kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ankara'nın bir yıllık suyu birikti

CİHAN
Giriş Saati : 27.03.2009 13:14
Güncelleme : 27.03.2009 16:22
Yeni Haber
Başkent'te yaklaşık 3 aydır mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlar, son yıllarda yaşanan kuraklığın izini silerken, barajların da yüzünü güldürmeye devam ediyor. Barajlarda Başkent'in bir yıllık ihtiyacını karşılayacak miktarda su birikti...
Ankara'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan bir yıl önce kot altından pompalar yardımıyla su alınırken, son yağışlar ve eriyen karlardan gelen 309 milyon metreküp su ile birlikte barajlarda toplam 374 milyon metreküp su rezervi oluştu.

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, ocak, şubat ve martta yağan kar ve yağmurun barajların yüzünü güldürdüğünü belirterek, "Bu yılın başından itibaren barajlara toplam 278 milyon metreküp su geldi. Bu da barajlardaki kullanılabilir toplam su miktarını 309 milyon metreküpe çıkardı" dedi.

Başkent'in su ihtiyacını yeni devreye giren Kavşakkaya Barajı ile birlikte karşılayan 7 barajda 309 milyon metreküp kullanılabilir, toplam da ise 374 milyon metreküp su rezervi olduğunu kaydeden Kamil Kılıç, şunları söyledi: "Bu yılın başında yani yaklaşık 3 aylık süre içinde barajlara toplam 278 milyon metreküp su akışı oldu. Barajlara 2006 yılında toplam 257 milyon metreküp, 2007 yılında 170 milyon metreküp, 2008 yılında 209 milyon metreküp su geldiğini hatırlarsak, son 3 ay süre içerisinde barajlara gelen su miktarını daha iyi anlarız. Barajları besleyen havzalarda bulunan karların da erimesiyle ilk 4 aylık süre içinde 150- 200 milyon metreküp suyun daha barajlara geleceğini tahmin ediyoruz."

Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk oranının şimdilik yüzde 23,62 dolayında bulunduğunu söyleyen Kamil Kılıç, "Barajlarımızın doluluk yüzdesinin düşük görülmesinin nedeni tek başına Çamlıdere Baraj hacminin çok büyük olmasından kaynaklanmaktadır. Yani bu barajımız İstanbul dahil Türkiye deki bir çok ilin baraj hacimleri toplamından daha fazladır. Örnek verecek olursak İstanbul'u besleyen barajlarının toplam hacmi 868 milyon metreküptür. Kızılırmak hariç Ankara'yı besleyen barajların toplam hacmi ise 1 milyar 583 milyon metreküptür." diye konuştu.

Son yağışlarla birlikte Barajlardaki su miktarının Başkent'in bir yıllık su ihtiyacını karşılayacak düzeye geldiğini kaydeden Genel Müdür Kılıç, Karların erimesi ve yağışların sürmesi halinde, barajlardaki su rezervinin Başkent'in 1,5- 2 yıllık suyunu karşılayabilecek duruma geleceğini tahmin ettiklerini söyledi.

"DERELERDEN 176 BİN METREKÜP SU GELİYOR"

Başkent'te, kuraklığa bağlı yaşanan su sıkıntısının, 2007 yılı mayıs ayında devreye alınan Kızılırmak Projesi'yle 20 yıl süreyle çözümlendiğini anlatan ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, "Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşıladığımız Çubuk 2, Bayındır, Kurtboğazı, Çamlıdere, Eğrekkaya, Akyar ve Kavşakkaya barajlarından kuraklık nedeniyle tam kapasiteli su alamıyorduk. Barajlarımızın yeniden dolmasının ardından, Kızılırmak hattını devreden çıkararak, tekrar bu barajlarımızdan su vermeye başladık. Ayrıca bu barajlarımızı besleme imkanına sahip, boşa akan dere ve çayları da barajlarımıza bağladık. Bunlardan, geçen yıl bağlanan Kirmir ve Berçin Çayı ile yeni bağlantısı yapılan Devret Deresi'yle günde ortalama 176 bin metreküp su Kurtboğazı Barajı'na aktarılıyor. İlkbahar, sonbahar ve kış aylarında bu su miktarı zaman zaman daha da artabiliyor" diye konuştu.

BARAJLARDA SON DURUM

Başkent'in, kış aylarında günlük su tüketiminin ortalama 800 bin metreküp olduğunu, yaz aylarında ise bu miktarın 1 milyon metreküpün üstüne çıktığını söyleyen Kılıç, Ankara'ya su sağlayan barajlardaki son durumu şöyle açıkladı:

"Ankara'nın su gereksiniminin tek başına üçte ikisini karşılayan Çamlıdere Barajı'ndaki su rezervi 205 milyon m3, Kurtboğazı Barajı'nda 30 milyon m3, Eğrekkaya Barajı'nda 57 milyon m3, Çubuk 2 Barajı'nda 14 milyon m3, Akyar Barajı'nda 43 milyon m3 ve Kavşakkaya Barajı'nda 25 milyon m3 olmak üzere toplam 374 milyon metreküp su rezervi bulunuyor."