kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Krizin merkez üssü ABD’den gelen haberler borsaları sarsmaya devam ediyor.

Seçimlerin teğet geçtiği piyasalara otomotiv çarptı

30.03.2009
Yerel seçimlerin piyasalara etkisi sınırlı kaldı. Yeniden yapılanma planları beğenilmeyen otomotiv devleri GM ve Chrysler'in iflas edebileceği endişeleri piyasalarda yeni bir satış dalgası başlattı..
Borsalar yine ağır yaralı... ABD'den kötü haber akışının başlaması ile birlikte son iki haftadır bahar havası yaşayan piyasalarda işler tersine dönmeye başladı. ABD Hazine Bakanı Timothy Giethner, bazı bankaların daha fazla yardıma ihtiyaç duyacağını söylemesi ile bankacılık hisseleri çakıldı. Deutsche Bank ve Citigroup hisselerinde sert satışlar yaşandı. Günün diğer kötü haberi yine ABD'den, bu kez otomotivcilere geldi. Obama Yönetimi, GM ve Chrysler'in yeniden yapılanma planlarını reddetti. Ardından her iki şirket için de iflasın en iyi seçenek olabileceğini söyleyerek piyasalar sarstı. GM hisseleri ABD borsasında yüzde 30'un üzerinde değer kaybetti. ABD'den gelen kara haberlere, İspanya'nın bir bankayı kurtaracağı haberleri eklendi. Tokyo Borsası yüzde 4.53, Frankfurt Borsası yüzde 5.10, İMKB yüzde 2.15 değer kaybetti. ABD borsalarında kayıplar yüzde 3'ü geçti.

DOLAR DEĞER KAZANDI
Borsalardaki panik havası kurlara da yansıdı. Dolar dünyada değer kazanırken, euro/dolar paritesi 1.3140 geriledi. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dolar karşısında sert geriledi. Macar Forinti ve Kore Wonu yüzde 4, Çek Korunası yüzde 2.70, Polonya Ziloty yüzde 2.5 değer kaybetti. Dışarıdaki olumsuz hava birebir Türkiye'ye de yansıdı. TL karşısında da değer kazanan dolar, sabah saatlerinde 1.70'i geçti. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 14.22'den 14.30'a çıktı.