kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

G-7'ler para, gelişmekte olan ülkeler oy peşinde

İrfan DONAT EKONOMİ
30.03.2009
2 Nisan'da Londra'da toplanacak G-20 zirvesinde gelişmiş ülkeler IMF fonlarının yükseltilmesini isteyecek, gelişmekte olanlar ise fondaki söz haklarının artırılmasını..
Londra'da 2 Nisan'da toplanacak G-20 zirvesinde herkes küresel krize karşı ortak kararlar alınması umudu ile beklerken, başta ABD olmak üzere AB ve gelişmekte olan ülkelerin ajandalarında ayrışan birçok konu bulunuyor. AB ülkeleri mali piyasalarda reforma yönelik düzenleme yapılmasını savunurken, ABD kurtuluşun piyasanın canlandırılmasına yönelik kamu harcamalarının artırılmasından geçtiğine inanıyor.

ÖNCE REFORM SONRA DESTEK
IMF için en az 500 milyar dolarlık kaynak sağlanması gerektiğini savunan AB ülkelerine karşın, başını Çin, Brezilya ve Hindistan'ın çektiği gelişmekte olan ülkeler IMF'de daha fazla söz sahibi olma yolunu açacak reformlar hayata geçirilmezse IMF'ye destek olma konusunda gönülsüz bir tavır ortaya koyuyor. ABD ve AB ülkeleri ise gelişmekte olan ülkelerin IMF kararları üzerinde daha etkin hale gelmesine fazla sıcak bakmıyor. Gelişmekte olan ülkeler aynı zamanda ABD ve Avrupa Birliği ülkelerini IMF'nin zor durumdaki devletlere yardım konusuyla ilgili bilgi paylaşımını artırmaya davet ediyor ve ABD'nin öncelikli olarak bankacılık problemlerine odaklanması gerektiği yönünde baskılarını artırıyor.

REKABETÇİ DEVALÜASYON
G-20 zirvesinde ülkelerin birbirlerinin ekonomilerini etkileyecek devalüasyonlardan uzak durma konusunda anlaşmaları bekleniyor. Reuters'ın ele geçirdiği taslak metninde, "Ekonomi politikalarımızı, diğer ülkelere etkilerini değerlendirerek yürütmeye ve para birimlerimizde rekabetçi devalüasyonlardan uzak durmaya çalışacağız" ifadesine yer verildi. Taslak metinde yer alan ve G-20 ülkelerinin fikir birliğinde olduğu diğer bir madde ise IMF'nin, Çoktaraflı Kalkınma Bankaları'nın ve ticaret finansmanının artırılması yönünde. Gündemdeki diğer bir önemli konu ise korumacılık. Dünya Bankası'nın raporuna göre G-20 ülkelerinden 17'si direk ya da dolaylı yoldan korumacılığı teşvik eden kararlar aldı. Liderler, dünyada artan korumacılık tehdidine karşı nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunacak.