kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Güneş enerjisiyle evinde elektrik üret, alım garantili olarak devlete sat'

Bülent AYDEMİR ANKARA
05.04.2009
Enerji Bakanlığı güneş enerjisiyle elektrik üretimi için yol haritasını belirledi. Fiyat ve uygulanacak teknoloji için yasal düzenleme bekleniyor..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaşanan enerji sıkıntısını aşmak "evinde güneş enerjisiyle elektrik üret-fazlasını devlete sat" modeline ilişkin eylem planı hazırladı. Buna göre fiyat ve uygulanacak teknoloji için yasal düzenleme yapılacak, lisans başvurularına rüzgar enerjisinden sonra "güneş enerjisi" de eklenecek, güneş enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi için yönetmelik hazırlanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) başvurular için tarih ilan edecek. Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) konuyla ilgili değerlendirmesini EPDK'ya bildirecek.

HER EVE GÜNEŞ PİLİ
Vatandaşlar isterlerse evlerinin üzerine güneş pili koyabilecek. 500 kilovat saate kadar şirket kurmadan enerji üretebilecek vatandaşlar, ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilecek. Bir evin ortalama elektrik ihtiyacının 3 kilovat saat olduğu dikkate alındığında, bir vatandaş güneş piliyle 40 daireli 4 apartmanın ihtiyacını karşılayabilecek. Portekiz, İtalya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İspanya'da güneş enerjisine yapılan yatırımlarda alım garantili teşvik süreleri 15- 25 yıl arasında değişiyor. Avustralya, Japonya, İsrail ve ABD güneş enerjisinden yararlanan ülkelerin başında geliyor. İsrail'de güneş enerjisiyle her yıl 300 bin ton petrole eşdeğer enerji sağlanıyor. Türkiye'nin yıllık güneş enerjisi potansiyeli ise 380 milyar kilovat saat düzeyinde.