kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Erdoğan, seçimler için hükümet üyelerini de seferber etti ancak son durum Kabine’yi sarsabilir...

Kabine'de seçim depremi

Zübeyde YALÇIN ANKARA
30.03.2009
Bakanlar Kurulu'nun ağır topları Başbakan'ın talimatıyla bölgelerinde AKP adaylarına destek oldu. Ancak, Şahin, Çelik, Unakıtan, Eker, Güler, Tüzmen'in destekleri yetmedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kabine'de seçim depremi
Başbakan Erdoğan'ın seçimden sonra değişiklik yapacağının sinyali verdiği Hükümetin ağır topları seçimde yenilgiye uğradı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, memleketlerinde AK Parti'ye ait belediyeler başka partilere geçti. Seçimi kazanan bakanları ise Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ oldu. Seçim sonuçlarının kabine değişikliğinde etkisi olacağı da kulislerde yoğun olarak konuşuldu.

ANTALYA CHP'DE
Seçim çalışmaları sırasında yaptığı açıklama ile "AK Parti'ye oy vermeyecek seçmenleri tehdit ediyor" tartışmalarına neden olan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, seçim bölgesi Antalya belediye başkanlığını CHP'ye teslim etti. Kabinenin diğer kaybeden isimleri şöyle:

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: Seçim bölgesi Van'da belediyeyi DTP kazandı. 2004 seçimlerinde belediyeyi AK Parti almıştı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: Unakıtan hastalığı nedeniyle seçimlerde Eskişehir ile yeterince ilgilenemedi. Eskişehir'de DSP adayı Yılmaz Büyükerşen yüzde 51.51 ile başkanlığı yeniden kazandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker: Erdoğan'ın özel önem verdiği ve mutlaka kazanmak istediği Diyarbakır'da beklenen olmadı. DTP'li Osman Baydemir oy patlaması yaparak yüzde 65 oy oranı ile ikinci kez başkanlık koltuğuna oturdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler: Memleketi Ordu'da ikinci kez belediye başkanlığını DSP'ye bırakmak zorunda kaldı. DSP'nin adayı Seyit Torun yüzde 52 ile yeniden kazandı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın: Seçim bölgeleri İzmir'i CHP'den geri alamadılar. İzmir'de AK Parti'de olan çok sayıda ilçe ve belde belediyesi de CHP'ye geçti.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: Seçim bölgesi Mersin'de belediye yine CHP'den alamadı. CHP'li Özcan yüzde 30 ile kazandı.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan: Seçim bölgeleri Ankara'da Büyükşehir belediyesini AK Parti kazandı. Ancak, 2004 seçimlerinde yüzde 50'lerin üzerinde olan oylar yüzde 38'lere indi. AK Parti, Yenimahalle, Gölbaşı ve Etimesgut belediyelerini de kaybetti.

Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Nazım Ekren, Devlet Bakanları Egemen Bağış, Murat Başesgioğlu, Nimet Çubukçu, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay: İstanbul'da Topbaş, 2004'e göre oylarını düşürmesine rağmen yüzde 44 ile arka arkaya seçimleri kazanan ilk belediye başkanı oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Bursa'da seçimi kazandı ancak AK Parti oylarında düşüş yaşandı. AK Parti yüzde 47 oy oranı ile yeniden kazandı.

Çevre Bakanı Veysel Eroğlu: Seçim bölgesi Afyon'da AK Parti yüzde 48 ile belediye başkanlığını yeniden kazandı.

Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Manisa Milletvekili, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç: Seçimin en büyük sürprizlerinden biri yaşandı ve Arınç ile Tanrıverdi seçim bölgeleri Manisa'nın belediye başkanlığını MHP'ye bırakmak zorunda kaldı. Manisa'da MHP adayı Cengiz Ergun yüzde 38 oy ile kazandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: Seçim bölgesi Giresun'da belediye başkanlığını CHP kazandı. Bu ilde belediye AK Parti'deydi. CHP yüzde 46 aldı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan: Zonguldak'ta CHP kazandı. Tarafsızlığı nedeniyle seçim çalışmalarına katılmadı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Manisa'daki seçim sonuçları tam olarak analiz etmediklerini belirterek, "Ancak arkadaşları bize karşı, CHP'li seçmenin MHP adayını desteklediğini, oyları birleştirdiğini söyledi" dedi. Nurettin Canikli, aday seçimindeki bazı hatalar nedeniyle seçimi kaybettiklerini belirterek, "Hizmette sorun yoktu ama iletişimde sorun vardı" dedi. Eksikliklerimizi görmemiz ve ilk genel seçimde şok yaşamamamız için seçmen sandıkta ince ayar yaptı.