kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hafta sonu hava nasıl olacak? - HARİTALI

Giriş Saati : 27.03.2009 07:12
Güncelleme : 27.03.2009 16:22
Yeni Haber
Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre 5 günlük haritalı hava tahminleri.....
Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemizin büyük bölümünde görülecek olan yağışların; Orta ve Doğu Akdeniz (Mersin, Adana, K.Maraş, Hatay, Anamur,Alanya, Manavgat, İbradı, Gazipaşa, Serik) ile yarın (Cuma) sabah saatlerinde Batı Karadeniz ve iç Anadolu'nun batısında (Eskişehir, Ankara, Konya, Karaman)öğleden sonra ve akşam saatlerinde İç Anadolu'nun doğusu (Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray, Karaman), Orta Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında (Erzincan, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bingöl, Adıyaman, G.Antep, Kilis, Ş.Urfa, Diyarbakır) kuvvetli olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Kuzey ve iç kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

RÜZGAR: Genellikle güney ve güneybatı (Lodos), Marmara ile zamanla batı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, iç ve batı bölgelerde kuvvetli olarak esecek. Güneydoğu Anadolu'da kuvvetli olarak esecek rüzgarın toz taşınımına neden olması bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN UYARILAR

KUVVETLİ KAR YAĞIŞI UYARISI: Mart kapıdan baktırdı kazma kürekleri yaktırdı. Son yılların en soğuk kışını yaşan Türkiye'de Mart ayı sonlarına yaklaşılmasına rağmen meteorolojiden kuvvetli kar uyarısı geldi.

Meteoroloji, Batı Karadeniz'in iç kesimleri (Bolu, Düzce ve Kastamonu) ile İç Anadolu'nun batısında (Konya, Eskişehir, Ankara ve Çankırı) kuvvetli kar uyarısı yaptı.

Kar yağışının Karadeniz'in iç kesimleri (Çorum, Amasya, Tokat) ile İç Anadolu'nun doğusunda (Yozgat, Sivas, Kayseri, Kırşehir, Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir, Kırıkkale) etkili olması bekleniyor. Yetkililer kuvvetli kar yağışı ile birlikte kuvvetli don olayı beklendiğini belirterek, vatandaşların tedbirli olmasını istedi.

KUVVETLİ YAĞIŞ: Yağışlar; Orta ve Doğu Akdeniz (Mersin, Adana, K.Maraş, Hatay, Anamur,Alanya, Manavgat, İbradı, Gazipaşa, Serik) ile yarın (Cuma) sabah saatlerinde Batı Karadeniz ve iç Anadolu'nun batısında (Eskişehir, Ankara, Konya, Karaman)öğleden sonra ve akşam saatlerinde İç Anadolu'nun doğusu (Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray, Karaman), Orta Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında (Erzincan, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bingöl, Adıyaman, G.Antep, Kilis, Ş.Urfa, Diyarbakır) kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Sel, su baskını, taşkın, yıldırım düşmesi vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR: Rüzgarın; Doğu Anadolunun güneybatısı ile Güneydoğu Anadoluda güney ve güneybatı (Lodos), Marmara ile zamanla batı kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden kuvvetli olarak esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Deniz ulaşımında aksamalar, Toz taşınımı, soba ve baca zehirlenmeleri, çatı uçması vb.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Bu gece ve yarın sabah saatlerinde doğu bölgelerde (Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu) buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

ZİRAİ DON UYARISI: Türkiye halen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında bulunurken, meteorolojiden zirai don uyarısı geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 27-28 Mart gecesi, kıyı ve batı kesimleri hariç Marmara'da, Batı Karadeniz ve Ege'nin iç kesimlerinde, Akdeniz'in kuzeydoğu (Kahramanmaraş) ve kuzeybatı (Burdur ve Isparta) kesimlerinde hafif, yükseklerde orta kuvvette don beklendiği bildirildi.

28-29 Mart gecesi, Marmara'nın güneydoğu kesimlerinde, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'in iç kesimlerinde hafif, yükseklerde orta kuvvette don olayı bekleniyor.

Tarım faaliyetlerinin olduğu bu bölgelerde, çiçeklenme dönemindeki badem, kayısı, erik, fındık vb. meyve, sebze ve fide üreticilerimiz ile serada üretim yapan yetiştiricilerimizin gerekli tedbirleri almalarını isteyen yetkililer, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları tavsiye edildi.

ÇIĞ RİSKİ: Doğu Anadolu'nun doğusu (Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari) ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin (Gümüşhane, Bayburt ve Artvin) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA: Çok bulutlu, bu akşam saatlerinde bölge geneli, gece saatlerinden itibaren doğusu (İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Yalova) ile Tekirdağ çevreleri aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, bu akşam saatlerinde Trakya'nın yükseklerinde (Edirne ve Kırklareli'nin yüksekleri) ile bu gece ve yarın (Cuma) sabah saatlerinde Bursa ve Bilecik çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; İstanbul çevrelerinde hafif olması bekleniyor.

EGE: Çok bulutlu, bu akşam saatlerinde bölge geneli, gece iç kesimleri (Afyon, Kütahya, Uşak ve Denizli) ile Aydın ve Muğla, yarın (Cuma) sabah saatlerinden itibaren Afyon, Kütahya, Uşak ve Denizli çevreleri aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle sağanak ve gökgürültülü sağanak, bu gece ve yarın (Cuma) sabah saatlerinde İç Ege'de (Afyon, Kütahya ve Uşak) karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

AKDENİZ: Çok bulutlu ve bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle sağanak ve gökgürültülü sağanak, gece ve yarın (Cuma) sabah ilk saatlerde Göller Yöresinde (Isparta ve Burdur) karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde görülecek olan yağışların; Orta ve Doğu Akdeniz (Mersin, Adana, K.Maraş, Hatay, Anamur) ile Antalya'nın doğu ilçelerinde (Alanya, Manavgat, İbradı, Gazipaşa, Serik) kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; genellikle yağmur ve sağanak, bu gece veyarın (Cuma) sabah saatlerinde karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde olacak. Yağışların bu gece geç saatler ve yarın (Cuma) sabah saatlerinde batısında (Eskişehir, Ankara, Konya, Karaman), öğle saatlerinden sonra doğusunda (Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray, Karaman) kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; yarın (Cuma) öğle saatlerinden itibaren batısında kuzeybatı (Karayel) yönlerden kuvvetli olarak esecek.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu ve bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinden itibaren iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; bu gece ve yarın (Cuma) sabah saatlerinde bölge genelinde, öğle saatlerinden sonra Kastamonu ve Sinop çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu, Orta Karadeniz ile yarın (Cuma) öğle saatlerinden sonra Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane çevreleri aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların yarın (Cuma) öğle saatlerinden itibaren Orta Karadeniz'de kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinin (Gümüşhane, Bayburt ve Artvin) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin iç ve batı kesimleri (Erzincan, Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya ve Muş) aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; genellikle yağmur, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların yarın (Cuma) öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar batısında güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.Gece saatlerinde bölgenin kuzey ve doğusunda buzlanma ve don olayı görülecek. Bölgenin doğu kesimlerinin (Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari) yüksek ve eğimli yerlerinde meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin batısı (Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis) ile yarın öğle saatlerinden sonra Mardin, Siirt ve Batman çevreleri aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların yarın (Cuma) öğle saatlerinden sonra batısında (Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde) kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek. Kuvvetli güneyli rüzgarla birlikte bölgede toz taşınımı bekleniyor.

HAVA SICAKLIKLARINI DERECELERİYLE GÖRMEK İÇİN HARİTALARIN ÜZERİNE TIKLAYINIZ...