kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çalık Grubu'na verilen proje kredisi ilk değil, diğer satışlarda da verildi

05.04.2009
Proje kredisi daha önce de kullanıldı. Örneğin telekomünikasyon ve rafineri özelleştirmelerinde libor+%2.40-2.80'le kredi verildi ve sadece hisse-hesap rehnedildi..
YDK raporuna konu edilen SABAH-atv'ye yönelik verilen proje kredisi Türkiye'nin tarihe geçen dev özelleştirmelerinde de verildi. Bunun için öncelikle proje kredisini açalım. Proje kredisi; yatırımcı şirketin koyacağı özkaynağın yanı sıra proje finansmanına konu varlıkların teminat alınması ve bu varlıkların yaratacağı gelirle, belirlenmiş vadede kredinin geri ödemesi esasına dayanıyor. Özelleştirme ve TMSF ihalelerinde bankalar, "proje kredisi" olarak finansman temin edebiliyor. Örneğin, rafineri özelleştirme ihalesine giren bir büyük grup, bir kamu bankasından 10 yıl vadeli, libor+yüzde 2.80 faizle proje kredisi aldı. Üstelik kredi için sadece hisse ve hesap rehni yeterli görüldü.

ÜSTELİK DÜŞÜK FAİZLİ
Telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren şirketin alınması sırasında yine kamu bankasından proje kredisi (10 yıl vade, libor + yüzde 2.40 faiz) 180 milyon dolar kredi kullanıldı. Bu kredi de hisse ve hesap rehni ile verildi. Dikkati çektiği şekilde burada teminatlar sadece hisse ve hesap rehni. Çalık Grubu'nun kredisi de diğer örnekler gibi proje kredisi. Üstelik bu kredi, benzerlerine kıyasla daha yüksek faiz ve teminatla... Örneğin, Turkuvaz AŞ'nin Halkbank'tan aldığı 10 yıl vadeli 375 milyon dolarlık kredi için libor+yüzde 4.85 faiz uygulandı. Hisse ve hesap rehnine ek olarak şahsi kefalet, ipotek ve işletme rehni de verildi.