle bahsetti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin de çok anlamlı olduğunu belirten Jegland, "Obama, NATO ve AB zirvesini saymazsak neredeyse ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yaptı. Bu ziyaret Türkiye'nin, önümüzdeki dönemde dünya siyasetinde ne kadar önemli bir rol üstleneceğinin de bir göstergesi" dedi.

Batı ile İslam dünyası arasında son yıllardaki yaşanan bazı olaylar yüzünden ilişkilerin iyi olmadığını belirten Meclis Başkanı Jegland, "Obama'nın Batı ile Müslümanlar arasındaki ilişkileri kuvvetlendirmek için ilk yurtdışı gezisine Türkiye'den başlaması çok anlamlı" şeklinde düşüncelerini açıkladı. Türkiye'nin, İslam dininin demokrasiye ters olmadığını ve ikisinin başarılı bir şekilde nasıl götürülebileceğini tüm dünyaya gösterdiğini belirten Meclis Başkanı, "Türkiye bu başarılı uygulamasıyla gerek diğer Müslüman ülkelere gerekse Batı dünyasına çok önemli mesajlar veriyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Norveç olarak Türkiye ile her alanda ilişkilerini arttırmak istediklerini belirten Jegland, 16 Nisan'da bir dizi ziyaret için Türkiye'ye gideceğini söyledi. İki gün sürecek gezide Türkiye Meclis Başkanı Köksal Toptan, Dışişleri Bakanlığı'ndan Ertuğrul Apakan ve Avrupa Karma Parlamento Konseyi Türkiye Başkanı Mevlüt Çavusoglu ile görüşmelerde bulunacağını belirtti.

Norveç'in en tanınmış siyasetçilerinden biri olan ve halen Norveç Meclis Başkanlığı görevini devam ettiren Thornbjorn Jegland Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, İşçi Partisi Genel Başkanlığı gibi görevlerde bulundu. Meclis Başkanlığı'nın yanı sıra geçtiğimiz ay Nobel Barış Komitesi Başkanlığı görevine de getirilen Jegland, bu yıl yapılacak olan Avrupa Konseyi Parlementosu Genel Sekreterliği için de adaylığını resmen koymuş bulunuyor.